Welke voordelen heeft zakelijk zonnepanelen leasen?

Welke voordelen heeft zakelijk zonnepanelen leasen?

Van koffieautomaten tot medische apparatuur en van hijskranen tot printers: leasen is in de zakelijke markt allang niet meer beperkt tot het wagenpark. Ook het leasen van zonne-installaties op bedrijfsdaken is sterk in opkomst. Welke voordelen heeft deze financiële constructie?



1. U bespaart direct, zonder grote investering vooraf

Als u een zonne-installatie op uw bedrijfspand(en) leaset, gaat u hiervoor een contract aan met een leverancier. Die leverancier doet de initiële investering in de zonnepanelen, voert de installatie uit en zorgt vervolgens voor het onderhoud en beheer. En wel voor de hele looptijd van het contract – meestal ongeveer 15 jaar (bij Eneco 15 of 16 jaar). De duurzame stroom die van uw dak komt, is vanaf dag één voor u. Op die manier profiteert u direct van een besparing op uw energierekening en van een lagere CO2-uitstoot, zonder dat u eerst een grote investering doet. In plaats daarvan betaalt u een vast leasebedrag per maand.

2. U houdt meer financiële ruimte

De zonne-installatie op het dak uw bedrijfspand is eigendom van de partij waarmee u de leaseovereenkomst afsluit. Dit maakt dat de investering niet op de balans van úw organisatie drukt. Alleen de leasekosten komen op de balans, maar dat heeft veel minder invloed op uw cashflow. Een groot voordeel, want dit geeft u meer armslag voor andere investeringen. Bovendien kunt u meteen uw budget voor uw energiekosten verlagen; uw energierekening gaat immers behoorlijk naar beneden.

3. Wat de zonnepanelen ook opbrengen, u heeft opbrengstgarantie

Een opbrengstgarantie is steeds gebruikelijker in leaseconstructies. Bij Eneco ZonOpDak krijgt u standaard een opbrengstgarantie van 15 of 16 jaar. Deze is gekoppeld aan de verwachte opbrengst van de installatie (in kWh per jaar). Wekken de zonnepanelen minder op, bijvoorbeeld vanwege aanhoudend bewolkt weer of doordat de installatie tijdelijk uitvalt, dan vergoedt de leverancier het verschil. Voor ú kan de opbrengst van uw zonnepanelen dus nooit tegenvallen.

4. Geen omkijken naar onderhoud en beheer

Als u uit eigen middelen in uw zonne-installatie investeert, zijn onderhoud en beheer meestal ook aan u. De service van de installateur houdt – afgezien van de fabrieksgaranties - doorgaans op bij de oplevering. Met een leaseconstructie werkt dat anders. In dat geval zorgt de leverancier voor onderhoud en beheer van uw zonne-installatie. U wordt daar dan dus volledig in ontzorgd. Dat betekent ook dat u hiervoor niet hoeft te investeren in kennis en kunde in uw eigen organisatie. Kortom: financieel voordeel tegen minimale inspanningen van uw kant.

5. De Energie Prestatie Coëfficiënt van uw vestiging schiet omhoog

Elke 1000 kWh stroom die de zonne-installatie op uw dak produceert, levert u een Garantie van Oorsprong (GvO) op: een bewijs van duurzame opwek. Deze GvO’s dragen bij aan de Energie Prestatie Coëfficiënt van uw bedrijfspand. Dat is ook een voordeel als u dit pand wilt verkopen: een beter energielabel verhoogt de verkoopwaarde en zorgt dat uw vastgoed couranter is. Zeker met in het vooruitzicht dat kantoorpanden uiterlijk in 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Bovendien verbinden steeds meer organisaties zich aan het Paris Proof Commitment, ofwel het doel om uiterlijk in 2040 twee derde minder CO2 uit te storen door energieverbruik.

6. Plezier van uw zonne-installatie tot ver na de leasetermijn

Als de leaseperiode ten einde loopt, heeft u nog steeds zonnepanelen op het dak. Het merendeel van de aanbieders van lease-installaties bieden de mogelijkheid om tegen die tijd het leasecontract te verlengen. Of om de zonne-installatie voor een aantrekkelijk bedrag over te nemen. In ieder geval krijgt u de kans om nog langer te profiteren van uw zonnepanelen. Want aan het einde van de (eerste) leaseperiode, kan de installatie doorgaans nog jaren mee.

7. U draagt actief bij aan de energietransitie

Elke duurzaam opgewekte kWh aan stroom helpt de CO2-uitstoot te beperken. Zo draagt u met uw zonne-installatie actief bij aan de energietransitie. En niet zo’n beetje. Reken maar na: als u een opgesteld vermogen van 1 MWp op uw dak heeft, wekt uw installatie jaarlijks ongeveer 850.000 kWh op. Als u diezelfde hoeveelheid stroom produceert uit aardgas (nog een relatief ‘schone’ fossiele brandstof), komt daarbij 338 ton CO2 in de lucht - ongeveer de CO2-opname van 15.377 bomen, een flink bos.

8. Extra voordeel bij Eneco: maximale ontzorging

Overweegt u een zonne-installatie op uw bedrijfspand? Eneco neemt met ZonOpDak het hele traject voor u uit handen. De subsidieaanvraag (SDE++), het ontwerp, de realisatie en het onderhoud en beheer. U hoeft nauwelijks meer te doen dan Eneco toegang verlenen tot uw dak. Ook niet onbelangrijk: Eneco’s SDE++-aanvragen voor zonne-installaties op bedrijfsdaken zijn in alle subsidierondes tot nu toe uitstekend bedeeld.

Bekijk alle mogelijkheden en vraag een dakscan aan

Dit artikel is gesponsord door Eneco.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.