Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd 

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd 

Greenview is de dakramenlijn die Fakro vanaf 1 januari in Nederland introduceert. Met de nieuwe generatie dakramen komt het doel van volledig klimaatneutraal produceren dichter binnen bereik voor de dakramenleverancier.

Op het eerste gezicht lijken de nieuwe dakramen misschien niet heel verschillend. “Toch is het hele ontwerp op de schop gegaan”, zegt commercieel directeur Bart Peters van Fakro Nederland. “Vrijwel alle onderdelen zijn opnieuw ontworpen en verbeterd.” Dat vernieuwde ontwerp zorgt voor een betere thermische isolatie en geluidsisolatie en een strakker design.

Ergonomie en montage verbeterd

Ergonomisch zijn de dakramen ook verbeterd, wat onder meer blijkt uit de nieuwe handgreep en de aangepaste bediening van het ventilatiesysteem. Verder zijn de ramen makkelijk te monteren en beter losmaakbaar. Ook de kleurstelling is aangepast om beter aan te sluiten bij de kleuren van op dit moment veel gebruikte dakpannen. Het huidige ombergrijs (RAL 7022) als standaardkleur voor de buitenprofilering maakt straks plaats voor antracietgrijs (RAL 7016). De kleur van de binnenafwerking verandert van gebroken wit (RAL 9010) naar signaalwit (RAL 9003).

Verspilling voorkomen

Vanaf 1 januari 2025 stapt Fakro over op de productie van de nieuwe dakramenlijn. De bestaande dakramen zullen echter ook nog een korte periode leverbaar blijven om de voorraden op te maken en zo verspilling te voorkomen.

Hoewel de gevolgen voor klanten nauwelijks merkbaar zijn, is Fakro achter de schermen al geruime tijd bezig met de voorbereidingen van de lancering van de Greenview-dakramen. Zo zijn de productielijnen aangepast met nieuwe machines, worden artikeldata overgezet en is er een logistiek plan gemaakt voor een soepele overgang van de oude naar de nieuwe producten.

Go Green

De lancering van de nieuwe dakramenlijn Greenview betekent voor Fakro een logische vervolgstap die past binnen de bedrijfsfilosofie Go Green. Peters: “Die staat voor alle inspanningen die Fakro dag in dag uit verricht om het beter te doen voor mens, milieu en maatschappij. Wij werken met reële doelen en we doen niet aan greenwashing. Dat past niet bij onze mentaliteit. ”De afgelopen jaren is dankzij die aanpak al veel vooruitgang geboekt. Bijvoorbeeld door duurzame grondstoffen te gebruiken (zoals FSC Mix hout of kunststof dat bestaat uit gemiddeld 63 procent gerecycled PVC), alle producten te voorzien van een materialenpaspoort en steeds vaker verpakkingsloos aan te leveren. De Greenview-dakramen worden net als de bestaande ramen opgenomen in de Nationale Milieudatabase, maar dan met weer een iets betere milieuscore.

Goede werkomstandigheden

Ook in de productie, distributie en montage heeft Fakro veel gedaan om minder water en energie te gebruiken, afval en transportbewegingen te minimaliseren en om het installeren makkelijker en lichter te maken. Goede werkomstandigheden zijn eveneens een belangrijk onderdeel van de Go Green-filosofie, zegt Peters. “We hebben oog voor de mens, zowel intern als extern. De kern is dat iemand die bij Fakro werkt zich veilig en gezond moet voelen en prettig moet kunnen werken. Dat roepen we niet alleen, maar we stellen jaarlijks doelen die terug zijn te vinden in de MVO-rapportages van zowel Fakro Nederland als van Fakro Polen. Elk jaar kijken we wat we weer meer kunnen doen om een prettige werkgever te zijn en naar buiten toe om het werk voor de verwerkers lichter te maken.”

Dit artikel is gesponsord door Fakro.

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Renewi pleit voor open dialoog met bouwsector voor maximale impact

Renewi pleit voor open dialoog met bouwsector voor maximale impact

Als waste-to-product bedrijf speelt Renewi een verbindende schakel in een circulaire economie. Door nauwere samenwerking met partners valt in de bouwwereld nog veel winst te behalen, zegt Sander Leenders, commercieel directeur van Renewi. "Sámen impact maken, daar geloof ik heilig in."

Tanja Lendzion, CEO

Tanja Lendzion van Antea Group: 'Ik wil nú verschil maken, niet wachten tot 2050'

Van een Smart Bridge Leeuwarden en een circulair energiesysteem op forteiland Pampus tot de planstudie 'Kaderrichtlijn Water' Oost-Nederland; met dit soort duurzame projecten maakt Antea Group Nederland elke dag een stukje mooier, aldus CEO Tanja Lendzion. "Stop met eindeloos praten. Maak die eerste stap, begin gewoon."

Beeld: Blade Barrier

Afgedankte winturbinebladen hergebruikt als geluidsscherm en drijflichaam

Wat gaan we doen met de duizenden windturbinebladen die straks aan het einde van hun levensduur zijn? Hergebruiken! Langs de snelweg in Eindhoven fungeren ze straks als geluidsscherm, in Lelystad is een eerste drijfeiland van aan elkaar gekitte bladen beproefd.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.