Slimme oplossingen voor duurzame tijdelijke huisvesting

Slimme oplossingen voor duurzame tijdelijke huisvesting

Als totaalaanbieder van tijdelijke huisvesting ziet Algeco de vraag naar duurzame opties vanuit onder andere de overheid almaar groeien. "Wij zijn voortdurend bezig met verdere verduurzaming van ons aanbod. Wat er kan, is eindeloos", zegt commercieel manager Rik Kamminga.

Algeco biedt een volledig scala aan duurzame opties voor tijdelijke gebouwen. “Wij bieden met betrekking tot duurzame huisvesting alle mogelijke opties”, weet Rik Kamminga, commercieel manager Algeco Bouw & Winkels. “Zonnepanelen, waterbesparende kranen, energiezuinige split-airco-installaties met warmtepomptechnologie, moswanden, LED-verlichting, WTW-systemen en meer.”

Zo heeft Algeco een duurzame schottenkeet geleverd voor de gemeente Rotterdam. Dit gebouw staat in de Reyeroord, een wijk in IJsselmonde waar de gemeente veel woningen verduurzaamt. “Ze gaan daar de hele omgeving upgraden, de hele buurt wordt gerenoveerd”, vertelt Kamminga. “De gemeente wil bewoners daarom laten zien welke opties er zijn om zelf ook te verduurzamen. Bijvoorbeeld hoe je een tuin groener maakt, in plaats van deze helemaal te betegelen, zodat het water beter weg loopt. Daarom wilden zij ook een duurzame keet hebben. Het is toch een beetje een visitekaartje van de gemeente.”

De Schottenkeet is onder andere uitgerust met waterbesparende kranen, inverter airco’s en LED-verlichting en aan de buitenkant afgewerkt met moswanden aan de gevel voor een groene uitstraling. “Ook heeft dit gebouw een regenton om water op te vangen. Alle kleine beetjes helpen.”

Deze keet kun je zo weer uit elkaar halen en voor een ander project inzetten”
— Rik Kamminga, commercieel manager Algeco Bouw & Winkel

Circulaire oplossingen

Een duurzamer product dan een houten schottenkeet voor tijdelijke huisvesting is er eigenlijk niet, zegt Kamminga. “Zo’n keet is namelijk opgebouwd uit houten sandwichpanelen met isolatie ertussen. Deze worden op de locatie in elkaar gezet en je kunt ze ook zo weer uit elkaar halen en voor een ander project inzetten. Dan worden ze gewoon opnieuw geschilderd en dan ziet het er weer netjes uit. Bovendien blijft het aantal transportbewegingen bij de inzet van een schottenkeet beperkt doordat de panelen op één vrachtauto gestapeld kunnen worden.”

Modulaire schakelunits

Naast schottenketen heeft Algeco ruime ervaring met het leveren van modulaire schakelunits en hangars voor diverse projecten. De units bieden flexibiliteit en kunnen eenvoudig worden aangepast en hergebruikt. Een belangrijke innovatie in het aanbod is de Fire-X unit, een brandwerende oplossing die voldoet aan de strengste veiligheidsnormen, ideaal voor risicovolle omgevingen zoals bouwplaatsen. En dat komt goed uit, want klanten focussen steeds meer op duurzaamheid en circulariteit.

Heijmans is zo’n klant die heel vooruitstrevend is. Samen met Rijkswaterstaat streeft het bij de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello naar een zo duurzaam en circulair mogelijke uitvoering. Daar horen uiteraard ook passende tijdelijke accommodaties bij. Algeco heeft voor dit project niet alleen de schottenkeet verzorgd, maar ook diverse schakelunits, een loods en verschillende standalone units.

Hogere isolatiewaardes

“Aan de hand van de vraag van de klant maken wij de juiste configuratie”, zegt Kamminga. “Ook in de keet voor Heijmans wordt de verwarming en koeling geregeld met een split-airco-installatie met warmtepomptechnologie, zijn er waterbesparende kranen ingezet en wordt er met LED-verlichting gewerkt. Bovendien is het dak van de keet in Apeldoorn vol gelegd met zonnepanelen, met onze plug & play-oplossing Algeco Solar.”

Deze ontwikkeling past naadloos binnen de visie van Algeco, dat continu verder kijkt naar nieuwe mogelijkheden. “Zo bieden wij zelfs al de mogelijkheid om regenwater op te vangen en daarmee de toiletten door te spoelen en om energie uit de zonnepanelen op te slaan.”

Duurzame toekomst

Algeco staat al 68 jaar voor flexibele huisvestingsoplossingen. Niet alleen in de bouw, maar ook voor de industrie, onderwijs, kantoorhuisvesting, evenementen, retail, overheid en sport & recreatie. Voor klanten die volledig ontzorgd willen worden is er de Algeco 360° service. Deze service staat voor totaalinrichting van gebouwen. Algeco Eco Solutions, waaronder zonnepanelen, LED-verlichting, sensoren en waterpompen, hebben de komende jaren de focus. Dit sluit aan bij het streven naar een duurzamere toekomst, in lijn met de Modulaire Group Net Zero 2050-aanpak. Hiermee helpt Algeco klanten om hun CO2-footprint te verlagen.

Dit artikel is gesponsord door Algeco.