OnderhoudNL
Het perspectief voor de bouwsector richting 2040 is uitstekend, zo concluderen bouwanalisten van Rabobank. Nederland schreeuwt om gebouwen, infrastructuur, energiesystemen en waterberging. De bouw kan - volgens de onderzoekers van de bank - een sleutelrol spelen in de transitie naar een duurzame en circulaire samenleving. Om die veranderingen te bewerkstelligen moet de sector zelf ook veranderen. Hoewel de sector vaak als vervuilend wordt gezien, biedt het juist kansen voor duurzame, schone en veilige innovatie. Ondernemers staan echter voor uitdagingen, zoals het vinden van geschikt personeel en het bijhouden van veranderende regelgeving. Hoe blijf je als bouwondernemer toekomstbestendig?
In sectoren waar mannen traditioneel de boventoon voeren, zoals de industrie voor zwaar materieel, is vooruitgang merkbaar - maar nog lang niet vanzelfsprekend. Een inspirerend voorbeeld van een vrouw die deze sector mede vormgeeft, is Ghislaine Duijmelings. Als General Manager van de internationale regio bij Ritchie Bros leidt ze niet alleen een groot team, maar zet ze zich ook in om barrières voor vrouwen in de sector te doorbreken.
De Eurocodes, de toonaangevende Europese normseries voor bouwconstructies, krijgen een grondige herziening. "We bouwen nu veiliger en slimmer dan ooit, dankzij duidelijke normen en moderne technologie", zegt Prof. Dr. Ir. Joost Walraven, autoriteit op het gebied van constructieve veiligheid.
Om bij te dragen aan een duurzamere bouwsector heeft Bosch Beton twee belangrijke initiatieven gelanceerd die de bouwsector een groenere toekomst insturen: de CO₂-Klantkaart en de Green Series-keerwanden. "Met de CO₂-Klantkaart kunnen onze klanten de milieu-impact van hun projecten duidelijk zien en waar nodig verbeteringen aanbrengen", aldus Brechtje van den Beuken, co-CEO van Bosch Beton.
Duurzaamheid en innovatie gaan hand in hand bij dakraamproducent FAKRO. De nieuwe serie Greenview dakramen zijn volgens Bart Peters, commercieel directeur van FAKRO Nederland, dan ook niet alleen mooier en efficiënter, maar ook ontworpen met oog voor milieu en gebruiksgemak. "Door slimme verbeteringen in ontwerp en materiaalkeuze bieden ze betere isolatie, geluidswering en ventilatie. Daarnaast verloopt de montage eenvoudiger en sneller."
De Eurocodes zijn de meest complete en integrale normenserie op het gebied van constructieve veiligheid van bouwwerken ter wereld. De serie bestaat nu uit 59 normen voor het ontwerp van bouwwerken die in heel Europa en daarbuiten gebruikt worden. Sinds 2015 wordt actief gewerkt aan de herziening van deze Eurocodes. "Een pittige klus", zegt Mark Lurvink.
VBI lanceerde vorig jaar een opmerkelijke duurzaamheidscampagne. De campagne is niet gericht op directe verkoop, maar op bewustwording binnen de bouwsector. "We stellen hiermee het overmatig gebruik van bouwmaterialen aan de kaak", verduidelijkt Dennis Duffels, hoofd Marketing en Communicatie. "Dit probleem hebben we 'materiaalobesitas' genoemd. VBI hoopt hiermee een belangrijke discussie op gang te brengen."
Bedrijven die werken met PU-houdende producten zoals PUR, coatings, lijmen en verven staan voor een belangrijke uitdaging, weet veiligheidsdeskundige Edwin Ferdinandus van Toxic. Deze producten bevatten namelijk diisocyanaten. "Wat opvalt is dat veel bedrijven moeite hebben met het identificeren van producten die onder deze regelgeving vallen."
De omvang van de renovatieopdracht kademuren in Nederland is groot. Dat deze werken uitdagingen met zich meebrengen qua historische uitstraling, overlast en ontwerplevensduur, is geen geheim. Welke slimme, circulaire en modulaire oplossingen zijn er? En voor welke toepassingen zijn deze oplossingen nog meer geschikt?
Professionele kopers en bedrijven die op zoek zijn naar een graafmachine, tractor, wiellader of truck kunnen eind februari terecht bij de eerste Ritchie Bros veiling van 2025 in Moerdijk. Op 26 en 27 februari gaan meer dan 2000 machines en accessoires onder de hamer en het aanbod groeit dagelijks.