De verplichte stresstest, voor wateroverlast die waterschappen en gemeentes moesten doen, wees uit dat Nederland nog niet klaar is voor hevige regenbuien, die door klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Steeds meer gemeenten stellen hierdoor een actieve Hemelwaterverordening in met bergingseis, met als resultaat dat ontwikkelaars en bouwers steeds vaker verplicht regenwater moeten opvangen in hun projecten.
De actualiteiten liegen er ook niet om. Drinkwatertekorten op het continent Afrika leken tot een aantal jaar geleden de ver-van-ons-bedshow. Totdat er in 2021 ernstige overstromingen in Limburg waren, er in juli 2022 door extreme droogte in Frankrijk geen water uit de kranen kwam en dat er vorige maand in Spanje een natuurramp plaatsvond. Kortom, we ontkomen er niet aan rekening te houden met veranderende weersomstandigheden in onze (woning)bouwprojecten.
Waterexpert
Fred Prins van GEP is al meer dan 20 jaar actief in de waterwereld en kan zichzelf inmiddels wel waterexpert noemen. “Wij hebben gesimuleerd dat wanneer iedereen in Nederland een regenwaterbuffer van 7.000 liter zou hebben, het Waterschap geen bestaansrecht zou hebben en het riool niet nodig zou zijn. Nu is dit geen realistisch actieplan, maar het geeft wel aan dat we met regenwateropvang een hoop zouden kunnen veranderen in Nederland. We merken op dit moment in de woningbouwsector dat er pas gekozen wordt voor een regenwatersysteem wanneer dit verplicht is. De goedkoopste oplossing is dan regenwaterretentie met waterzakken."
"Dit is het vertraagd afvoeren van het opgevangen water op het riool, zodat het riool bij extreme regenval niet overbelast raakt. Regenwatergebruik voor bijvoorbeeld toiletspoeling zou echter meer de norm moeten zijn. We kunnen hiermee een enorme hoeveelheid drinkwater besparen. Ook in Nederland is schoon drinkwater schaars. Steeds meer water raakt vervuild en door toenemende hitte en droogte kunnen drinkwaterbedrijven niet altijd de hoeveelheid garanderen die er in Nederland nodig is voor de alsmaar groeiende bevolking.”
Waterbewuste woningen
Michiel en Stèphanie Knops van Waterzaak werkten allebei in de woningbouwsector en hadden de ambitie de sector te verduurzamen. Bij hun zoektocht naar het geschikte regenwaterproduct ontmoetten zij Fred Prins van GEP. Samen bundelden zij hun krachten. GEP is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe regenwaterproducten, het productieproces en de service- en onderhoud. Waterzaak adviseert bij de doorontwikkeling van producten vanuit haar kennis van het uitvoeringsproces in de bouwsector. Bij opdrachtgevers schuift Waterzaak aan tijdens de ontwerpfase voor engineering en later installeert zij de systemen.
Waterzaak richt zich met de producten van GEP exclusief op de projectmatige inpassing van regenwaterretentie -en gebruikerssystemen in woningbouwprojecten. Zowel grondgebonden woningen als appartementengebouwen kunnen van een systeem worden voorzien. “Met de projectmatige uitvoering van projecten hopen we de sector te verduurzamen en de watertransitie in de bouw aan te sturen. Deze waterbewuste woningen dragen bij aan een betere wereld voor de nieuwe generatie. Iets waar we met zijn allen stil bij moeten staan."
Vereenvoudigen en standaardiseren
"Het systeem heeft dan (nog) geen terugverdientijd, maar voegt op andere wijze waarde toe aan woningen. Dit kan niet zonder ander beleid vanuit overheidswege. Nu ligt de volledige verantwoordelijkheid en de daarbij behorende kosten bij de ontwikkelaar. In tijden van stijgende bouwkosten, veranderende marktomstandigheden en een groeiend woningtekort is het niet de oplossing om het ontwikkelaars nog lastiger te maken. Het landelijk vastleggen van de bergingseis in het Bouwbesluit zou bijdragen aan een efficiëntere uitvoering van deze regels. Marktpartijen kunnen systemen dan vereenvoudigen en standaardiseren waarmee kosten omlaag kunnen worden gebracht”, aldus Stèphanie Knops.
Dit artikel is gesponsord door Waterzaak.