Vervallen scheepswerf wordt groene stadswijk aan het water

Vervallen scheepswerf wordt groene stadswijk aan het water
Vlnr: Otto van der Pluijm, Willem Gaymans en Frank Aalders. Foto: EAS Fotografie

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. In 2006 werden de handtekeningen gezet onder plannen om de vervallen scheepswerf bij Spaarndam te ontwikkelen tot woongebied. Begin 2021, vijftien jaar later, zijn alle 311 huizen van de nieuwe woonwijk SpaarneBuiten verkocht.

Er waren visionairs voor nodig. Mensen die door de lelijke hallen heen konden kijken en gevoel kregen bij de historische locatie van de oude scheepswerf. Ontwikkelaars die niet terugschrokken voor de vervuilde grond die de scheepswerf achter had gelaten, maar die voor zich zagen hoe mooi het kon worden.

De beide projectontwikkelaars Kondor Wessels Vastgoed en VolkerWessels Vastgoed en aannemer Kondor Wessels Amsterdam vonden elkaar in zulke vergezichten. Ook de gemeente Haarlemmermeer speelde hierin een sleutelrol. Sterker nog, ze deelden de wens om dit wat verloren gebied terug te geven aan de samenleving.

Een wijk voor de toekomst

“Dat is juist waar we enthousiast van worden,” vertelt Willem Gaymans, directeur van Kondor Wessels Vastgoed. “Gebiedsontwikkeling gaat om het creëren van een nieuwe en duurzame toekomst en daarbij gaan we complexe opgaven bepaald niet uit de weg. Dat gaat niet alleen om bouwen, maar vooral om de juiste balans tussen wonen, werken, ondernemen en ontspannen. Zodat een plezierige wijk van en voor mensen ontstaat.”

Gebiedsontwikkeling gaat om het creëren van een nieuwe en duurzame toekomst”

Frank Aalders, directeur van Kondor Wessels Amsterdam: “Een project als dit kun je niet alleen doen. Dat moet samen met partijen die je visie delen. We zagen gezamenlijk voor ons hoe dit gebied een economische impuls kon betekenen voor de omgeving. Bovendien hebben we hier zo duurzaam mogelijk gebouwd. Ook dat is zorgdragen voor de toekomst van de mensen die hier komen wonen.”

Differentiatie aan woningen

In totaal bestaat SpaarneBuiten uit 311 woningen met een prettig gedifferentieerd aanbod in diverse prijsklassen, van appartement tot vrijstaande stadsvilla. De variatie in grootte en architectuur biedt een veelzijdig beeld en maakt de wijk geschikt voor mensen in verschillende levensfasen.

De voormalige scheepswerf is omgebouwd tot jachthaven, als blijvende herinnering aan de rijke historie van deze locatie.

Duurzame concepten

Veertig twee-onder-een-kapwoningen en 109 rijtjeshuizen zijn gebouwd met het duurzame prefabconcept PlusWonen. Dit concept voldoet aan de steeds hogere eisen van een gezond woonklimaat en biedt ook ruimte voor ouderen om langer thuis te blijven wonen.

We zijn uiterst zorgvuldig omgegaan met de belangen van natuur, bewoners en omgeving”

Drieëntwintig koopwoningen met een door de gemeente vastgestelde maximale VON-prijs zijn gebouwd met het MorgenWonen-concept. Dit zijn eveneens prefab-huizen, die comfortabel, gezond en betaalbaar zijn. Deze woningen zijn van zeer hoge kwaliteit, onderhoudsarm en bezitten het Nul-op-de-Meter-keurmerk.

Een nog hoger niveau van duurzaamheid hebben de vijf passiefhuizen. Door een uitgekiend ontwerp heeft een passiefhuis maar heel weinig energie nodig om te verwarmen. Het energieverbruik in een passiefhuis ligt ongeveer vier keer lager dan in een gemiddelde woning. De woningen beschikken onder andere over schilisolatie, drievoudig glas in aangepaste kozijnen en gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. In de winter houden zij warmte vast, in de zomer blijven zij koel.

Lange adem

Kondor Wessels Amsterdam is expert in stedelijk bouwen. Ze zijn gewend mee te bewegen met de uitdagingen van elke dag zonder de grote lijn uit het oog te verliezen. “De grote lijn én met lange adem”, lacht Aalders. “We hielden natuurlijk rekening met tegenslag of vertraging, maar dat het vijftien jaar zou duren, hadden we niet voorzien.”

Een eerste grote hobbel om te nemen was de zwaar vervuilde grond. “Asbest. Het kostte anderhalf jaar om te saneren. En als je dan nu ziet wat voor fijne wijk het is geworden, gezond en groen! Echt een genot om rond te lopen.”

Positief

Het ambitieuze project is over een periode van tien jaar stap voor stap uitgevoerd. De bouw heeft ook vijf jaar stilgelegen vanwege juridische procedures. Bij een grootschalig project als dit zijn mensen vaak bezorgd om de impact op de natuur en de omgeving. Dat was hier niet anders. Gaymans: “Bezorgdheid komt voort uit betrokkenheid, dat moet je op waarde schatten. We zijn uiterst zorgvuldig omgegaan met de belangen van natuur, bewoners en omgeving. Daarom zijn we ook heel blij dat we dit prachtige project nu zo positief kunnen afsluiten.”

Het avontuur van de drie VolkerWessels-ondernemingen begon in 2006 op een lelijke en zwaar vervuilde scheepswerf. Vijftien jaar later is SpaarneBuiten een schone, groene stadswijk met weidse uitzichten, waar je ’s avonds aan het water de zon ziet ondergaan. Zoals we al zeiden: het duurt even, maar dan heb je ook wat!

Dit bericht is gesponsord door Kondor Wessels Vastgoed en Kondor Wessels Amsterdam.
Dimitri Molenkamp en Danielle Janssen van Anchor Insurance

Elektrificatie in de bouw: minder uitstoot, maar ook nieuwe risico's

In de transitie naar een emissieloze bouwplaats investeren steeds meer aannemers in elektrisch bouwmaterieel. Vooral omdat opdrachtgevers ernaar vragen, maar ook omdat ze zelf willen verduurzamen. Elektrificatie leidt tot fors minder uitstoot van CO₂, maar brengt ook nieuwe risico's met zich mee: een elektrische bouwmachine die in brand staat, laat zich niet zo makkelijk blussen…

VanMeijel helpt bouwsector met duurzaamheidsdoelstellingen 

VanMeijel helpt bouwsector met duurzaamheidsdoelstellingen

VanMeijel biedt bouwbedrijven de gelegenheid om de uitstoot van projecten vooraf precies uit te rekenen. Deze duurzaamheidscalculatie is ingebouwd in het Metacom-platform. Sinds kort is het daarnaast mogelijk om de projectuitstoot op de factuur te vermelden met IFA-online. Verder ondersteunt VanMeijel bedrijven bij het ontsluiten van data die noodzakelijk zijn voor het opstellen van CSRD-rapportages.

Robert van Boekel van Barli

Barli kiest voor camerabeveiliging om diefstal op de bouwplaats te voorkomen

Camerabeveiliging is van groot belang om materialen op de bouwplaats te bewaken en zo vertraging van het bouwproject te voorkomen. Het plaatsen van alleen bouwhekken is niet afdoende om kwaadwillenden tegen te houden of ze op heterdaad te betrappen. Beveiligingscamera's daarentegen kunnen zeker een preventieve werking hebben.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.