Corné de Meijer is directeur van Gebouw Gebonden Installaties (GGI), één van de vijf sinds 1 mei binnen Hoppenbrouwers actieve business units. GGI is opgezet om onder andere de groei van grootschalige, complexe en risicovolle projecten te realiseren. Veel daarvan krijgen de komende decennia te maken met netcongestie. Mede dankzij de opgedane ervaring bij een tweetal eigen projecten heeft Hoppenbrouwers nu de expertise in huis om bedrijven te ondersteunen die hiermee geconfronteerd worden.
Energie-opslagsysteem
De eerste is de uitbreiding van het bedrijfspand in Deurne. Dat wordt door toevoeging van 3550 vierkante meter dubbel zo groot. Het bleek echter niet mogelijk om op korte termijn de beperkte netaansluiting van maximaal 3 x 80 ampère te verzwaren. Als alternatief is nu gekozen voor een energie-opslagsysteem van 200 kWh en 400 zonnepanelen. Verder zorgt een elektrische warmtepomp voor duurzame verwarming. De oplevering staat gepland voor januari 2025.
Slim energiemanagementsysteem
Het tweede goede voorbeeld is de nieuwe vestiging in Dongen. Want ga er maar aan staan: Een gebouw van 2.500 vierkante meter dag en nacht van stroom voorzien, terwijl de beschikbare netcapaciteit net genoeg is voor één warmtepomp en een laadpaal. Door verschillende bestaande oplossingen te combineren én een slim energiemanagementsysteem (EMS) in te zetten gaat dit lukken. Het EMS voorspelt op basis van AI-modellen niet alleen wat de verwachte vraag is, maar ook hoe het weer eruit ziet – en wat de zonnepanelen dus kunnen leveren. Daarnaast kijkt het naar de meest interessante momenten om energie te gebruiken: verwarmen van het pand vóór 8 uur ’s ochtends is met variabele energietarieven veel goedkoper dan verwarmen tijdens piekuren.
Vooral kijken naar wat wél mogelijk is
“Wij verliezen ons niet in ‘kan niet’ en ‘mag niet’, maar zoeken steeds een manier waarop het wél kan”, zegt de Meijer. “Met behulp van onze specialisten lukt het steeds weer om passende oplossingen te vinden. Het belangrijkste is het creatief denken in de mogelijkheden die bestaande systemen bieden, in combinatie met moderne software om die systemen slim aan te sturen. Als ‘system integrator’ bekijken we de gebruiksgegevens van de klant, welke systemen voorhanden zijn en hun efficiency. Daarmee kunnen we simulaties doen en ontdekken hoeveel energie wanneer nodig is. Aan de hand daarvan doen we gerichte voorstellen, niet alleen op installatietechnisch gebied, maar vooral ook over de momenten van energiegebruik, zodat piekbelastingen worden vermeden.”
In de podcast ‘Net Wel, Net Niet’ van Hoppenbrouwers laten diverse experts hun licht schijnen op netcongestie en de daarbij horende uitdagingen, zoals energiemanagement, energiehubs en energieopslag.
Wat gaat de nieuwe Energiewet brengen?
De Meijer: “De aangekondigde nieuwe Energiewet moet het makkelijker maken om netaansluitingen te delen. Dat kan bijvoorbeeld via peer-to-peer, waarbij een tussenpersoon een eindafnemer koppelt aan een ‘actieve afnemer’, of via cable pooling, waarbij meerdere afnemers samen op één stroomaansluiting zitten. Ik hoop dat de toekomstige Europese regelgeving meer ruimte gaat bieden aan energiehubs, zodat bedrijven hun energiegebruik op elkaar kunnen afstemmen om gezamenlijk de piekbelasting te verminderen. Daarbij kunnen onze specialistische oplossingen een belangrijke bijdrage leveren.”
Dit artikel is gesponsord door Hoppenbrouwers.