Renewi pleit voor open dialoog met bouwsector voor maximale impact

Renewi pleit voor open dialoog met bouwsector voor maximale impact

Als waste-to-product bedrijf speelt Renewi een verbindende schakel in een circulaire economie. Door nauwere samenwerking met partners valt in de bouwwereld nog veel winst te behalen, zegt Sander Leenders, commercieel directeur van Renewi. "Sámen impact maken, daar geloof ik heilig in."

Van glas- en steenwol, beton en plastic tot pvc, purschuim en hout; de diversiteit aan bouw- en sloopafval is groot. Hoewel, Renewi spreekt liever van een waardevolle bron van grondstoffen. Een nieuw leven geven aan gebruikte materialen in plaats van ze te verbranden of te storten; dat is de missie. Het bedrijf verwerkt jaarlijks 11 miljoen ton afval per jaar. Daarvan krijgt ongeveer 64 procent een nieuw leven.

“Hoe minder recyclebare materialen de verbrandingsoven in gaat, hoe beter”, zegt commercieel directeur Sander Leenders van Renewi. “Door materialen terug te brengen in de keten, gaat de uitstoot van CO ook omlaag.’’

In de loop der jaren is een hoop kennis en kunde opgebouwd op het gebied van bouwen met circulaire materialen en technieken”
— Sander Leenders, commercieel directeur

Open dialoog

Renewi werkt nauw samen met verschillende partijen die gebruikte materialen weer terug in de keten brengen. Leenders: “Van betonpuin wordt granulaat gemaakt, sloophout wordt toepast voor de productie van spaanplaten en van karton wordt golfkarton gemaakt. In de loop der jaren is een hoop kennis en kunde opgebouwd op het gebied van bouwen met circulaire materialen en technieken. Ik vind het belangrijk dat die kennis wordt gedeeld en daarom pleit ik voor een open dialoog. Zo kunnen bouwbedrijven, leveranciers en andere betrokken partijen van elkaar leren.”

Afvalloze bouwplaats

Renewi kijkt ook naar ‘de voorkant’: hoe krijg je minder afval? In de ideale wereld is er sprake van een afvalloze bouwplaats. Tot die tijd is het van cruciaal belang dat afval op de bouwplaats zo goed mogelijk wordt gescheiden. Dat is soms lastig, vooral wanneer op een postzegel wordt gebouwd. Met name op inbreidingslocaties in steden is weinig plek om verschillende containers neer te zetten. Afval scheiden op compacte bouwlocaties kan wanneer betrokken partijen dat goed met elkaar afstemmen.

Om klanten optimaal te ondersteunen in hun doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, heeft Renewi een CO- en recyclingsrapportagetool ontwikkeld. Dit is gebeurd volgens de CSRD-richtlijn. Deze richtlijn verplicht bedrijven hun impact op klimaat, maatschappij en (ESG-)beleid te rapporteren. Afval is een belangrijk onderdeel. Bedrijven moeten niet alleen over hun eigen CO-uitstoot rapporteren, maar ook over de uitstoot in hun waardeketen. Deze cijfers maken inzichtelijk wat de milieu-impact is van het aanleveren van gescheiden afval ten opzichte van restafval.

Sander Leenders, commercieel directeur van Renewi. © Twycer / www.twycer.nl
Sander Leenders, commercieel directeur van Renewi. © Twycer / www.twycer.nl

Rapportageverplichting omzetten in een kans

“Het is een verplichting die vanuit de Europese wetgeving is opgelegd, te beginnen bij beursgenoteerde bedrijven”, weet Leenders. “Wij proberen die rapportageverplichting om te zetten in een kans. We hopen bedrijven te motiveren om afval nog beter te scheiden. Voor veel bedrijven is het voldoen aan de CSRD echter een grote kluif. Om het ze makkelijker te maken, is deze tool ontwikkeld. Dat hebben we gedaan in nauwe samenwerking met TNO en Royal HaskoningDHV, om de objectiviteit te kunnen laten valideren.’’

