Duurzaam en fijn wonen in Stadskwartier Palenstein

Duurzaam en fijn wonen in Stadskwartier Palenstein
Artist impression Palenstein door LEVS Architecten. Stadskwartier Palenstein in Zoetermeer heeft 71 bodemwarmtewisselaars.

In Zoetermeer wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw en duurzaam woon- en winkelcentrum: Stadskwartier Palenstein. Het project bestaat uit 155 eengezinswoningen, jongerenwoningen en appartementen, evenals twee supermarkten en een aantal kleinere winkels, waaronder een kapper en een bakker.

In 2005 hebben corporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes samen met de gemeente Zoetermeer een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de herstructurering van Palenstein. Om het woonmilieu van één van de oudste wijken van Zoetermeer te verbeteren, zijn vijf hoogbouwgalerijflats uit de jaren ’70 gesloopt. Op hun plaats verschijnt een gezinsvriendelijke, groene en levendige stadswijk waarin hoog- en laagbouw elkaar afwisselen. Dankzij de realisatie van 147 sociale huur- en middenhuurwoningen en 8 grondgebonden woningen ontstaat een gezonde mix van doelgroepen, waarbij een seniorenmakelaar voor een optimale doorstroming zorgt. De filosofie van Waal sluit hier optimaal op aan, vertelt Directeur Ontwikkeling Corné Bok. “Enkele jaren geleden hebben we hiervoor zelfs een nieuw bedrijf opgericht: Maas Wijkontwikkeling, dat onder andere als doel heeft om het tekort aan betaalbare huurwoningen terug te dringen.”

Haalbaar en maakbaar plan

In de zomer van 2019 is Waal in opdracht van De Goede Woning gestart met het boren van de bronnen, waarna de bouw van Stadskwartier Palenstein kon starten. “Toen wij bij het project werden betrokken, waren de plannen al uitgekristalliseerd”, vertelt Bok. “Toch hebben we onze expertise als ontwikkelend bouwer maximaal kunnen inzetten. Kort na de gunning werd namelijk besloten om de alternatieven voor aardgas te onderzoeken. In een bouwteam met De Goede Woning, adviseur DWA en Klimaatgarant hebben wij het bestaande ontwerp geoptimaliseerd naar een haalbaar en maakbaar plan voor all-electric wonen.” Hiervoor zijn met name de installatietechnieken aangepast, vertelt collega en Hoofduitvoerder Patrick Duijndam: “Ook zijn de woningplattegronden, schachten en technische ruimtes/meterkasten iets gewijzigd, om voldoende ruimte te creëren voor het nieuwe klimaatsysteem. Er is een douche-WTW toegevoegd en de installaties zijn aangepast op de WKO-installatie. Bovendien zijn op een aantal woningen zonnepanelen
geïnstalleerd.”

Verwarmen en koelen wordt een duurzaam, efficiënt én financieel aantrekkelijk proces.”

All-electric klimaatsysteem

In totaal heeft Klimaatgarant 71 bodemwarmtewisselaars aangelegd: 63 voor de woongebouwen en 8 voor de grondgebonden eengezinswoningen, vertelt Duijndam. “Alle woningen beschikken over een individuele warmtepomp met een warm water voorraadvat (boiler) en een individuele warmtepomp. De warmtepomp haalt via het bronsysteem warmte uit de bodem en geeft deze af aan de vloerverwarming.” In de zomermaanden wordt dit proces omgekeerd, omdat er dan geen warmtevraag maar juist een warmteoverschot in de woningen is. Door in dit geval koel water door de vloer-verwarmingsleidingen te laten circuleren, kunnen de woningen enkele graden worden gekoeld. Ook wordt de bron hierdoor geregenereerd (in balans gebracht), waardoor ’s winters weer voldoende warmte beschikbaar is. Zo wordt verwarmen en koelen een duurzaam, efficiënt én financieel aantrekkelijk proces. Doordat de woningen duurzaam en goed geïsoleerd zijn, zijn de energielasten bovendien lager dan in een standaard woning.

Stadskwartier Palenstein wordt gefaseerd opgeleverd. In mei 2021 hebben de eerste bewoners hun sleutel ontvangen, na een voorspoedige oplevering met weinig opleverpunten. De sleuteloverdracht van de laatste woningen staat gepland voor begin november. Eind dit jaar openen ook de eerste winkels.

De architect van dit gebouw is LEVS Architecten uit Amsterdam.

Dit artikel is gesponsord door Klimaatgarant.

Brandvertragend en duurzaam: zo hielp Foreco het Wolderhuus bouwen

Brandvertragend en duurzaam: zo hielp Foreco het Wolderhuus bouwen

Een esthetisch lijnenspel en gebruik van duurzame materialen. Het Wolderhuus in Zuidwolde is een schoolvoorbeeld van moderne houtarchitectuur. Met innovatieve gevelbekleding en een indrukwekkende houten luifel laat dit multifunctionele gebouw zien wat de mogelijkheden zijn van houten gevelbekleding.

René Evers

Dura Vermeer weet altijd wie op de bouwplaats aanwezig is

Een bouwplaats van Dura Vermeer kom je niet zomaar op. Ook niet als bouwplaatsmedewerker. Eerst willen ze weten of je in het bezit bent van de juiste papieren, wat je kunt en of je op de hoogte bent van de veiligheidsnormen.

Rhenu Logistics

Zo helpt Kingspan de bouwsector met lage LCA-scores en herbruikbare gevelpanelen

"Distributiecentra zijn nodig, dus als je ze neerzet, zorg er dan voor dat je het meest duurzame én mooie vastgoed bouwt. Wij willen goede gebouwen." Dit zegt Joep Breukels, Managing Director Benelux van Kingspan Geïsoleerde Panelen.

‘Met SAWA in Rotterdam bouwen we één van de hoogste houten woontorens van Nederland.’ Foto: Ossip van Duivenbode voor ERA Contour.

TBI: 'Prettig en zinvol werken gaan hand in hand'

"Bij TBI streven we naar blije en trotse collega's. Want blije collega's zorgen voor blije klanten. De trots waarnaar we streven komt voort uit de bijdrage die we allemaal leveren aan de maatschappij. In welke functie je ook werkt binnen onze 21 ondernemingen in techniek, bouw & ontwikkeling en infra, je bouwt mee aan iets wat mensen hard nodig hebben. Betaalbare woningen, slimme installaties, energieneutrale tunnels en meer. En dan werk je bij TBI ook nog volop mee aan de noodzakelijke verduurzaming."