Diverse onderzoeken wijzen uit dat aardig wat bedrijven nog achterlopen bij de inzet van data en digitale processen. Verouderde processen, structurele fragmentatie van de sector en zelfs weerstand tegen verandering, spelen daarbij een rol. “Bedrijven binnen de bouw & infra hebben in de afgelopen jaren wel flinke stappen gemaakt op dit gebied. Toch werken veel bedrijven nog met verschillende software of op meerdere platforms. Informatie is versnipperd en niet altijd eenduidig. Dat is jammer want het leidt tot onder andere faalkosten die toch nog steeds gemiddeld zo’n 6,5 procent uitmaken van de aanneemsom van een project”, zegt Bolkenstein. “Een samenwerkingsplatform als CONCLUDE biedt een antwoord op deze uitdagingen van de sector.”
Businessmodellen veranderen
De invloed van digitalisering maakt dat standaard businessmodellen in de bouw & infra veranderen, ziet Bolkenstein die sinds dit najaar als salesmanager verantwoordelijk is voor alle commerciële activiteiten van Thinkproject in de Benelux. Hij heeft 13 jaar ervaring in de softwarebranche gericht op de bouwsector en vindt dat de sector zich moet ontwikkelen naar businessmodellen gebaseerd op sterke, geïntegreerde ketenpartners en meer samenwerking. “Open BIM heeft al gezorgd voor uniforme samenwerking in de geïntegreerde levenscyclus van gebouwen of constructies op basis van open software. Platforms waar projectpartners samenwerken aan een Single source of Truth zijn de volgende stap. Alle gebouwdata is centraal opgeslagen en beheerd. Dit vermindert de grote hoeveelheden informatiebronnen, zorgt voor minder complicaties, kortere uitvoeringstijden, hogere productiviteit, betere samenwerking, hogere kwaliteit en lagere kosten. Digitalisering stelt projectpartners bovendien in staat om de platformen waar ze data beheren, te laten samenwerken met andere tools, applicaties of bronnen.”
Uniforme samenwerking
Een fout die veel bedrijven volgens Bolkenstein maken, is digitalisering parallel implementeren aan traditionele projectactiviteiten. “Een concept als BIM functioneert niet los van conventionele processen, maar ondersteunt dagelijkse werkzaamheden, bestaande rollen, werkstromen en processen”, vindt hij. “BIM kan alleen waarde toevoegen in één samenhangend systeem met uniforme meeteenheden, consistente documentnamen en gestandaardiseerde materiaalcodes. Het gebruik van BIM vereist discipline en bewustzijn. Als alle partijen hun modellen op een gestandaardiseerde manier gaan bouwen, kan de hele toeleveringsketen in de toekomst veel meer profiteren van die digitalisering.”
CONCLUDE CDE
In dat licht introduceerde Thinkproject in oktober de Nederlandse versie van samenwerkingsplatform CONCLUDE CDE in de Benelux. CONCLUDE is gecertificeerd conform ISO 27001, stroomlijnt de communicatie, planning en workflows in bouwprojecten en voorkomt miscommunicatie, dataverlies, faalkosten en conflicten in versiebeheer. “Met CONCLUDE hebben alle betrokkenen in projecten in de bouw & infra altijd en overal toegang tot hun relevante en actuele gebouwinformatie”, legt Bolkenstein uit. “Ze kunnen al hun gebouwdata in de cloud raadplegen, delen, wijzigen, monitoren en archiveren.”
CONCLUDE biedt naast een Document Management Systeem ook modules voor BIM, defectmanagement en kostenmanagement waarmee gebruikers altijd inzage hebben in de financiële aspecten van het project. Ook is er een app om het project te kunnen overdragen aan de eigenaar. Het platform speelt hiermee ook in op een behoefte in de Benelux. “Bedrijven in de bouw hebben dringend behoefte aan informatiemanagement en digitale bouwoplossingen die samenwerking tussen (project)organisaties bevorderen. Werken met groeiende hoeveelheden data en steeds meer samenwerkende partijen is immers complex”, zegt Bolkenstein.
Bouwdata in complexe projecten
Werken met grote hoeveelheden data is Thinkproject overigens op het lijf geschreven. Bij de bouw van de 18 kilometer lange tunnel onder de Fehmarnbelt tussen Duitsland en Denemarken, zorgen de software en het platform van Thinkproject ervoor dat alle betrokkenen efficiënt en makkelijk samenwerken. Het project ter waarde van 6,9 miljard euro opent in 2028. Megaprojecten ontwerpen, bouwen en exploiteren, genereert grote hoeveelheden data en documentatie die allemaal moeten worden uitgewisseld en gecoördineerd binnen consortia van ontwerpers, aannemers, ingenieursbureaus, consultants en eigenaren. “Succesvolle uitwisseling en coördinatie van informatie is dan cruciaal”, zegt Bolkenstein. “Megaprojecten vereisen een megaplatform voor het beheer van bouwdata met goede interoperabiliteit. Je kunt niet verwachten dat alle aannemers, projectontwikkelaars en asset owners met dezelfde software werken. Een modern samenwerkingsplatform is dus via API’s geïntegreerd met software voor bedrijfsprocessen en gespecialiseerde applicaties van klanten. Alleen met goede integratie kan alle data over een gebouw, infrastructureel project of andere assets door alle partners op dezelfde manier worden bekeken, aangepast en gebruikt. Dat is ware digitalisering van de bouw.”
Waardevolle data
Data is dus alleen waardevol voor de bouw & infra, misschien wel cruciaal als die data ook intrinsiek verbonden is met de manier waarop bedrijven waarde creëren uit hun assets en hoe ze die waarde meten. “Inefficiënte en niet-verbonden processen belemmeren de productiviteit en winstgevendheid van organisatie”, weet Bolkenstein. “De toekomst van de bouw & infra draait om verbonden digitalisering. Zo creëert data ook echt nieuwe samenwerking en bedrijfsmodellen. Het zijn de leidende spelers in de markt die met waardevolle data bijdragen aan een duurzame, verbonden en innovatieve bouw & infra in de 21e eeuw.”
Dit artikel is gesponsord door Thinkproject.