Rob Nijsse, Peter Eigenraam en Ate Snijder (vlnr). Foto: Guido Benschop

ENS Engineers : Circulaire boogbrug is als een blokkendoos

Boogbruggen bestaan al duizenden jaren, toch is een Delfts exemplaar een opmerkelijke innovatie. De 'droogstapelbrug' van ENS Engineers is circulair, oersterk, maakt grote overspanningen en kan zo weer uit elkaar.

Elecosoft: 'Planning steeds belangrijker in de bouw'

Elecosoft: 'Planning steeds belangrijker in de bouw'

Een merknaam is soms zo sterk, dat het een zelfstandig naamwoord wordt. Asta staat voor Asta Powerproject, een projectplanningspakket van Elecosoft. Wie een 'Asta' maakt, maakt dus een projectplanning. De tool maakt plannen eenvoudig, met 4D-planningsmogelijkheden en een mobiele app. ''Dit leidt tot betere projectresultaten'', zeggen Björn Schrauwen en Marco van Kemenade van Elecosoft.

Het Pantheon is door de Romeinen grotendeels in beton gebouwd en staat al bijna 2000 jaar zonder problemen overeind. Foto: Shutterstock

Verkoold en verpulverd afval vermindert CO₂-voetafdruk beton

Verbrand groenafval en rioolslib kunnen van pas komen bij verduurzaming van beton. Meng dit 'pyrochar' door het betonmengsel en je krijgt een bouwmateriaal dat CO₂ bindt, ontdekten Duitse onderzoekers. Ze zijn ook dichtbij het ontrafelen van de code van - cementloos - Romeins beton.

De woonmodules laten zich eenvoudig aaneenschakelen of stapelen tot grotere wooneenheden – tot zeven etages hoog. Beeld: WWM Modulbau

Ook woningfabrieken in Duitsland mikken op onvervalste degelijkheid

Duitsland zit te springen om meer woningen en ook daar rollen modulaire huizen uit de fabriek. Maar ze zien er anders uit dan bij ons: met massieve baksteenmuren én meubels. Export naar Nederland kan best, "dat is een kattensprong". Met 40 ton op de vrachtwagen.

Nieuwe vestiging Hoppenbrouwers in Dongen in aanbouw.

Hoppenbrouwers: 'Netcongestie? Altijd kijken naar wat wél kan'

Door netcongestie was de uitbreiding en nieuwe vestiging van Hoppenbrouwers een uitdaging. Door te kijken naar wat wél mogelijk is, kunnen beide projecten alsnog doorgaan en is de technisch dienstverlener een nieuw werkgebied rijker.

Foto: gemeente Rotterdam

Wat kost dat eigenlijk: een drijvende woning?

Om de gevolgen van het stijgende zeespiegel binnen de perken te houden is het bouwen van drijvende woningen in een land als Nederland misschien wel de meest adequate remedie. Immers, aan water geen gebrek. Daarom: wat kost dat nu, zo'n drijvende woning?

Themanieuwsbrief Innovatie

De beste verhalen over innovators en technologische ontwikkelingen in de bouw? Schrijf je in en ontvang hier de laatste ontwikkelingen op het gebied van industrialisering, digitalisering en productontwikkeling.
Foto: The Urban Woods

Innovatie | Pallets verwerkt tot kruislaaghout in Delftse hoogbouw

Delft krijgt een primeur: hoogbouw met CLT uit afvalhout. De gebruikte panelen zijn deels vervaardigd uit afgedankte pallets, toch halen ze een hogere sterkte dan regulier kruislings verlijmd hout.

De 'bakstenen' van Sugarcrete. Foto: University of East London

Innovatie: suikerrietbeton slaat CO₂ op

Onderzoekers van de University of East London zijn erin geslaagd suikerrietstengels te verwerken tot stevige betonblokken. Het vezelige afvalproduct uit de suikerindustrie blijkt goed bestand tegen vuurbelasting en staat zijn mannetje bij sterkteproeven.

Foto: Smet Groep

Onderwaterproeftuin bewijst innovatieve techniek ankerspecialisten

Een proeftuin in de Botlek heeft bewezen dat versterking van kades met onderwaterankers goed mogelijk is. Drie partijen wisten elk met een eigen methode bestaande damwanden te doorboren, zonder schade.

Foto: ANP

's Werelds eerste sluisdeur van C200 ultrahogesterktebeton komt in Lauwersoog

Nieuwe sluisdeuren van ultrahogesterktebeton (UHSB) moeten de Robbengatsluis vrijwel onderhoudsvrij maken. Een spectaculaire innovatie, maar ook een lastige.

Foto: Fredy Sierra

Oud wegdek ter plekke verwerkt tot hagelnieuwe asfaltlaag

Een asfalteermachine die oud asfalt direct op locatie verwerkt tot een nieuw wegdek. Helemaal nieuw is het niet, maar de eerste proef was een succes.

Foto: Shutterstock

Windmolen van de toekomst maakt zelf waterstof op zee

Offshore-windenergie via kabels aan land brengen is omslachtig, omzetten in waterstof zou slimmer zijn. Het kan met een innovatie die zeewater direct als bron gebruikt.