Laat je inspireren door Duurzaamheid in aanbouw!

Laat je inspireren door Duurzaamheid in aanbouw!

Flinke woningtekorten, veranderende regels, duurzaamheid, effectief gebruik van grondstoffen, industrialisatie, robotisering, BIM en BENG. Maar ook: personeelstekorten, een onzekere beschikbaarheid van bouwmaterialen en stijgende energieprijzen. De bouw staat voor grote uitdagingen. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je 100.000 nieuwe woningen per jaar bouwt, er 50.000 van het gas haalt en ook nog eens doorlooptijden en kosten onder controle houdt? En hoe blijf je in deze drukke tijd op de hoogte van trends en innovaties? Laat je inspireren door Duurzaamheid in aanbouw!

De online serie Duurzaamheid in aanbouw is een initiatief van Trimble Construction Benelux, in samenwerking met verschillende innovatieve aannemers, installateurs, adviseurs, fabrikanten én futuristen. Yvonne den Boon, Customer Success Manager bij Trimble, neemt ons in vier korte uitzendingen mee naar de praktijk en bespreekt de actuele thema’s. Van duurzaamheid in het werkproces en de bedrijfsvoering tot en met het verduurzamen van gebouwen, duurzaamheid in bouwproces en onderhoud en circulair bouwen. Laat je in een half uur inspireren tijdens één of meerdere afleveringen! Meld je vandaag nog aan voor de eerste uitzending via de registratiepagina.

Een groene toekomst is een duurzame toekomst!

In april is het World Earth Day; een dag waarop we wereldwijd stilstaan bij het belang van onze aarde. Thema dit jaar is ‘Invest in our planet’, want: een groene toekomst is een duurzame toekomst! Anno 2022 is dit thema actueler dan ooit. Lokale overheden willen sneller dan ooit hun woningvoorraad transformeren naar CO2-neutraal en gasloos. En ook in de utiliteitsbouw worden tal van duurzame initiatieven genomen. Toch gaat de transitie nog niet zo snel als zou moeten. Het tekort aan geschoold personeel en de onzekere beschikbaarheid van bouwmaterialen zitten de verduurzaming flink in de weg. Hoe moeten we hier als branche mee omgaan? Welke stappen kunnen we nu zetten? En wat is in de (nabije) toekomst mogelijk? Welke rol spelen moderne technologieën zoals Common Data Environments (CDE), Point Cloud, Augmented Reality (AR), laserscanners én robots om duurzaamheid (nog) beter in het bouwproces te integreren?

UITZENDING 1: Duurzaamheid in het werkproces en de bedrijfsvoering

Groen ondernemen door logistieke processen te optimaliseren, 3D te modelleren, online te managen en stap voor stap te werken aan een papierloze bouw: niet alleen op de bouwplaats, maar ook op kantoor én onderweg liggen tal van mogelijkheden om onze (werk)processen en bedrijfsvoering te verduurzamen. We praten hierover met Paul van Dorp, Adjunct-directeur Commercie bij Van Dorp. Eén van de duurzame initiatieven van deze technisch dienstverlener is City Solutions (CISO), een nieuwe kijk op mobiliteit waarbij monteurs in de steden met de (elektrische) fiets, scooter, benenwagen en/of het openbaar vervoer naar hun werklocaties gaan. Nick Noordzij, formulehouder van CISO, neem ons verder mee in dit unieke concept, dat mede bijdraagt aan de leefbaarheid van de stad.

Datum: donderdag 7 april. Tijd: van 11.30 tot 12.00 uur.

Laat je inspireren door Duurzaamheid in aanbouw!

UITZENDING 2: Verduurzamen van gebouwen

Van zonnepanelen, warmtepompen en grijswaterinstallaties tot en met temperatuursensoren en drukmeters: de mogelijkheden om nieuwe én bestaande gebouwen te verduurzamen, zijn eindeloos. Tijdens deze uitzending worden diverse innovatieve technieken voor het voetlicht gebracht. Zo vertellen Cees Mager en Mark Hoff van Triple Solar over de mogelijkheden van PVT-panelen als bron voor de warmtepomp, zodat volledig gasloos verwarmd én gekoeld kan worden.

Datum: donderdag 14 april. Tijd: van 11.30 tot 12.00 uur.

UITZENDING 3: Duurzaamheid in bouwproces en onderhoud

Hoe kunnen we de woningbehoefte van 1 miljoen woningen in 2035 zo duurzaam mogelijk realiseren? En wat betekent dit voor bouwproces en onderhoud? Stefan Poppe, directeur van het innovatieve en duurzame Poppe Installatietechniek, neemt ons tijdens deze uitzending mee in de mogelijkheden van verduurzaming. Hij staat stil bij het belang van een goed advies, ontwerp én samenwerking en illustreert de mogelijkheden aan de hand van twee vooruitstrevende projecten.

Datum: donderdag 21 april. Tijd: van 11.30 tot 12.00 uur.

UITZENDING 4: Circulair bouwen

De laatste uitzending van ons duurzaamheidskwartet focust op circulair en ecologisch bouwen. Directeur-eigenaren Guido van Els van H2O Installatiegroep en Jan-Willem van Engen van Bouwbedrijf van Engen nemen ons mee naar de circulaire nieuwbouw van gemeentewerf Nieuwkoop in Nieuwveen, waarin zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van biobased en hergebruikte materialen. Bovendien wordt dit gebouw verwarmd met vuilwater. Ook staan zij stil bij wildopvang Avolare in Doorwerth, dat gebouwd is naast een Natura 2000-gebied. De wildopvang is volledig emissieloos gerealiseerd, dankzij de toepassing van natuurlijke en hergebruikte materialen én elektrisch materieel. Een warmtepomp, zonnepanelen en wateropvang maken het gebouw energieleverend en gasloos.

Datum: donderdag 28 april. Tijd: van 11.30 tot 12.00 uur.

Laat je inspireren door Duurzaamheid in aanbouw!

Futuristen én ervaringsdeskundigen aan het woord

Prof. Andy van den Dobbelsteen, Hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TUDelft zal elke uitzending het specifieke uitzendingsthema verder verdiepen. Bovendien delen diverse relaties van Trimble hun ervaringen én dilemma’s. Ralph Vroegop, Regional Salesmanager Buildings Construction Field Systems bij Trimble maakt de uitzending compleet met diverse tips om BIM met de bouw te verbinden. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de Quick Scan, waarmee bedrijven advies kunnen inwinnen over digitalisering in de bouw en waarmee Trimble zich nóg nadrukkelijker profileert als sparring partner voor digitalisering.

Benieuwd naar alle verhalen? Meld je dan aan via de registratiepagina.

Dit artikel is gesponsord door Trimble Construction Benelux.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Foto: Shutterstock

Weinig vermindering CO2-uitstoot én weinig plannen daartoe in de bouwsector

De CO2-uitstoot van de bouwsector neemt nauwelijks af. Bovendien ontbreken concrete doelstellingen en plannen. Opvallend is dat de bouwmaterialenindustrie al wel het reductiedoel voor 2030 heeft bereikt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.