Circulaire Bruynzeel keukens besparen 350.000 kilo hout

Circulaire Bruynzeel keukens besparen 350.000 kilo hout

Oude keukens krijgen een nieuw leven met het circulaire keukenproces van Bruynzeel Keukens. "Voorheen belandden oude keukens in de verbrandingsoven. Met dit proces borgen wij dat oude keukens weer als grondstof voor spaanplaat worden gebruikt", zegt Raimond Uitenbroek van Bruynzeel Keukens.

Bruynzeel Keukens levert projectkeukens aan onder andere woningcorporaties, bouwbedrijven en beleggers. Al in 2018 startte het met de eerste pilots om oude keukens circulair af te voeren. Inmiddels is het een gestroomlijnd proces. “Bij het circulair keukenproces worden oude keukens gedemonteerd en het hout in een aparte container afgevoerd naar de afvalverwerker”, vertelt Raimond Uitenbroek, accountmanager bij Bruynzeel Keukens. “Daar wordt het vermalen tot een bruikbare grondstof en weer terug geleverd aan onze grootste spaanplaatleverancier. Deze maakt er nieuwe spaanplaat van, wat wij vervolgens weer inkopen. Door dit proces wordt er tot wel 37 procent CO2-uitstoot bespaard als het om de grondstoffen van de nieuwe keuken gaat en maar liefst 18 procent in de gehele keten.”

Daarbij gaat het niet alleen om Bruynzeel Keukens, want ook de keukens van andere leveranciers worden afgevoerd. Door deze ketensamenwerking van afvalverwerker tot onderhoudsbedrijf wordt er jaarlijks 350.000 kilo hout verzameld en hergebruikt.

Bruynzeel beheert het proces

Uitenbroek: “Om het klanten makkelijker te maken, hebben we besloten om het circulaire proces uit handen te nemen. Wij zijn eigenlijk een soort intermediair geworden. Als een dienst beheren wij het proces. Daardoor zitten wij nu ook aan tafel met de afvalverwerker. Dat hadden wij van tevoren ook nooit kunnen bedenken, maar hiermee kunnen wij wel het verschil maken.”

Door trial and error is het huidige proces tot stand gekomen. Zo zijn er duidelijke richtlijnen opgesteld wat er wel en vooral ook niet in de container mag belanden en moest het logistieke proces rondom de inzameling worden vormgegeven. Het gaat om praktische dingen, zoals de maat van een container én waar die container moet staan.

Al in 2018 startte Bruynzeel Keukens met de eerste pilots om oude keukens circulair af te voeren. Inmiddels is het een gestroomlijnd proces.
Al in 2018 startte Bruynzeel Keukens met de eerste pilots om oude keukens circulair af te voeren. Inmiddels is het een gestroomlijnd proces.

Hergebruik als norm

De Katwijkse bouwer KBM Groep is één van de klanten die inmiddels al een jaar actief is in het circulair afvoeren van keukens bij projecten. IJsbrand van Dijk, manager onderhoud en daarmee verantwoordelijk voor de divisie KBM Onderhoud & Renovatie, twijfelde geen moment toen de optie er kwam. “Er zijn wel extra kosten aan verbonden die wij niet kunnen doorberekenen aan onze klanten, maar ik vind gewoon dat hergebruik de norm zou moeten zijn. Dat heeft met duurzaam beleid en gezond verstand te maken. Het wordt ook erg gewaardeerd door klanten.”

Gewend aan proces

KBM neemt per week gemiddeld tien tot vijftien keukens af en is helemaal gewend aan het proces. “Alles wat wij zelf slopen, gaat inmiddels goed”, vertelt Van Dijk. “Nu moeten wij soms nog een onderaannemer aansturen zodat zij ook het proces volgen. Het kost initieel iets meer tijd. Ze gooiden voorheen alles in één container en nu moeten ze even opletten dat hout en overig materiaal gescheiden afvalstromen zijn. Maar aan alle nieuwe dingen moeten mensen even wennen. Nu is het geen issue meer.”

Volledig circulair

Bruynzeel Keukens blijft in samenspraak met zijn klanten dan ook op zoek naar manieren om de keten nog verder gesloten te maken, zodat er minimale nieuwe grondstoffen nodig zijn voor de productie. Uitenbroek: “Als klanten de noodzaak zien, kunnen wij ook weer met onze leveranciers om tafel. Eigenlijk zijn keukenkasten uit spaanplaat al een heel duurzaam product. Alleen de toplaag en randafwerking van aanrechtbladen en keukenkastjes vormen nog een uitdaging. Die worden nu nog vaak verlijmd met lijm uit fossiele grondstoffen. Met de introductie van de biobased keuken Circo zijn wij hiermee alweer een stuk verder. Dit is een keuken gemaakt met biobased binders in het MDF en de HPL. Alleen het kantenband is nog op basis van fossiele brandstoffen, maar ook hiervan is 50 procent van de grondstoffen al uit gerecycled materiaal. Zo komen wij stap voor stap tot een volledig circulair product.”

Bekijk de vlog

Dit artikel is gesponsord door Bruynzeel Keukens

Weekamp lanceert innovatieve isolatiedeuren voor lagere CO2-uitstoot

Weekamp lanceert innovatieve isolatiedeuren voor lagere CO2-uitstoot

Met twee nieuwe deuren - de TriComfort isolerende achterdeur en de BioComfort-R voordeur - helpt Weekamp Deuren aannemers en woningcorporaties bij het behalen van de klimaatdoelstellingen die de overheid stelt. "Isoleren is één van de belangrijkste mogelijkheden om de doelen van de energietransitie te bereiken."

Circulair bouwconcept blijkt duurzame succesformule

Circulair bouwconcept blijkt duurzame succesformule

Niet alleen is het Circle-bouwsysteem vooralsnog het meest circulaire betoncasco van Nederland, maar waarschijnlijk zelfs van heel Europa. Er wordt in ons land veelvuldig naar gevraagd, simpelweg omdat circulair bouwen aan een echte opmars bezig is, zo ervaart Rob Hogendoorn, commercieel directeur van CascoTotaal in Terneuzen.

Een bouwplaats op stroom, kan dat?

Een bouwplaats op stroom, kan dat?

Op veel bouwplaatsen is vaak de kleur oranje te zien. Het zijn gehuurde apparaten en machines van Boels. Tegenwoordig wordt dat oranje steeds groener.

De Battey Box van Bredenoord.

Emissieloze bouwplaats begint bij ideale energieopstelling

Bouwplaatsen voor grond-, water- en wegenbouw mogen in 2030 amper nog CO₂, stikstof en fijnstof uitstoten. Bredenoord slaagt er met bouwbedrijven nu al in om emissiearme en zelfs emissieloze bouwplaatsen te creëren. Volgens de leverancier van mobiele energiesystemen is niettemin nog veel winst te behalen. "Door beter meten, afstellen en combineren valt veel te besparen."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.