Relinen: duurzame en soepele leidingrenovatie zonder 'hakken en breken'

Relinen: duurzame en soepele leidingrenovatie zonder 'hakken en breken'

Aan de ruim 600 gebouwen die Tubus System sinds de start in Nederland in 2009 'zonder hakken en breken' van nieuwe afvoerleidingen heeft voorzien, werd eerder dit jaar ook een appartementencomplex aan het Dijkwater in Zoetermeer toegevoegd. Zowel de huurders als de eigenaar, woningcorporatie Vidomes, zijn zeer tevreden over het resultaat en de manier waarop de werkzaamheden werden uitgevoerd.

Relinen, wordt het genoemd, de innovatieve en duurzame wijze van leidingrenovatie waarmee Tubus Systems zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot marktleider in Nederland. Dat is niet verwonderlijk, want aan de methode komt geen hak- en breekwerk te pas zodat de overlast voor de betrokken bewoners tot een minimum beperkt blijft.

Eerder dit jaar kwamen ook de 175 bewoners van een appartementencomplex in Zoetermeer daar achter. Het woongebouw aan het Dijkwater is eigendom van woningcorporatie Vidomes, die circa 18.000 woningen beheert en verhuurt in Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Delft en Rijswijk en de Haagse wijk Leidschenveen. “We kregen steeds meer klachten over lekkage in het complex van elf woonlagen, dat rond 1974 is gebouwd,” vertelt Peter Roland, die bij Vidomes als opzichter het planmatig onderhoud in goede banen leidt. “Na goede ervaringen tijdens een eerder, vergelijkbaar project, is ook dit keer besloten om alle 36 gietijzeren standleidingen niet te vervangen maar te laten relinen door Tubus System.”

Tweede leven

Bij de Tubus System-methode worden de standleidingen niet vervangen, maar krijgen ze een tweede leven door ze aan de binnenkant te voorzien van een nieuwe leiding die bestaat uit meerdere lagen glasversterkt polyester. Een van de grootste voordelen van dit relinen is dat alle werkzaamheden, inclusief camera-inspecties en het reinigen en repareren van de leidingen, bijna altijd vanaf het dak kunnen worden uitgevoerd. Roland: “Behalve als het echt niet anders kan, hoeven de monteurs daardoor niet in de woningen zelf te zijn. Voor onze huurders is dat bijzonder prettig. We zien ze als onze klanten, die we zo weinig mogelijk lastig willen vallen met planmatig onderhoud. Voor ons was dat misschien wel de belangrijkste reden om voor Tubus System te kiezen.”

Een van de grootste voordelen van relinen is dat alle werkzaamheden vanaf het dak kunnen worden uitgevoerd.”

Volgens Tubus System levert relinen niet alleen minder overlast voor de bewoners op, maar is het ook duurzamer en efficiënter: de innovatieve methode kost simpelweg minder tijd en geld dan het vervangen van de leidingen. Roland kan dat namens Vidomes beamen. “Als de offerte van Tubus System niet marktconform was, waren we niet met ze in zee gegaan,” lacht hij. “Nog los van de overlast, schat ik dat met het vervangen van de leidingen per streng zeven tot tien dagen gemoeid is. Een complex als dat van Vidomes aan het Dijkwater kan in drie à vier dagen per streng worden gerelined.”

Relinen: duurzame en soepele leidingrenovatie zonder ‘hakken en breken’

Mensenwerk

Onder het motto ‘leidingrenovatie is mensenwerk’ wordt de opdrachtgever daarbij volledig ontzorgd door het bedrijf dat vestigingen heeft in Moerkapelle en Barneveld. In de aanloop naar de bewoners, in dit geval de huurders van Vidomes, vindt een zorgvuldig communicatietraject plaats. En tijdens de werkzaamheden zorgt Tubus System er voor dat alle woningen van een tijdelijk noodtoilet zijn voorzien. “Vanwege corona konden we geen informatieavond organiseren,” blikt Roland terug. “In plaats daarvan zijn we twee avonden in de twee entreehallen gaan staan, om bewoners die daar behoefte aan hadden te informeren over het relinen. Ook tijdens de werkzaamheden was een medewerker van Tubus System aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.”

