Alles over 3D-printen

Project Milestone. Foto: Van Wijnen

Prefab met 3D-printer: 'Remmende factor is de mens'

3D-printen is al jaren een belofte. Blijft het daarbij, of is het een antwoord op problemen in de bouw? De innovatie gaat razendsnel en tegelijkertijd gaat het per centimeter.

Foto: Shutterstock

AI, blockchain, robots, 3D-printing: de bouw treuzelt, maar 'digitale leider' is onderweg

De digitalisering in de Nederlandse bouwwereld gaat niet snel genoeg. Maar dat gaat onder dwang veranderen. Het is de bedoeling dat grote opdrachtgevers bij bouwprojecten binnen enkele jaren digitale standaarden, methoden en systemen voor data(uitwisseling) verplicht stellen.

Na een zoektocht naar het meest geschikte materiaal om haar riffen te printen kwam Urban Reef uiteindelijk uit op klei. Foto: Urban Reef

De stad verdient zijn eigen variant van het koraalrif

Objecten van 3D geprint klei die als een soort rif in de stad biodiversiteit vergroten en hitte-stress tegengaan. Als het aan startup Urban Reef ligt, gebeurt dat vooral niet te gepland, maar gaat de natuur op hun grillige constructies vrijelijk haar gang. 

De nieuwe balkons van de flats aan de Baskeweg in Den Helder golven en krullen alle kanten op. Foto: Niels de Vries.

In Den Helder staan de eens zo monotone galerijflats straks te swingen

Met golvende balkons van 3D-geprint beton krijgen twee galerijflats in Den Helder een nieuwe uitstraling. Het maakproces was een flinke leercurve.

Foto: Vertico

Met 3D-geprinte betonstenen bouwen ze in Eindhoven in een oogwenk een nieuw 'Pantheon'

Een 3D-printer kan bouwstenen precies op maat maken voor het krachtenverloop in een constructie. In het 'Hexastone'-project leverde dat een koepel van betonstenen op. Cementvoegen zijn niet nodig.

Foto: Mariska Korver

Geprint PET-flessenpaviljoen geeft inzicht in constructief vermogen hergebruikt plastic

Hergebruikt plastic is in principe bruikbaar als constructief materiaal, bewijst een 3D-geprint paviljoen in Rotterdam. Hoeveel het innovatieve bouwmateriaal precies kan hebben, vereist nader onderzoek.

Foto: Neolithic

Achthoekig of vierkant: 3D-geprinte put kost robot maar twintig minuten werk

Een walmuurput maken kost een metselaar algauw een dag werk, terwijl de 3D-printer het in 20 minuten kan. Onlangs zijn de eerste exemplaren geplaatst.

Een winkelpand in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat kreeg een gevel met deze grillige bakstenen van Studio RAP. Foto: Ronald Bakker.

Aan de 3D-geprinte gevel van Studio RAP gingen heel wat 'misbaksels' vooraf

De bijna 2.500 gevelstenen voor het Ceramic House in Amsterdam zijn allemaal uniek. Parametrisch ontwerpen in combinatie met digitale fabricage is de crux. En daar heeft Studio RAP nog veel meeslependere plannen mee.

De nieuwe fly-overs van de A4 naar de Corbulotunnel blijven nog het hele jaar ongebruikt. Foto: Provincie Zuid Holland

Vijf projecten die de spanning erin houden

Misschien zijn ze wél, of misschien ook níét afgerond tegen het eind van het jaar. Want we houden het graag spannend in de bouw. Natuurlijk zijn er meer projecten die aandacht verdienen. Maar deze vijf eisen volgens Cobouw hun plek in de spotlights in 2023 alvast op.

Foto: Martin Mooij.

Toekomst 3D-printbruggen in N243 hangt af van belastingproef

Nog voor ze geplaatst zijn kampen drie ge-3D-printe bruggen voor de N243 in Noord-Holland met haarscheuren. Een belastingproef moet uitwijzen of de betonnen fietsbruggen nog wel bruikbaar zijn. Om de voortgang van de rest van het project niet in gevaar te brengen liet de provincie tijdelijk kunststof bruggen plaatsen.