Advies BREEAM-NL

Om organisaties met nieuwbouw- en/of renovatieplannen hun circulaire ambities handen en voeten te geven, adviseert Renewi over BREEAM-NL-projecten. BREEAM-NL is de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. “We kijken ook naar afvalmanagement en het gebruik van bouwmaterialen. Neem verpakkingsmateriaal van bouwmaterialen; hoe kunnen we ervoor zorgen dat er minder afval binnenkomt op de bouwplaats? Op dat gebied kunnen we organisaties van advies voorzien en begeleiden, zodat ze een hogere BREEAM-NL score krijgen.”

Renewi heeft meerdere samenwerkingsovereenkomsten afgesloten met bouwbedrijven die BREEAM-NL-projecten realiseren. Het doel: het op een juiste, duurzame manier inzamelen en verwerken van de afvalstromen die vrijkomen bij bouwprojecten.

Duurzaamheidsdoelstellingen

Renewi maakt inzichtelijk hoe de werkzaamheden zo duurzaam mogelijk uitgevoerd kunnen worden, inclusief het meten van milieuprestaties. Het bedrijf helpt organisaties hun doelstellingen te realiseren op het gebied van circulariteit, CO-besparingen en Zero Waste door integraal afval- en grondstoffenmanagement te bieden. Met als resultaat afvalvrije werkplekken, gebouwen en openbare ruimtes. Zo heeft de recycler de juiste middelen om stromen als puin, hout, isolatiemateriaal, folie en karton gescheiden in te zamelen, te verwerken en als circulaire materialen opnieuw op de markt aan te bieden.

Bewustwording van het scheiden van afval is belangrijk, aldus Leenders. Dat kan bijvoorbeeld met het ophangen van posters in de bouwkeet en bouwafvalborden aan containers, om ervoor te zorgen dat mensen op de bouwplaats op de juiste manier sorteren. “Je wilt voorkomen dat purschuim in een container terechtkomt die bedoeld is voor plastic. Of vlakke glasplaten in een container voor beton. Door vervuilde containers kunnen we minder recyclen.”

Afvalcoach

Voor bedrijven die een duwtje in de goede richting nodig hebben, is er Renewi Ecosmart. Het biedt innovatieve en duurzame afvalbeheeroplossingen die bedrijven helpen hun milieudoelstellingen te bereiken, afvalkosten te besparen en bij te dragen aan een circulaire economie. “Via Ecosmart detacheren we afvalcoaches. Een afvalcoach gaat met medewerkers aan de slag voor een betere afvalscheiding. Bij een werkplaatsinspectie wordt ook gekeken naar de veiligheid. Een opgeruimde bouwplaats is immers een veilige bouwplaats.

Renewi doet er alles aan om de eigen CO-footprint naar beneden te krijgen. In 2030 moet de uitstoot van CO gehalveerd zijn. “Hoe? Het meest tastbare voorbeeld is elektrificering van ons wagenpark. Met meer dan duizend vrachtwagens hebben we een van de grootste vloten van Nederland, daar valt winst te behalen.”

Door nog meer samen te werken en kennis en innovaties met elkaar te delen, valt er meer winst te behalen”
— Sander Leenders, commercieel directeur

Voorloper in de transitie

Verder noemt Leenders Green Collective, een initiatief dat afvalinzamelaars verenigt om samen bedrijfsafval in binnensteden in te zamelen met gezamenlijke wagens via gecombineerde inzamelroutes. Het leidt tot een schonere en veiligere binnenstad én minder transportbewegingen.

Renewi beschouwt zichzelf als een voorloper in de transitie naar een circulaire economie en is actief in verschillende branches: zakelijke dienstverlening, zorg, retail, horeca en bouw. Vergeleken met de andere branches is de bouw nog een tikkie traditioneel, aldus Leenders. De bouw maakt gelukkig al flinke stappen qua verduurzaming. “Door nog meer samen te werken en kennis en innovaties met elkaar te delen, valt er meer winst te behalen. Renewi denkt graag mee.”

Dit artikel is gesponsord door Renewi.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.