Met de twee nieuwe deuren kunnen woningen die worden gerenoveerd in één keer goed worden aangepakt. Goed isolerende deuren en deur-kozijncombinaties spelen immers een belangrijke rol in de thermische isolatie van de gevel en daarmee een lagere energierekening en CO2-emissie. Het unieke aan de TriComfort Isolerende Achterdeur is dat deze een isolerende kern in de borstwering heeft. Daarmee valt deze deur in de GND isolatieklasse 2 (goed geïsoleerd), terwijl traditionele massieve achterdeuren binnen een lagere isolatieklasse vallen (enigszins geïsoleerd). De deur is bovendien volledig KOMO-gecertificeerd.
Continu innoveren
“Het bedenken is niet zo moeilijk, maar om het ook daadwerkelijk te maken en te zorgen dat alle certificeringen er zijn, kost een aantal jaren”, vertelt Hans Mascini, algemeen directeur bij Weekamp Deuren. “Op onze R&D-afdeling zijn vier mensen continu bezig met innovaties. Dat is bijzonder in onze sector.”
Revolutionaire deur
Ook met de BioComfort-R voordeur brengt Weekamp Deuren een circulair en dus revolutionair product op de markt. “Bij woningcorporaties verwisselen wij zelf de deuren. Vroeger betekende dit dat wij deze oude deuren afvoerden en dat ze in de verbrandingsoven belandden. Daarmee gaat alle opgeslagen CO2 verloren. Zeven jaar geleden zijn wij met TNO gestart met een studie naar het hergebruik van deuren. Een jaar later hebben wij de eerste deur geproduceerd gebaseerd op oude deuren. Voor die eerste deur vervaardigd uit oude deuren waren maar liefst 74 deuren nodig. Inmiddels hebben wij voor het randhout van een nieuwe deur vier tot vijf oude deuren nodig. Dat proces blijven wij uiteraard optimaliseren.”
Hoge kwaliteit
Nu gaan de oude deuren naar een sociale werkplaats waar zij worden ontdaan van glas, verfresten en metalen. “Daarna kunnen wij daar nieuwe balken van maken. Het hout zelf is van extreem hoge kwaliteit. Het is optimaal gedroogd doordat het meestal dertig jaar heeft gehangen. De kleine balkjes die wij er van maken, worden weer samengevoegd door het te vingerlassen en te lamineren. Daardoor ontstaat er een enorm stabiele deur. Kromtrekken behoort hiermee ook tot het verleden. De deur is daarmee in combinatie met de Tricoya dekplaten extreem onderhoudsvriendelijk, zeker ten opzichte van een massief hardhouten deur. Het isolatiemateriaal is bovendien gemaakt van een biobased houtvezelplaat.”
Mascini kijkt verder vooruit. “Wij willen minerale grondstoffen volledig uitgefaseerd hebben, bijvoorbeeld met biobased verf en gerecycled glas. Die innovaties komen er snel aan.”
TriComfort Isolerende Achterdeur
- Alternatief voor massief houten stapeldorpeldeuren
- Alleen 54mm dik
- Frame van 2 stijlen en 3 dorpels
- XPS isolatie in de borstwering
- Aan 2 zijden bekleed met Medite Tricoya Extreme
- U-groeven (en verticale V-groeven) aan buiten- en binnenzijde in de vorm van de vertrouwde “stapeldorpeldeuren”
- Ventilatiesleuven
BioComfort Isolerende Voordeur
- Frame uit hout van gebruikte deuren
- FSC-R certificaat voor reclaimed hout
- Vulling bestaat uit biobased PEFC gecertificeerde houtvezelplaat ter vervanging van het (minerale) XPS isolatieschuim
- Deur aan 2 zijden bekleed met Medite Tricoya Extreme
- Leverbaar in 54mm dikte
Milieubewust
Weekamp is in 1978 opgericht door de broers Weekamp en sinds 1985 richt de timmerfabriek zich volledig op deuren, Sinds 2019 is het bedrijf onderdeel van Deli Home, dat bouwmaterialen levert met de missie om gemakkelijke en op maat gemaakte oplossingen, meestal van hout, in huis aan consumenten te bieden.
Weekamp Deuren is al jaren bezig met verduurzaming van het bedrijf in het algemeen en zijn producten in het bijzonder. “Wij hebben altijd vooropgelopen en milieubewust geproduceerd”, vertelt algemeen direceur Hans Mascini. “Wij hebben intrinsiek de behoefte om te innoveren en daar is de regelgeving vanuit de overheid bijgekomen. Aan producenten wordt gevraagd om zoveel mogelijk hernieuwbare grondstoffen te gebruiken. Wij doen dat door minerale grondstoffen zo veel mogelijk te vervangen met biobased materialen."
Dit artikel is gesponsord door Weekamp Deuren.