Funderingsbalken razendsnel en zonder afval gerealiseerd met Superkist

Funderingsbalken razendsnel en zonder afval gerealiseerd met Superkist
Het plaatsen van trekpennen in de Superkist.

Funderingsbalken bouwen vergde vroeger flink wat bekistingswerk, maar tegenwoordig kan het eenvoudig met funderingskisten van EPS. De Hoop Pekso bedacht speciale trekpennen om de 'Superkist' mee dicht te zetten. Dat gaat niet alleen razendsnel, het voorkomt ook veel onnodig afval.

Het opbouwen van de Superkist is een kwestie van een rij U-vormige profielen tegen elkaar zetten en vastpinnen in de ondergrond. Dankzij mesgroef verbindingen op de kopse kanten schuiven de funderingskisten van geëxpandeerd polystyreen (EPS) keurig in elkaar, zonder dat er extra bevestigingsmaterialen aan te pas komen. “Anders dan bij een standaard funderingskist hoef je de bekisting bij het storten van het beton bovendien niet te verstevigen met stalen beugels en houten balken,” vertelt Remy van Holst van Bouwbedrijf Jongerius.

“Je kunt met de kunststof trekpennen beide kanten van de kist eenvoudig bij elkaar houden. Die zijn heel simpel aan te brengen en geven voldoende stabiliteit als het beton erin gaat.”

Aan de slag met Superkist

Aannemer Jongerius gaat binnenkort in Hekelingen weer aan de slag met de Superkist. Het bouwbedrijf uit Kwintsheul bouwt daar op een nieuw park een flinke villa, inclusief zwembad. Bij het funderingswerk voor dergelijke klussen werkte het bedrijf altijd met standaard isolatiekisten of zogenoemde ‘Topkisten’, totdat het als een van de eerste het nieuwe systeem mocht uitproberen.

Die ervaring was dusdanig goed, dat de aannemer sindsdien altijd met de Superkist werkt. Deze kost meer dan een standaard EPS-bekisting, maar dat heeft het bouwbedrijf er graag voor over. In tijden van krapte op de arbeidsmarkt en hoge materiaalprijzen is het zaak om iedere stap van het bouwproces zo snel mogelijk uit te voeren met zo min mogelijk materialen.

Als we de Superkist gebruiken, hebben we zeker een dag tijdwinst.”

En dat lukt met de nieuwe Superkist. Van Holst schat dat zijn werknemers voor één villa bij gebruik van een standaard EPS-kist een dag zoet zijn met het bekisten en daarna nog een halve dag met het ontkisten. “Als we de Superkist gebruiken, winnen we sowieso die halve dag ontkisten. Daarnaast hoef je de boel niet meer te verstevigen met stalen beugels en houten balken – die je er later ook weer af moet halen. Kortom, we hebben zeker een dag tijdwinst,” rekent hij voor. “Ten opzichte van traditioneel bekisten, waarbij je eerst de wapening op het zand legt en vervolgens de houten kist er omheen bouwt, is de tijdwinst uiteraard nog veel groter.”

De beugels en balken die het bedrijf vroeger gebruikte zijn lastig opnieuw te gebruiken, terwijl de prijzen ervan fors zijn gestegen. Materialen eenmalig gebruiken en dan een vuilnisvat in kieperen is bovendien weinig duurzaam. “Nu verwerken we alles wat wordt geleverd in de kist. Er verdwijnt nagenoeg niets meer in de afvalcontainer.”

Funderingsbalken razendsnel en zonder afval gerealiseerd met Superkist

Arbovriendelijk

De Hoop Pekso, bedenker van het supersnelle bekistingssysteem, mikt met zijn schoor- en kransloze funderingsbekisting ook op arbovriendelijk werken. Het systeem is namelijk zodanig opgebouwd, dat altijd op hoogte kan worden gewerkt bij het aanbrengen van de wapening. Dat voorkomt pijn in de rug bij de vlechters. Minimalisering van het materiaalgebruik zorgt voor een forse reductie van het aantal handelingen bij het stellen van de fundering.

