Hoofdstad krijgt miljoenensubsidie voor biobased isoleren huurwoningen
De gemeente Amsterdam krijgt 4,5 miljoen euro subsidie voor het biobased isoleren van honderden sociale huurwoningen en een historisch gebouw.
De gemeente Amsterdam krijgt 4,5 miljoen euro subsidie voor het biobased isoleren van honderden sociale huurwoningen en een historisch gebouw.
Biobased bouwen moet de komende jaren een enorme stap voorwaarts zetten. De pleitbezorgers van het gebruik van stro, vlas en hennep in de bouw wijzen daarom graag naar de lokale keten in Oost-Brabant. Hooggeplaatst bezoek van koningin Maxima helpt daarbij.
Hup Bestrating, een relatief kleine grond- en wegenbouwer, is binnen zijn vakgebied een pionier op het gebied van elektrisch materieel. Het bedrijf werkt sinds 2023 geheel emissieloos.
Ongeveer 9 procent van de woningbouwprojecten kan waarschijnlijk geen vergunning krijgen door een te hoge stikstofuitstoot, blijkt uit een berekening van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Dit komt neer op 40.000 woningen. Het getal is fors lager dan de 244.000 die brancheorganisatie Bouwend Nederland eerder noemde.
Bouwend Nederland heeft recent veel aandacht getrokken met de bewering dat 'maar liefst 244.000 woningen' die tot 2030 zijn gepland 'door het uitblijven van een oplossing voor het stikstofprobleem geen vergunning kunnen krijgen.' Het is helaas niet duidelijk hoe deze conclusie is bereikt.
Brancheorganisatie Bouwend Nederland vreest dat 138 miljard euro aan investeringen in bouwprojecten gevaar loopt door stikstof. Het gaat om projecten die in de buurt van kwetsbare natuurgebieden liggen. Dat zegt voorzitter Arno Visser tegenover het AD.
De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van bijna 250.000 woningen in de komende zeven jaar. Een klein deel van de projectvoorstellen van de woonregio's werd afgekeurd, omdat ze niet voldoen aan de regels die zijn vastgelegd in het omgevingsbeleid.
Dura Vermeer boekte over het afgelopen jaar een recordomzet. En ook het orderboek zat nog nooit zo vol als nu. Toch blijven de Rotterdammers alert. "Ja, het gaat beter dan gedacht, maar in een jaar tijd kan er veel gebeuren."
Als 'greenspirator' van de nul-op-de-meter-beweging, was Jan Willem van de Groep een provocateur die schopte tegen nagenoeg elk heilig huisje in de bouwsector. Nu hij 's lands boeren en bouwers op een 'biobased materialendieet' probeert te krijgen, lijkt hij ineens de goeie gastheer zelf. "De bouw onderschat wat ze kan bijdragen aan het stikstofprobleem."
Sloopmaterialen worden nog altijd heel beperkt hergebruikt. Stel circulair slopen daarom verplicht bij aanbestedingen, schrijven circulaire partijen waaronder branchevereniging Veras in een notitie aan de ministers van infra en wonen.
Bij de bouw van 99 zorgwoningen in het Limburgse dorp Amstenrade hebben FAAY Vianen BV en Qbix - het nieuwe 2D modulaire en flexibele bouwsysteem van Holland Composites - elkaar gevonden. Wat beide bedrijven bindt? "We geloven allebei in circulair, flexibel en remontabel bouwen met biobased materialen'', zegt commercieel directeur Sven Erik Janssen van Holland Composites.
Het nieuwe laboratorium van Aquon in Houten is opgezet als een efficiënte productiefaciliteit, maar heeft de uitstraling van een natuurmuseum. Vooral de gevel van het bijna 120 meter lange, duurzame gebouw springt in het oog: die bestaat uit verzaagde beschoeiingsplanken.
De Ladder van Lansink, geïntroduceerd in de late jaren 1970 door de Nederlandse politicus Ad Lansink, is een hiërarchie van afvalbeheer die zich richt op de prioriteit van afvalbeheerstrategieën.
Veel bouwbedrijven krijgen hun vergunningen en projecten niet rond door strenge duurzaamheidseisen. Traditionele materialen met een hoge CO2-uitstoot voldoen vaak niet meer aan de duurzaamheidseisen. Daarom heeft EECULAIR circulair staal ontwikkeld dat wel in aanmerking komt voor subsidies, waardoor projecten voortgezet kunnen worden.
Eén van de belangrijkste thema's bij TBI is 'Duurzame oplossingen'. Het concern met meer dan twintig verschillende techniek-, bouw- en infraondernemingen werkt intensief om dat thema ook echt praktisch in te vullen. En dat niet alleen: TBI wil daarin graag de hele keten meenemen. "Duurzaamheid staat of valt met goed samenwerken."
Zowel de energietransitie als de vraag naar diensten op het gebied van industriële automatisering levert Batenburg Techniek steeds meer werk op. Dat is terug te zien in de jaarcijfers van de technisch dienstverlener.
Stedin heeft in 2024 ruim 1 miljard euro geïnvesteerd in de uitbreiding van het steeds vollere stroomnet. Ondanks die recordinvestering ziet de netbeheerder steeds meer knelpunten op het net.
De een trekt de vergelijking met de industriële revolutie, de ander met de Deltawerken. Hoe dan ook is de noodzakelijke capaciteitsuitbreiding van ons elektriciteitsnet een opgave die alleen te realiseren is met onconventionele bouwmethoden. In Oude Pekela verrijst binnen een half jaar een modulair transportverdeelstation dat een standaard moet worden voor Nederland.
Ondanks zijn technische achtergrond noemt Tom Meijerink zichzelf "geen hardcore techneut". Wat hem zijn hele loopbaan vooral aansprak, is hoe hij in staat is techniek te organiseren en strategisch toe te passen. Ook nu weer, als nieuwe voorzitter van Branchevereniging Bodemenergie.
Tennet sluit contracten af voor 1.000 kilometer elektriciteitsnet. De raamovereenkomst met onder meer Spie Nederland en Volker-Energy is zo'n 1,75 miljard euro waard. De investeringen zijn nodig in de strijd tegen netcongestie.
Een brede coalitie van onder andere gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders wil snel een nieuwe aanpak voor warmtenetten. Deze zogeheten Warmtealliantie vraagt om maximumtarieven voor deelnemers en een eenvoudiger subsidiestelsel.
OnderhoudNL
Gemeente Amersfoort
Evides
Rochdale