Sandwichpanelen: Snel bouwen met hoge kwaliteit

Sandwichpanelen: Snel bouwen met hoge kwaliteit

Snel bouwen met een gegarandeerde hoge kwaliteit; dat is wat met sandwichpanelen eenvoudig kan. Dat is waar de bouw om vraagt. Toch kiezen veel utiliteitsbouwers er nog steeds voor om daken en gevels in het werk samen te stellen uit een veelheid van losse componenten, met alle risico's van dien. Sandwichpanelen vormen een hoogwaardig alternatief.

Wat zijn sandwichpanelen

Het principe van een sandwichpaneel is dat een kern van isolatie fabrieksmatig wordt ingeschuimd tussen twee platen van staal of aluminium. Dat levert een kant en klaar paneel op dat zich in één keer op het dak of aan de gevel laat monteren, waarbij het sandwichpaneel tegelijkertijd dient als isolatie én bekleding. Het principe van prefabricage staat garant voor een hoge kwaliteit van de sandwichpanelen. Doordat er in de gevelopbouw geen luchtspouw nodig is, is het gevelpakket slanker dan in een traditionele opbouw. De esthetische mogelijkheden in vorm, kleur, maat en materiaal van zowel de binnen- als de buitenbeplating zijn groot, terwijl er ook volop variatie mogelijk is in isolatiemateriaal en – diktes en dus in Rc-waardes. Sandwichpanelen zijn er voor dak en gevel. In de gevel zijn ze zowel verticaal als horizontaal aan te brengen.

Bekijk hoe sandwichpanelen worden geproduceerd.

Beperkt aantal handelingen

Sandwichpanelen zijn met beperkte handelingen snel te monteren. Dit wijkt sterk af van de traditionele opbouw met een losse binnenbeplating, minerale wol, bevestigers en een metalen buitenbeplating. Het op de bouw samenvoegen van al die losse materialen tot een samenwerkend geheel is een risicovol en arbeidsintensief proces. Sandwichpanelen minimaliseren de risico’s en reduceren de arbeid. Dat leidt tot lagere bouwkosten en tot een kortere bouwtijd, wat een spoediger oplevering mogelijk maakt. Om van het huidige gebrek aan ‘handjes’ nog maar te zwijgen. Ook zijn sandwichpanelen onder vrijwel alle weersomstandigheden te monteren en zijn ze niet gevoelig voor regen. Bij een traditionele opbouw kan vooral bij een plat dak veel hemelwater worden opgesloten in de constructie en nog lange tijd uit de cannelures lekken. Bij sandwichpanelen is dat opsluiten van hemelwater uitgesloten. Meer weten over de sneller en met minder risico’s bouwen met sandwichpanelen voor gevel en dak?

Vrij van koudebruggen

Waar een traditionele opbouw met minerale wol werkt met bevestigers voor isolatie en buitenbeplating is de sandwichconstructie van zichzelf koudebrugvrij. De invloed van koudebruggen door de bevestigers in de traditionele opbouw blijkt in de praktijk aanzienlijk groter dan vaak gedacht. Dit doet behoorlijke afbreuk aan de effectieve isolatiewaarde en gaat zeker bij hogere isolatiewaardes uiteindelijk leiden tot condensatieproblemen en schimmel- en roestvorming. Ook open naden tussen isolatieplaten doen in het traditionele systeem afbreuk aan de werkelijk gerealiseerde isolatiewaarde. Bij sandwichpanelen is de onderlinge aansluiting dermate goed dat open naden niet voorkomen.

Naast de Rc-waarde van een paneel en de lineaire koudebruggen, is luchtdichtheid van grote invloed op de uiteindelijke energieprestatie van een gebouw. Sandwichpanelen zijn luchtdicht en hebben ook een fabrieksmatig aangebrachte goede luchtdichte onderlinge aansluiting.

Sandwichpanelen
Verschil tussen traditionele opbouw op locatie met minerale wol en sandwichpanelen.

Economisch efficiënt

Door de materiaalkeuze en opbouw blijft de thermische prestatie van sandwichpanelen ook op de lange duur in stand. Het isolatiemateriaal kan in de gevel niet gaan uitzakken. Daarbij zijn sandwichpanelen ook nog eens brandveilige bouwproducten. Als bewijs hiervoor is uit onafhankelijk brandonderzoek door Tenos gebleken dat sandwichpanelen van Kingspan sandwichpanelen geen bijdrage leveren aan branduitbreiding. Download hier de algemene conclusies.

Daken en gevels zijn met sandwichpanelen dus snel wind- en waterdicht te maken met een gegarandeerde hoge kwaliteit en isolatiewaarde. Ze zijn economisch zeer efficiënt en dragen bij aan een esthetisch fraai eindresultaat. ‘We hebben het altijd zo gedaan’ lijkt dan ook nog de enige reden te zijn waarom de bouw nog zou kiezen voor traditioneel in het werk samenstellen van daken en gevels.

sandwichpanelen
Met sandwichpanelen van Kingspan bouw je snel, luchtdicht en brandveilig.

Benieuwd naar wat Kingspan Geïsoleerde Panelen voor uw project kan betekenen?

Over Kingspan Geïsoleerde Panelen

Als fabrikant van geavanceerde oplossingen voor de complete gebouwschil kent Kingspan als geen ander de steeds hoger wordende eisen wat betreft energiezuinigheid, brandveiligheid, duurzaamheid, gezondheid en uitstraling. Het uitgebreide assortiment omvat sandwichpanelen voor hellende daken en platte daken, wandpanelen en design gevelsystemen gecombineerd met slimme verlichtingssystemen, geïntegreerde zonnepanelen en oplossingen voor staalconstructies. Meer informatie vindt u op de website: www.kingspanpanels.nl

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.