Pijplijn woningbouw: het blijft te weinig
Na een jaar van stijgende rentes, hogere bouwkosten en vertrokken beleggers, is de woningbouw terug in rustiger vaarwater. De gewenste 100.000 woningen per jaar levert het bij lange na niet op.
Na een jaar van stijgende rentes, hogere bouwkosten en vertrokken beleggers, is de woningbouw terug in rustiger vaarwater. De gewenste 100.000 woningen per jaar levert het bij lange na niet op.
Nederland heeft een overschot aan kantoren, maar omdat werknemers door het hybride werken andere eisen zijn gaan stellen aan hun werkplek, is gebrek aan kwaliteit een groot probleem.
Energielabels zijn verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en dus winnen ze aan gebruik. Maar een analyse van Cobouw data & analytics laat grote omissies zien: 15% van de nieuwbouw sinds 2020 heeft geen definitief energielabel.
Dit jaar wordt naar verwachting een recordaantal van bijna vijfduizend woningen opgeleverd op bedrijventerreinen. Hoewel de aantallen in de komende jaren verder oplopen, lijkt in steden als Den Haag en Amsterdam het laaghangende fruit te zijn geplukt.
Het Kabinet Schoof houdt vast aan de bouwambitie van 100.000 nieuwe woningen per jaar. Afgezet tegen de woningbouwplannen voor de middellange termijn is dat streefaantal echter niet realistisch.
Een groot deel van het Nederlandse zorgvastgoed is technisch en functioneel achterhaald en sluit niet meer aan op de eisen van patiënten.
Sem, een ambitieus project met 280 appartementen in het centrum van Hoofddorp, gaat definitief door. Op het bestemmingsplan Hoofddorp Stadscentrum 2 was beroep ingediend bij de Raad van State, maar begin juni zijn de bezwaren tegen de bouw ongegrond verklaard.
Demissionair minister De Jonge verwacht dat er in Nederland kleiner gebouwd zal gaan worden. Maar dat gebeurt al jaren, blijkt uit onderzoek van Cobouw. Dat het gemiddelde woonoppervlak krimpt, komt vooral doordat er steeds meer kleine appartementen bijkomen.
Ontwikkelaars Blauwhoed en Dudok Real Estate hebben het terrein van de glasfabriek gekocht van Owens Illinois, de voormalige eigenaar. De transformatie speelt volgens de ontwikkelaars een cruciale rol in de gebiedsontwikkeling Nieuw-Mathenesse, het stadsdeel dat bekendstond om de jenever- en glasindustrie.
Tot 2028 werkt Utrecht aan Wisselspoor, een binnenstedelijke gebiedsontwikkeling waarbij het voormalige bedrijventerrein van NS in de Spoorzone aan de 2e Daalsedijk verandert in een woon- en werkgebied.