Grip krijgen op bouwdata: digitalisering is cruciaal

Grip krijgen op bouwdata: digitalisering is cruciaal
‘‘In de cloud hebben alle betrokkenen in projecten altijd en overal toegang tot dezelfde actuele en relevante gebouwinformatie.’’

Bouwbedrijven hebben te maken met tekorten aan vakmensen, materialen, toenemende concurrentie, stijgende kosten en strengere regelgeving. Digitaliseren moet. "Digitalisering van het bouwproces is daarom cruciaal", zegt Joost Bolkenstein van Thinkproject.

“Digitalisering van het bouwproces is daarom cruciaal”, zegt Joost Bolkenstein van Thinkproject. Bolkenstein is salesmanager van softwareleverancier Thinkproject en ziet bedrijven in de bouwsector worstelen met digitaal samenwerken. “Projectontwikkelaars en bouwbedrijven hebben drie belangrijke uitdagingen: partners voorzien van correcte informatie, samenwerken met reproduceerbare processen en binnen begroting blijven”, zegt hij. “Digitalisering van processen kan hen helpen de touwtjes in handen te houden. Die uitdaging moeten bedrijven nu aangaan.”

Grip op data

Maar de touwtjes in handen houden, hoe doen bedrijven dat eigenlijk? In de ogen van Bolkenstein moeten bedrijven weten welke ‘risico’s’ ze mogen verwachten, wat de impact ervan is en welke oplossingen voorhanden zijn. “Bedrijven in de bouw produceren tegenwoordig zoveel data in hun projecten, dat ze soms het overzicht kwijtraken. Ze moeten die data dus kunnen vertalen naar begrijpelijke en bruikbare managementinformatie over alle fases van de gehele levensduur van een project.”

Werken met één single source of truth is de toekomst.”

Alle betrokkenen in het bouwproces moeten steeds op een veilige manier toegang hebben tot dezelfde informatie over een project, vindt hij. “Werken met één single source of truth is de toekomst. Het biedt grote voordelen voor de samenwerking tussen bouwbedrijven, projectontwikkelaars, vastgoedeigenaren en andere partijen in projecten.”

Cloudplatform Conclude CDE

Bolkenstein ziet dat het werkt bij internationale klanten die Thinkproject bedient, zoals BAM, Ten Brinke, Max Bogl, Strabag, SKANSKA en Hochtief. Het cloudplatform Conclude CDE, dat Thinkproject sinds oktober ook in Nederland aanbiedt, is de basis van die projectsamenwerking. “Conclude CDE bevordert de samenwerking in infrastructurele en bouwprojecten. In de cloud hebben alle betrokkenen in projecten altijd en overal toegang tot dezelfde actuele en relevante gebouwinformatie”, legt Bolkenstein uit. “Ze kunnen gebouwdata raadplegen, delen, wijzigen, monitoren en archiveren. Zelfs op de bouwplaats via mobiele devices. Conclude CDE garandeert uniforme inzichtelijke en reproduceerbare processen en up-to-date databeveiliging.”

Risico’s voorspellen

Door de gecentraliseerde methodiek van werken in de cloud kunnen projectorganisaties eenvoudig intelligentie toevoegen aan de data zodat alle gebruikers op het platform profiteren van die intelligentie. “Zo kunnen ze risico’s en problemen in projecten al in een vroeg stadium voorspellen en dalen de faalkosten. Nog steeds vormen faalkosten zo’n 6,5 procent van de aanneemsom van een project. Dat moeten we echt willen voorkomen”, vindt Bolkenstein. “Met forecasting en fijnmazige analyses kun je bovendien kostenoverschrijdingen voorspellen. Projectmanagers hebben dan de tijd en informatie om actie te nemen en beslissingen nemen in het bouwproject. In plaats van achteraf. Dat is wat bedrijven in de toekomst nodig hebben en daarin willen we voorzien.”

Dit artikel is gesponsord door Thinkproject.

ROCKWOOL lanceert Rockzero W(ood) gevelvullend prefab bouwsysteem

ROCKWOOL lanceert Rockzero W(ood) gevelvullend prefab bouwsysteem

Vorige week introduceerde ROCKWOOL Prefab Building Systems hun nieuwe 'Rockzero W(ood) gevelvullend systeem' op de beurs PREFAB in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Dit innovatieve prefab systeem, speciaal ontworpen voor ontwikkelaars en aannemers, biedt efficiënte en duurzame geveloplossingen voor hoogbouwprojecten. Het combineert een slank ontwerp voor meer rendement met uitstekende akoestische prestaties en brandveiligheid.

Foto: Gealan

Innovatie | Chip geeft kozijnen digitaal geheugen

Een chip in kunststof kozijnen kan miscommunicatie tussen aannemers, glasbedrijven en consumenten voorkomen. Gaat er een ruit kapot, dan volstaat inscannen en doorsturen van gegevens. De innovatie voorkomt ook administratieve rompslomp rond de Wet Kwaliteitsborging.

Met Kelderwaterdicht ook droge kelders tijdens extreme buien

Met Kelderwaterdicht ook droge kelders tijdens extreme buien

Tijdens het natte jaar dat Nederland achter de rug heeft, kwamen ook veel kelders en souterrains na hevige buien vol met water te staan. Bij Kelderwaterdicht.nl nam het werk daardoor fors toe de afgelopen periode, merkte directeur Rick van Es. "We zijn twee keer zo groot geworden."

Foto: Broad

Elf etages made in China in 28 uur

In negentien dagen een volledige prefab-wolkenkrabber bouwen. Broad werd er beroemd mee, doordat de bouw live op internet te volgen was. Het Chinese bedrijf meent daarmee de oplossing te hebben voor de woningnood in Nederland.