Glas-glas zonnepanelen hebben de toekomst

Glas-glas zonnepanelen hebben de toekomst

Solarwatt ziet dat steeds meer bedrijven kiezen voor glas-glas zonnepanelen. Ze zijn duurzamer, kwalitatief beter en over de gehele levensduur goedkoper dan glas-folie zonnepanelen. De Duitse producent opende daarom eind september een nieuwe volautomatische productielijn in Dresden.

“Zijn de dagen voor glas-folie zonnepanelen geteld?” Dat vraagt general manager Erik de Leeuw van Solarwatt zich hardop af. Volgens hem zijn de voordelen van glas-glas zonnepanelen inmiddels zo groot dat deze vraag gerechtvaardigd is. “De meeste gangbare zonnepanelen hebben op dit moment aan de voorkant glas en aan de achterkant kunststof. Het nadeel van deze panelen is dat ze sneller slijten en de cellen in de panelen achteruit gaan waardoor het rendement geleidelijk ook minder wordt. Glas-glas zonnepanelen degraderen niet.”

Nieuwe productielijn

23 september nam Solarwatt een nieuwe productielijn voor hoogwaardige glas-glas zonnepanelen in gebruik. Het bedrijf verdubbelt hiermee de productiecapaciteit en is daarmee de grootste Europese producent van glas-glas zonnepanelen. De nieuwe fabriek heeft een oppervlakte van ongeveer 3.500 m2 en een productiecapaciteit van 300 MWp per jaar (twee zonnepanelen per minuut). De Leeuw: “Dat is voldoende om 1 miljoen zonnepanelen per jaar te produceren waarmee 80.000 huishoudens volledig van groene energie kunnen worden voorzien.”

De kosten zijn initieel hoger, maar die zijn makkelijk terug te verdienen”

Nauwelijks degeneratie

De eerste generatie zonnepanelen was ook glas-glas, vertelt De Leeuw. “In het begin produceerde iedereen glas-glaspanelen, maar veel producenten zijn daar vanaf gestapt omdat deze panelen veel zwaarder waren dan de toen moderne glas-folie panelen. Toen werd er nog gewerkt met glasplaten van 4 mm, bij de huidige generatie is dat maar 2 mm en is er nauwelijks nog verschil in gewicht met glas-folie. Veel fabrikanten zijn nu ook met de productie van glas-glas zonnepanelen gestart. De ervaring leert dat hier meer bij komt kijken en dat het de kunst is om  glas-glas zonnepanelen luchtdicht te produceren.” Glas-glas zonnepanelen zijn duurder dan glas-foliezonnepanelen, beaamt De Leeuw. “De kosten zijn initieel hoger, maar die zijn makkelijk terug te verdienen doordat er nauwelijks degeneratie van de zonnepanelen plaatsvindt. Toch vinden veel producenten de aanschafprijs zo belangrijk dat minder wordt gekeken naar rendement, kwaliteit en duurzaamheid.”

Lokaal produceren

Solarwatt produceert de glas-glas zonnepanelen in Duitsland, vertelt De Leeuw. “Wij zijn de enige Europese leverancier die alle componenten van een pv-systeem zelf én centraal produceert.” De productie in Dresden gebeurt met groene, zelf opgewekte energie. Daarnaast is de centrale geografische ligging ook in logistiek opzicht heel duurzaam, legt hij uit. “Het is een 100% Duits product. Dat doet ook wat met de ecologische voetafdruk. Lokaal produceren zorgt ervoor dat de panelen niet de hele wereld over verscheept hoeven worden. En het zorgt voor minder afhankelijkheid van het buitenland.”

Zelf vinden we dat de hele industrie over zou moeten stappen”

Duurzaamheid en kwaliteit

Duurzaamheid en kwaliteit zijn dus belangrijke voordelen van glas-glas zonnepanelen, maar er zijn nog andere pluspunten, vertelt De Leeuw. “De Europese Unie wil binnen vijf jaar PFAS uitfaseren. Dat zit ook in het plastic folie van glas-folie panelen. Nu is natuurlijk nog de vraag wat de nieuwe normen worden, maar het is zeker dat de panelen met PFAS moeilijker te recyclen zijn.” Gezien al deze voordelen is het volgens De Leeuw een kwestie van tijd tot de glas-foliezonnepanelen eruit gaan. “Zelf vinden we dat de hele industrie over zou moeten stappen. Maar helaas is op dit moment de prijs vaak nog doorslaggevend. Alles is nog gericht op kostenbesparingen om maar concurrerend te kunnen zijn. Maar de prijs van glas-glas panelen is over de gehele levensduur zeker niet hoger.”

Glas-glas zonnepanelen hebben de toekomst

Veiligheid

Een ander aspect dat de overstap naar glas-glas nog zou kunnen versnellen, is volgens De Leeuw veiligheid. “Verzekeringsmaatschappijen stellen steeds meer vragen over de veiligheid van zonne-energie-installaties. Alles wat bijdraagt aan veiligheid willen zij stimuleren. Glas brandt niet. Als er een vlamboog ontstaat, versnelt folie een brand, terwijl glas juist brandwerend werkt. Om die reden adviseren sommige verzekeraars om bij projecten standaard glas-glas zonnepanelen te gebruiken.” Glas-glas zonnepanelen worden zowel in particuliere als in grotere projecten toegepast, vertelt hij. “Particulieren kiezen steeds vaker voor glas-glas zonnepanelen. Bedrijven lopen wat achter bij de grotere projecten, omdat daar meer naar de initiële investering gekeken wordt. Maar ook daar zie je steeds vaker dat glas-glas zonnepanelen worden toegepast.”

Solarwatt

Solarwatt GmbH is een Duitse fabrikant van complete zonne-energiesystemen van topkwaliteit. Het bedrijf is opgericht in 1993 en Europees marktleider in glas-glas zonnepanelen. Daarnaast is het een van ‘s werelds grootste leveranciers van elektriciteitsopslag. Het bedrijf opende onlangs twee nieuwe productielijnen van batterijen, die zij in samenwerking met BMW Group heeft ontwikkeld.  Internationaal gerenommeerde bedrijven, zoals BMW i, Bosch en E.ON werken samen met het in Dresden gevestigde bedrijf, dat wereldwijd meer dan 600 mensen in dienst heeft. Het kantoor van Solarwatt Benelux is gevestigd in Tiel.

Dit artikel is gesponsord door Solarwatt

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.