Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'
Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Als het gaat om duurzaam bouwen ondergaat de bouwsector een omvangrijke transformatie. Dura Vermeer heeft een roadmap ontwikkeld die de route naar nul uitstoot in 2050 markeert. Natuurlijke materialen, circulaire bouwmethoden en duurzame energiebronnen spelen hierin een sleutelrol.

De eerste stappen zijn gezet met onder andere de ontwikkeling van biobased woningconcept Aer en de keuze voor CO₂-arm beton voor alle woningbouwcasco’s. Ook wordt er geïnvesteerd in een machine waarmee betonpuin kan worden vermalen voor hergebruik. Dit is slechts een greep van de initiatieven waarmee Dura Vermeer zijn CO₂-uitstoot de komende jaren aanzienlijk zal reduceren. Maar even belangrijk is de vraag: hoe kunnen de inspanningen van het bedrijf de leefkwaliteit van bewoners en eindgebruikers verbeteren?

Sociale bijdrage

“De komende jaren zijn enorm belangrijk”, stelt Terhürne. “We zetten inmiddels flinke stappen en we richten ons hierbij niet alleen op het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk, maar ook op het maximaliseren van onze sociale bijdrage. Onze beoogde maatschappelijke impact omvat zowel klimaatdoelen als sociale duurzaamheid. Dit zijn geen tijdelijke thema’s, ze vragen om lange termijn aandacht.”

Door ruimte te geven aan gemeenschappelijke voorzieningen zoals buurtschuren, versterken we lokaal eigenaarschap en sociale cohesie”
— Koert Terhürne, directievoorzitter

Sociale duurzaamheid in vijf niveaus

“Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen”, legt de directievoorzitter uit. “Het draait om het versterken van sociale structuren en het creëren van gemeenschappen waarin iedereen zich thuis voelt. Achter elke voordeur leeft een uniek verhaal en veel keuzes die we maken in de gebouwde omgeving hebben hier direct invloed op.”

Dura Vermeer hanteert hiervoor haar eigen model met vijf impactniveaus, variërend van korte termijninitiatieven tot structurele verbeteringen die generaties overstijgen. “Neem bijvoorbeeld de ontwikkeling van buurtschappen, zoals in Nobelhorst, Almere”, vervolgt hij. “Door ruimte te geven aan gemeenschappelijke voorzieningen zoals buurtschuren, versterken we lokaal eigenaarschap en sociale cohesie. Niet alleen fysiek, met de schuur, maar ook op het gebied van de benodigde organisatorische verankering en juridische structuren. Dat is sociale impact op lange termijn, iets wat verder gaat dan de duur van een bouwproject.”

Droogcafé

Terhürne benadrukt dat kleine interventies ook een groot verschil kunnen maken. “Tijdens renovatieprojecten signaleren onze teams regelmatig acute problemen, zoals energiearmoede. In Den Haag hebben we daarom in een project een droogcafé opgezet. We merkten dat bewoners in de kou woonden vanwege de hoge gasrekening. De droger was ook geen optie vanwege de hoge energierekening. De natte was laten drogen in een koude ruimte droeg daarnaast niet bij aan een gezond woonklimaat. We creëerden daarom een warme plek waar bewoners kosteloos kleding konden drogen en elkaar konden ontmoeten. Dit soort initiatieven maken een directe impact op het welzijn van de bewoners.”​

Investeren in sociale gelijkheid

“Wat we vandaag ontwikkelen en bouwen, bepaalt hoe mensen morgen leven. Onze keuzes hebben vaak structurele gevolgen”, zegt Terhürne. “Het is essentieel om nu te investeren in duurzame oplossingen die sociale kansengelijkheid bevorderen. Denk aan inclusieve buurten waar iedereen toegang heeft tot werk, onderwijs en zorg.” Deze lange termijnvisie vertaalt zich bij Dura Vermeer naar initiatieven zoals Goede Buur(t), een integrale ontwikkelaanpak die maatschappelijke, ecologische en ruimtelijke uitdagingen centraal stelt bij gebiedsontwikkeling. “Het doel is om met opdrachtgevers en partners een gedeelde visie te formuleren die sociale en ecologische waarden integreert”, licht Terhürne toe.

Niet ‘óf’ maar ‘én’

“Sociale impact realiseren, kunnen we niet alleen. Het vraagt om een geïntegreerde aanpak met partners uit verschillende disciplines. Alleen door samen te werken kunnen we buurten ontwikkelen die niet alleen duurzaam, maar ook sociaal veerkrachtig zijn.” Met de focus op zowel Net Zero als de Programmalijn Sociale Impact wil Dura Vermeer niet alleen bijdragen aan een beter leefklimaat, maar ook aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. “We bouwen aan een toekomst waarin mens en aarde centraal staan. Samen met onze ketenpartners Het Goede Doen op alle thema’s. Niet ‘óf’ maar ‘én’”, besluit Terhürne.

Dit artikel is gesponsord door Dura Vermeer.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.