Duurzame oplossingen ontwikkelen voor de leefomgeving; dat is wat de circa 1800 ingenieurs en adviseurs van Antea Group dagelijks doen. Dat kan gaan om de inpassing van brug, weg of natuurgebied, maar ook om het klimaatneutraal maken van een industriegebied of woonwijk. Altijd met oog voor milieu en veiligheid. Wat de werknemers met elkaar gemeen hebben? Betrokkenheid tonen bij de uitvoering van projecten.
Antea Group speelt een belangrijke rol op het gebied van innovatie en duurzaamheid, zegt CEO Tanja Lendzion. “Duurzaamheid is voor ons echter geen einddoel, maar een voortdurend proces. We streven naar een positieve impact op de leefomgeving door Nederland elke dag een beetje mooier maken kan niet als je dat niet duurzaam doet. En dat begint echt bij onszelf. Ons doel: een CO₂-neutrale bedrijfsvoering in 2026. En niet in 2030. Of 2050. Want in 2050 ben ik, als het goed is, met pensioen. Ik sta nú aan het roer, ik heb er nú nog invloed op.”
Goede voorbeeld
Door duurzame initiatieven binnen de eigen organisatie te implementeren en medewerkers te stimuleren zich duurzaam te gedragen, hoopt Antea Group zelf het goede voorbeeld te geven. Zo is het wagenpark geëlektrificeerd, pakken werknemers die voor hun werk naar het buitenland (Europa) moeten zoveel mogelijk de trein in plaats van het vliegtuig, staat de verwarming in de wintermaanden een graad lager dan voorheen, wordt er duurzame koffie gedronken en is er een cateraar die met seizoensgebonden streekproducten werkt. Het zijn volgens Lendzion initiatieven van collega’s.
“Zo is ook het duurzaamheidsfonds ontstaan, een flink bedrag dat we ter beschikking stellen aan onze opdrachtgevers met duurzame ideeën. Onze medewerkers mogen stemmen wie wat krijgt. Zo vergroot je betrokkenheid. Bovendien is het een mooie manier om duurzaam gedrag te stimuleren.”
Antea Group heeft twee jaar geleden ook een eigen bos van zo’n tien hectare gekocht. “Dat bos, in de buurt van Nuenen, onderhouden we zelf. We planten bomen en hopen op meer biodiversiteit.”
Toewijding
De mensen van Antea Group werken aan innovatieve projecten die de energietransitie en klimaatadaptatie bevorderen. Door het gebruik van geavanceerde technologieën zoals drones, 3D-modellen en slimme infrastructuren blijft Antea Group vooroplopen in de sector.
Lendzion: “Innovatie is een belangrijk onderdeel van onze strategie. Onze kracht is dat we niet alleen heel snel innovaties detecteren, maar ze ook kunnen vermarkten. Daar komen mooie dingen uit. De Smart Bridge in Leeuwarden vind ik een mooi voorbeeld van slimme infrastructuur, in eigen huis bedacht vanuit het duurzaamheidsprincipe. Met onder meer sensoren en algoritmen vertelt de brug ons hoe hij zich voelt en wat zijn levensduur is. Zo kun je met verkeersstromen variëren. Wanneer je er op die manier naar kijkt, kan de brug langer gebuikt worden dan vooraf bedacht.”
Een ander idee van Antea Group is ReSource, bedoeld voor organisaties die de transitie naar een circulaire economie willen versnellen. ReSource is een marktplaats voor bouwmaterialen van sloopprojecten die bij nieuwe projecten hergebruikt kunnen worden.
Doe-modus
Antea Group wil bijdragen aan een veerkrachtig en toekomstbestendige leefomgeving, zegt Lendzion. “Antea Group is bovendien een bedrijf dat snel in de doe-modus schiet, met ondernemende mensen die graag innovatieve dingen bedenken. Als je op de lange termijn iets wil, moet je op korte termijn iets doen. Dat is ook mijn boodschap aan de bouwwereld: maak die eerste stap als je impact wil maken.”
Dit artikel is gesponsord door Antea Group.