Relinen levert niet alleen minder overlast voor de bewoners op, maar is het ook duurzamer en efficiënter.”

De animo daarvoor was gering. Ook tijdens de werkzaamheden was er volgens Roland weinig feedback van de bewoners. “Blijkbaar was het verhaal van Tubus System helder en konden ze zich vinden in de aanpak. Mijn ervaring is dat bewoners je vooral weten te vinden als ze niet tevreden zijn. Dat de werkzaamheden in alle opzichten heel geruisloos hebben plaatsgevonden, vind ik dan ook positief.”

Levensduur: vijftig jaar

Tubus System geeft tien jaar garantie op standleidingen die via relinen zijn voorzien van een tweede leven, maar de levensduur van een gerelinede leiding kan volgens het bedrijf oplopen tot wel vijftig jaar. Volgens Roland ligt het voor de hand dat Vidomes in de toekomst vaker voor Tubus System kiest. “Binnen onze woonvoorraad bevinden zich nog meer wooncomplexen met standleidingen van gietijzer of asbestcement, die vroeger of later slijtageproblemen zullen gaan vertonen. We bekijken het per project, maar op grond van de positieve ervaringen die we tot dusver hebben opgedaan met relinen, vragen we Tubus System zeker om een offerte.”

Indrukwekkend track-record

Naast aannemers, onderhoudsbedrijven en woningcorporaties, behoren ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) tot de doelgroep van Tubus System. Het bedrijf is in 1998 opgericht in Zweden maar heeft sinds de start in 2009 in Nederland ook hier een indrukwekkend track-record opgebouwd. In alle ruim 600 gebouwen die tot dusver zijn voorzien van nieuwe Tubus System-afvoerleidingen, was sprake van standleidingen van gietijzer of asbestcement. Als dat laatste het geval is, past Tubus System een speciaal protocol toe dat er voor zorgt dat de leidingrenovatie op een veilige en verantwoorde manier kan worden uitgevoerd zonder dat het asbest hoeft te worden gesaneerd.

Tubus System heeft transparantie hoog in het vaandel en selecteert monteurs niet alleen op hun vakbekwaamheid, maar ook op hun communicatieve vaardigheden. Dat laatste is belangrijk omdat leidingrenovaties altijd plaatsvinden in gebouwen waarin mensen wonen of werken.

Dit artikel is gesponsord door Tubus System.

Ter Steege bouwt aan toekomst met digitale woningconfigurator

Ter Steege bouwt aan toekomst met digitale woningconfigurator

In de dynamische bouwsector is het vermogen om vooruit te denken en te innoveren een belangrijke succesfactor. Ter Steege Bouw Vastgoed, met inmiddels de vierde generatie aan het roer van dit familiebedrijf, weet dat stilstand achteruitgang betekent en dat continuïteit alleen lukt door continu te blijven ontwikkelen.

Zelfbouw brengt het droomhuis van Klanker en Marx dichterbij. Foto's: Johan Nebbeling

Gratis toolbox helpt zelfbouwer aan woning op maat

Hoe staat het met WikiHouse, het open source bouwconcept waarmee iedereen een eigen huis kan bouwen? Cobouw ging kijken in de natuurinclusieve wijk in ontwikkeling, Wijnbergen De Kwekerij in Doetinchem. Daar bouwen Hans Klanker en Sanne Marx hun eigen WikiHouse.

Bouwkennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

Bouwkennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

Hoe zet je als bouwprofessional koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Hoe Algeco met modulaire units bouwprojecten verduurzaamt

Hoe Algeco met modulaire units bouwprojecten verduurzaamt

Als totaalaanbieder van tijdelijke huisvesting ziet Algeco de vraag naar duurzame opties vanuit onder andere de overheid almaar groeien. "Wij zijn voortdurend bezig met verdere verduurzaming van ons aanbod. Wat er kan, is eindeloos", zegt commercieel manager Rik Kamminga.