Met Kelderwaterdicht ook droge kelders tijdens extreme buien

Met Kelderwaterdicht ook droge kelders tijdens extreme buien

Tijdens het natte jaar dat Nederland achter de rug heeft, kwamen ook veel kelders en souterrains na hevige buien vol met water te staan. Bij Kelderwaterdicht.nl nam het werk daardoor fors toe de afgelopen periode, merkte directeur Rick van Es. "We zijn twee keer zo groot geworden."

Gezien de opwarming van de aarde zullen we vaker te maken krijgen met natte periodes en dus ook vochtproblemen. Bestaande constructies zijn daar niet altijd op gebouwd. Zelfs in een zandgebied als het Gooi, waar gemetselde kelders meestal afdoende waren omdat het water altijd makkelijk wegliep, wordt steeds vaker een beroep gedaan op Kelderwaterdicht.nl, zegt directeur Rick van Es. Hij ontdekte bijvoorbeeld dat ergens een oude rivierbedding volgelopen was en daardoor voor het eerst problemen veroorzaakte. “Dat kwam nu pas aan het licht.”

Tijdig maatregelen nemen

Door de klimaatverandering is het zaak dat bewoners, corporaties, verenigingen van eigenaars en aannemers zelf tijdig maatregelen nemen om droge voeten te houden, bepleit Van Es. “Je kunt niet verwachten dat waterschappen of gemeenten dat regelen. Waterschappen moeten in sommige delen van het land het grondwaterpeil relatief hoog houden met oog op de drinkwatervoorziening en de funderingen van gebouwen die schade oplopen als ze droog komen te staan. En hoewel steeds meer gemeenten waterbuffers aanleggen, zijn die niet altijd toereikend voor grote pieken.”

Voorkomen is beter dan genezen, want wateroverlast leidt geregeld tot drama’s, ziet Van Es in de praktijk. “Denk aan ondergelopen souterrains die dienen als woonruimte of kelders waar kostbare en soms onvervangbare spullen staan opgeslagen. Hoe ingrijpend zo’n gebeurtenis ook is, het betekent niet dat bewoners of huurders bang hoeven zijn dat het bij elke stortbui opnieuw raak is. Er is altijd een oplossing.”

Kelderwaterdicht.nl heeft meer dan 25 jaar ervaring met het aanpakken van vochtproblemen in kelders, kruipruimtes en souterrains. Allereerst kijkt het bedrijf naar mogelijke oorzaken. Dat kunnen bijvoorbeeld verstopte regenpijpen zijn, versleten funderingen en daarnaast hoge of sterk fluctuerende grondwaterstanden in de omgeving. Ook de constructie van de ruimte wordt onderzocht met meetapparatuur en een infraroodcamera. Niet alleen gemetselde kelders maar ook betonnen kunnen last krijgen van lekkages, bijvoorbeeld bij scheurvorming of holle ruimtes in het beton waardoor het grind zichtbaar is (grindnesten).

Injecteren vloeren en muren

Om kelders waterdicht te maken en te voorkomen dat er nog water binnendringt, injecteert Kelderwaterdicht.nl muren en vloeren met een vochtwerende viercomponentengel. Het aanbrengen van dat mengsel gaat met een zelf ontwikkelde machine. Zo kunnen de injecteurs gedoseerd te werk gaat om ervoor te zorgen dat de gel blijft zitten en water ook echt wordt geweerd. Essentieel is ook dat alle naden en kieren goed afgedicht worden. Nadat de gel in de muren is aangebracht, krijgen ze nog een extra beschermlaag. De gel blijft ook na het aanbrengen flexibel, waardoor het mengsel niet kan breken. “We geven een garantie van tien jaar, maar de applicaties gaan misschien wel levenslang mee”, vertelt Van Es.

Sommige klanten zien op tegen de kosten van het waterdicht maken van ondergrondse ruimtes. Ze zijn niet altijd afdoende verzekerd tegen waterschade en bij grote kelders kan het bedrag voor vochtdicht maken flink oplopen, zeker als er ook nog herstelwerk aan de constructie uitgevoerd moet worden. Kelderwaterdicht.nl kan in die gevallen ook voorzien in financiering.

Waardestijging

Van Es kan zich goed voorstellen dat de kosten soms een bottleneck vormen. “Daar staat wel tegenover dat als je kiest voor een gerenommeerd bedrijf, je zeker weet dat je je kelder of souterrain weer volwaardig kunt gebruiken. Zo’n waterdichte ruimte levert bovendien een gezondere woon- of werkomgeving op en zorgt voor een waardestijging van het betreffende pand.”

Dit artikel is gesponsord door Kelderwaterdicht.nl.