De betonwerkers kunnen direct na het storten beginnen met het gladstrijken van het beton. ”

Het aanbrengen van trekpennen is kinderlijk eenvoudig. In de kist zijn vooraf speciale inkepingen aangebracht waarin de trekpennen zich gemakkelijk laten vastzetten. Aan de uiteinden van de kunststof strips zitten doppen die vasthaken achter het EPS. Na het plaatsen van de korfwapening en het storten van het beton is het niet nodig om allerlei verstevigingen te verwijderen. De trekpennen kunnen gewoon blijven zitten. Dat spaart veel tijd uit. In één kist gaan vijf tot acht trekpennen om de boel bij elkaar te houden. Verder worden op de hoeken ter versteviging zogenoemde ‘superbinders’ geplaatst. Speciale trekstangen geven extra stabiliteit ter plaatse van de doorvoering van de leidingen.

De trekpennen liggen verdiept in de kist en komen na het uitharden vast te zitten onder het betonoppervlak. De betonwerkers kunnen dus direct na het storten beginnen met het gladstrijken van het beton. Dat levert een strak resultaat op.

Funderingsbalken razendsnel en zonder afval gerealiseerd met Superkist

Wafelmotief

De Hoop Pekso heeft ook nagedacht over de vorm van de kistbodem. Het speciale wafelmotief waarin die is uitgevoerd geeft de kersverse funderingsbalk meer stabiliteit op het zandbed. Verder zorgen zwaluwstaartverbindingen voor een betere betonhechting. Na het uitharden van het beton kan een week later de begane grond vloer op de funderingsbalken worden gebouwd.
De Superkist is verkrijgbaar in vijftien breedte- en hoogtematen en met een imposante lengte van 1800 millimeter staat de fundering supersnel.

Bouwbedrijf Jongerius gebruikt de Superkist vooral bij de bouw van woningen, maar het systeem is ook geschikt voor lichte utiliteitsbouw. Inmiddels zijn er diverse bedrijfs- en kantoorpanden mee gerealiseerd.

Dit artikel is gesponsord door De Hoop Pekso.

ROCKWOOL lanceert Rockzero W(ood) gevelvullend prefab bouwsysteem

ROCKWOOL lanceert Rockzero W(ood) gevelvullend prefab bouwsysteem

Vorige week introduceerde ROCKWOOL Prefab Building Systems hun nieuwe 'Rockzero W(ood) gevelvullend systeem' op de beurs PREFAB in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Dit innovatieve prefab systeem, speciaal ontworpen voor ontwikkelaars en aannemers, biedt efficiënte en duurzame geveloplossingen voor hoogbouwprojecten. Het combineert een slank ontwerp voor meer rendement met uitstekende akoestische prestaties en brandveiligheid.

Foto: Gealan

Innovatie | Chip geeft kozijnen digitaal geheugen

Een chip in kunststof kozijnen kan miscommunicatie tussen aannemers, glasbedrijven en consumenten voorkomen. Gaat er een ruit kapot, dan volstaat inscannen en doorsturen van gegevens. De innovatie voorkomt ook administratieve rompslomp rond de Wet Kwaliteitsborging.

Met Kelderwaterdicht ook droge kelders tijdens extreme buien

Met Kelderwaterdicht ook droge kelders tijdens extreme buien

Tijdens het natte jaar dat Nederland achter de rug heeft, kwamen ook veel kelders en souterrains na hevige buien vol met water te staan. Bij Kelderwaterdicht.nl nam het werk daardoor fors toe de afgelopen periode, merkte directeur Rick van Es. "We zijn twee keer zo groot geworden."

Foto: Broad

Elf etages made in China in 28 uur

In negentien dagen een volledige prefab-wolkenkrabber bouwen. Broad werd er beroemd mee, doordat de bouw live op internet te volgen was. Het Chinese bedrijf meent daarmee de oplossing te hebben voor de woningnood in Nederland.