Gesponsord

Nieuwe innovaties van Bosch Beton maken duurzaam bouwen meetbaar

Nieuwe innovaties van Bosch Beton maken duurzaam bouwen meetbaar

Om bij te dragen aan een duurzamere bouwsector heeft Bosch Beton twee belangrijke initiatieven gelanceerd die de bouwsector een groenere toekomst insturen: de CO₂-Klantkaart en de Green Series-keerwanden. "Met de CO₂-Klantkaart kunnen onze klanten de milieu-impact van hun projecten duidelijk zien en waar nodig verbeteringen aanbrengen", aldus Brechtje van den Beuken, co-CEO van Bosch Beton.

De twee innovaties sluiten aan op de groeiende behoefte aan duurzaam aanbesteden. Steeds meer opdrachtgevers zoeken naar manieren om duurzaamheid structureel mee te nemen in aanbestedingen zonder in te boeten op kwaliteit en levensduur. Van den Beuken: “Dit onderstreept hoe cruciaal het is dat de markt met concrete en innovatieve oplossingen komt om deze transitie mogelijk te maken.” 

Brechtje van den Beuken
Brechtje van den Beuken

Inzicht in impact

De recent geïntroduceerde CO₂-Klantkaart is een krachtige analysetool die gedetailleerd inzicht geeft in de CO₂-emissies van de producten die klanten het afgelopen jaar bij Bosch Beton hebben afgenomen. Elke levering wordt geanalyseerd op basis van de gebruikte betonmengsels en de afgelegde logistieke afstanden. Omdat klanten kunnen kiezen uit verschillende cementmengsels, zijn alle mengsels conform de LCA-methodiek berekend en extern gevalideerd. “Zo kunnen wij op aanvraag een onderbouwde en nauwkeurige uitstootberekening leveren", vertelt Van den Beuken.  

Naast het overzicht van de CO₂-emissies wordt het eerste mogelijke reductiepotentieel getoond. Op deze manier is direct duidelijk waar nog concrete stappen gemaakt kunnen worden op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld door de keuze voor een duurzamer betonmengsel of elektrisch transport. De CO₂-Klantkaart biedt zo volgens de co-CEO niet alleen inzicht in de directe en indirecte emissies die gerelateerd zijn aan specifieke projecten, maar stimuleert ook de transparantie en helpt klanten bij het maken van duurzamere keuzes. "Dit nieuwe initiatief is daarmee een krachtig instrument voor het maken van geïnformeerde en onderbouwde keuzes op het gebied van duurzaamheid.” 

De Green Series-wanden zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voordeliger voor de eindgebruiker”
— Brechtje van den Beuken, co-CEO van Bosch Beton

Duurzaamheid en kostenbesparing hand in hand

Van den Beuken: “Parallel aan deze klantgerichte aanpak zetten we grote stappen in de productontwikkeling met de introductie van de Green Series.” Deze nieuwe lijn L-keerwanden is specifiek ontworpen voor lichtere belastingtoepassingen in de grond-, weg- en waterbouw en maakt gebruik van een alternatief wapeningsprincipe en het duurzamere 3rd generation betonmengsel. Dit ontwerp resulteert in een product dat zowel de CO₂-uitstoot als de impact op het milieu vermindert. 

“De Green Series-wanden zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voordeliger voor de eindgebruiker. Met deze wanden tonen we aan dat duurzaamheid en kostenefficiëntie hand in hand kunnen gaan, zonder concessies te doen aan kwaliteit. Dit sluit direct aan bij de principes van duurzaam aanbesteden: door duurzaamheid als meetbare eis in aanbestedingen op te nemen, krijgen innovatieve oplossingen zoals de Green Series meer ruimte in de markt", aldus Van den Beuken.  

Door duurzaamheid vanaf het begin als een integraal onderdeel van de beoordeling op te nemen, kunnen aanbestedingen gericht worden op criteria zoals CO₂-emissiereductie, materiaalbesparing en minimale overlast voor de omgeving”
— Brechtje van den Beuken, co-CEO van Bosch Beton

Duurzaam aanbesteden als het nieuwe normaal

Veel opdrachtgevers zoeken naar manieren om duurzaam bouwen structureel te integreren, maar worden geconfronteerd met de complexiteit van technische ontwikkelingen en eisen. Hoe zorg je ervoor dat een project duurzaam wordt aanbesteed zonder in te boeten op kwaliteit, levensduur of toepasbaarheid? De sleutel ligt volgens Van den Beuken in het helder en open formuleren van duurzaamheidseisen. “Door duurzaamheid vanaf het begin als een integraal onderdeel van de beoordeling op te nemen, kunnen aanbestedingen gericht worden op criteria zoals CO₂-emissiereductie, materiaalbesparing en minimale overlast voor de omgeving.” 

“Het formuleren van duurzame doelstellingen betekent niet dat opdrachtgevers moeten inboeten aan technische specificaties", gaat de co-CEO verder. “Integendeel, door de technische eisen vergelijkbaar te houden, maar het ‘hoe’ open te laten voor de opdrachtnemers en de markt, ontstaat ruimte voor innovatieve en efficiënte oplossingen zoals de Green Series. Producenten en leveranciers beschikken immers over de meest actuele stand der techniek om duurzaamheid te optimaliseren binnen de gestelde technische eisen.” 

Een groenere toekomst voor de bouwsector

Door duurzaamheid meetbaar en transparant te maken, sluiten de Green Series en de CO₂-Klantkaart direct aan bij de principes van duurzaam aanbesteden. "Ons doel is niet alleen om onze klanten te helpen hun CO₂-voetafdruk te verkleinen, maar ook om zelf voortdurend onze producten te verbeteren en duurzamere alternatieven te bieden", zegt Van den Beuken. De Green Series is een belangrijke stap in deze richting, aangezien het bedrijf streeft naar een productieproces dat uiteindelijk volledig CO₂ neutraal en circulair is. “Door duurzame producten te combineren met meetbare inzichten draagt Bosch Beton actief bij aan een aanbestedingsmarkt waarin duurzaamheid niet langer een extra optie is, maar een vanzelfsprekend uitgangspunt wordt.” 

Dit artikel is gesponsord door Bosch Beton.  

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.