Alles over Robotisering

De groei van het aandeel prefabhuizen
zorgt voor nieuwe functies in het bouwproces. Beeld: Shutterstock

Prefab arbeidsmarkt: 'Onze robot doet het werk van 130 metselaars'

Woningen worden steeds vaker in de fabriek gemaakt en daarmee groeit het aantal nieuwe functies in de sector. Metselaars en timmerlieden maken plaats voor operators en productiemedewerkers. Veel werkzaamheden innoveren en de arbeidsproductiviteit gaat fors omhoog. "In onze fabriek doen zeventig robots hetzelfde werk als 1350 medewerkers."

Salar al Khafaji met zijn metselmachine. Foto: Ronald Bakker

'We willen eind dit jaar tien tot vijftien robots fulltime op de bouwplaats hebben staan'

Techondernemer Salar al Khafaji bedacht een metselrobot die werkt met sensoren en AI. "Onze robot denkt en werkt als een echte metselaar."

Foto: Bouwbedrijf Vandenbussche

Robot doet het handwerk in Vlaamse houtbouw

Bouwpersoneel is lastig te vinden, daarom doet in het Vlaamse Aalter een robot het werk. In een 'microfabriek' produceert hij houten modulaire elementen voor de woningbouw.

BDM introduceert printrobot voor efficiëntie op de werkvloer

BDM introduceert printrobot voor efficiëntie op de werkvloer

BDM brengt als eerste in Nederland robotisering naar de bouwsector met de LayoutPrinter®. De beweeglijke robot print CAD-tekeningen rechtstreeks op de werkvloer met indrukwekkende snelheid en precisie. Het Friese bedrijf is voorloper in digitale data en specialist in het uitvoeren van digitale maatvoering.

Foto: Shutterstock

Cobouw Café: hoe kun je als bouwbedrijf robotiseren?

Van metselrobot tot zelfsturende fabriek. Met het Cobouw Café duikt Cobouw in de wereld van de bouwrobots. Aanmeldingen zijn geopend.

Foto: Roger Dohmen

Slingerende kolom of golvende wand: deze robot kan de gekste dingen met gewone baksteen

Direct uit het 3D-model metselt de robot van Vandersanden unieke verbanden en patronen, zonder de baksteen eerst in een digitaal keurslijf te persen.

Steigerbouwrobot sjouwt op eigen houtje buizen en koppelingen zonder pijn in de rug

Steigerbouwrobot sjouwt op eigen houtje buizen en koppelingen zonder pijn in de rug

Minder sjouwen, sneller en veiliger werken en dat met veel minder mensen. Dat is het idee achter een Duitse steigerbouwrobot die nu ook in Nederland zijn kunsten vertoont.

Gebroeders De Krom: Martijn (links) en Johan. Foto: Guido Benschop

Bedrijf achter stratenmakersrobot: 'wij willen steentje bijdragen aan betere wereld'

Hoe word je van stratenmaker aanjager van innovatie? Bij De Krom BV steken ze er flink wat tijd en geld in. "Wij geven vaak ongevraagd advies".

Een winkelpand in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat kreeg een gevel met deze grillige bakstenen van Studio RAP. Foto: Ronald Bakker.

Aan de 3D-geprinte gevel van Studio RAP gingen heel wat 'misbaksels' vooraf

De bijna 2.500 gevelstenen voor het Ceramic House in Amsterdam zijn allemaal uniek. Parametrisch ontwerpen in combinatie met digitale fabricage is de crux. En daar heeft Studio RAP nog veel meeslependere plannen mee.

Foto: Johan Nebbeling/Cobouw

Deze stratenmaker werkt al jaren machinaal. 'Is sneller en goedkoper'

Veel bestratingswerk is nog handmatig. Maar de machinale bestrater kijkt niet meer om. "Ik ben blij dat ik niet meer de hele dag op mijn knieën zit."