Circulair staal van EECULAIR verlaagt CO2-uitstoot drastisch

Circulair staal van EECULAIR verlaagt CO2-uitstoot drastisch
De Bernard van Kreelpoort in Veenendaal is gebouwd met circulair staal.

Veel bouwbedrijven krijgen hun vergunningen en projecten niet rond door strenge duurzaamheidseisen. Traditionele materialen met een hoge CO2-uitstoot voldoen vaak niet meer aan de duurzaamheidseisen. Daarom heeft EECULAIR circulair staal ontwikkeld dat wel in aanmerking komt voor subsidies, waardoor projecten voortgezet kunnen worden.

De bouwsector staat voor een uitdaging: het verminderen van de CO2-uitstoot. In 2030 met 50 procent en in 2050 met 90 procent. "Deze doelstellingen zijn er simpelweg omdat het moet", constateert Gerben van Beek, commercieel directeur van EECULAIR & Van Ee Staalspecialisten. "Het is niet een doelstelling van een bedrijf met ambitie, het is een doelstelling waar we allemaal naar toe moeten. En dat doen we samen, door het daadwerkelijk te doen. Traditioneel staal is namelijk verantwoordelijk voor 9 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door bestaand staal te hergebruiken en te recyclen, wordt de noodzaak voor energie-intensieve productieprocessen verminderd, wat resulteert in een flinke CO2-reductie."

De CO2-index van EECULAIR toont aan dat het duurzame staal slechts 0,13 kg CO2 per kg staal uitstoot. Ter vergelijking, de CO2-uitstoot van traditioneel staal is 1,46 kg per kg staal.

De CO2-index van EECULAIR toont aan dat het duurzame staal slechts 0,13 kg CO2 per kg staal uitstoot.
De CO2-index van EECULAIR toont aan dat het duurzame staal slechts 0,13 kg CO2 per kg staal uitstoot.

Minimale milieu-impact

Het circulaire staal heeft een Milieu Kosten Indicator (MKI) van slechts 0,02 (mei 2024). Van Beek: “Dit betekent dat de milieubelasting gedurende de levenscyclus van het materiaal minimaal is. Door deze lage milieu-impact voldoe je eerder aan strenge duurzaamheidseisen. Ook vergroot je de kans op financiële voordelen met het BREEAM-NL, denk aan subsidies die duurzaamheid aanmoedigen zoals MIA of EIA.”

Ontworpen voor de toekomst

“Daarnaast wordt het duurzame staal zo ontworpen dat je project in de toekomst gemakkelijk aangepast of uitgebreid kan worden”, gaat van Beek verder. “Dankzij de 'Design for Reuse' aanpak passen investeringen zich aan op de toekomst, wat zorgt voor duurzaamheid én kostenbesparing op de lange termijn.”

Station Zoetermeer Centrum West is een voorbeeld van staal dat zijn tweede leven krijgt. De constructies zijn hier gedemonteerd, deels vernieuwd, aangepast en geconserveerd. Hierna zijn de constructies weer gemonteerd met een combinatie van las- en boutverbindingen. Slechts 20 procent van het ontwerp bestaat uit nieuw staal.

Kwaliteitsgarantie

Aan de kwaliteit van circulair staal wordt echter nog wel eens getwijfeld. Van Beek: “Om die reden inspecteren en documenteren we het staal jaarlijks met de EECULAIR monitor. In deze monitor zijn onder andere BIM-Model, laskeuringen en materiaalpaspoorten te vinden. Deze volledige documentatie en inspecties zorgen ervoor dat er altijd helderheid is over de status van het staal en hoelang dit nog veilig gebruikt kan worden.”

“Doordat er altijd inzicht is in de kwaliteit van het staal, wordt het staal gegarandeerd ingenomen na afloop van de levensduur van je bouwwerk”, zegt van Beek. “Dit geeft je de zekerheid dat je staalproducten een toekomstige bestemming hebben en niet tot afval worden verwerkt. Naast dat dit bijdraagt aan een circulaire economie, is het ook financieel voordelig. Het staal heeft namelijk een hogere restwaarde.”

Partner voor staal

EECULAIR is onderdeel van Van Ee Staalspecialisten en heeft al meer dan 45 jaar ervaring in de bouwsector. “Wij bieden een complete aanpak met eigen engineering, constructeurs, productie en montage”, aldus van Beek. “Hierdoor zijn we van begin tot eind bij een project betrokken. Dit leidt tot minder afstemming tussen verschillende partijen en zorgt voor een soepel verloop van het project.”

“De Solitair in Utrecht is een project waar we van begin tot eind bij betrokken zijn geweest. Van de constructies tot de trappen en hekwerken”, zegt van Beek. 

De constructies van de Solitair in Utrecht.
De constructies van de Solitair in Utrecht.

Financieel voordeel

In 2030 moet de CO2-uitstoot van de bouwsector gehalveerd zijn. “En dat is sneller dan je denkt. Met circulair staal voldoe je niet alleen aan de strenge duurzaamheidseisen, maar profiteer je ook van financiële voordelen zoals subsidies. Overigens is circulair staal in de basis niet duurder dan normaal staal, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor jouw project.”

Dit artikel is gesponsord door EECULAIR.

Waterschap De Dommel legde een dijk van zand aan om huizen te beschermen tegen hoogwater na veel regen. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Dolph Cantrijn

Water krijgt dwingende rol in bouwplannen Zuidoost-Nederland

In het zuidoosten van Nederland broeden waterschappen op manieren om klimaatadaptatie dwingend te maken. 'Het is niet vrijblijvend om klimaatadaptief te bouwen, je moet het gewoon doen.'

Foto: Pedro Sluiter

Blog | Kopgevels? Inkoppertje!

Bij na-isolatie van bestaande woningen wordt vaak als eerste gedacht aan spouwvulling. Logisch. Eenvoudig, beperkte investering en zonder al te veel gedoe uit te voeren, als er tenminste geen vleermuizen worden gezien. Maar een belangrijk nadeel zien we dan over het hoofd: de beperkte isolatiewaarde, zelfs bij de beste materiaalkeuze.

Hoe FAAY en Qbix samenwerken aan circulaire zorgwoningen

Hoe FAAY en Qbix samenwerken aan circulaire zorgwoningen

Bij de bouw van 99 zorgwoningen in het Limburgse dorp Amstenrade hebben FAAY Vianen BV en Qbix - het nieuwe 2D modulaire en flexibele bouwsysteem van Holland Composites - elkaar gevonden. Wat beide bedrijven bindt? "We geloven allebei in circulair, flexibel en remontabel bouwen met biobased materialen'', zegt commercieel directeur Sven Erik Janssen van Holland Composites.

Joanne de Jong en Tom van Engelen, sinds 1 oktober de nieuwe directieleden van Gyproc en Isover Nederland.

'Slim wandsysteem helpt de bouw verduurzamen'

'Making the world a better home': dat is de belofte van Saint-Gobain, wereldwijd producent van innovatieve bouwmaterialen. "We zijn ons bewust van de voortrekkersrol en willen leider zijn in lichtgewicht en duurzaam bouwen", zegt marketing directeur Tom van Engelen van Gyproc & Isover Nederland, onderdeel van Saint-Gobain. De jongste innovatie is het Gyproc Smart wandsysteem, met een MKI die maar liefst 40 procent lager is met behoud van prestaties.