Roadmap naar digitale transformatie in de bouw

Roadmap naar digitale transformatie in de bouw

Om de digitale transformatie in de bouw te laten slagen, is het essentieel dat mensen, processen én technologieën worden verbonden. Bovendien moet er nóg sterker worden ingezet op samenwerking. Dat is de conclusie van de roundtable Connected Construction van Trimble, die op 16 november heeft plaatsgevonden,

Het evenement kun je terug zien via de website van Trimble.

De sessie werd gepresenteerd door Celina van den Bank, Business Developer bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). In centrum voor digitaal bouwen DigiBase, een onderneming van VolkerWessels, spraken René de Groot (directeur van DigiBase), Ruud Kats (directeur Construction Benelux bij Trimble) en Maurice van Sante (Senior Econoom Bouw bij ING Research) uitgebreid over de digitale transformatie in de bouw. Aanleiding was onder andere het rapport ‘Digitalisering in de bouw’, geschreven door Van Sante, waarin geconcludeerd wordt dat het tempo van digitalisering is gedaald. Maar ook dat voor het zetten van eventuele vervolgstappen strategische keuzes gemaakt moeten worden.

In zijn rapport noemt Van Sante drie redenen waarom de grote groei van digitalisering in de bouw afneemt. Volgens hem is niet alleen het laaghangende fruit inmiddels geplukt, maar lijkt ook de directe noodzaak voor veel bedrijven verdwenen. “Rond 2015 begint de bouw op te klimmen uit de crisis. Orderboeken stromen vol, de prijsdruk neemt af en bouwbedrijven zijn naarstig op zoek naar voldoende mensen, waarmee de focus is verlegd”, vertelt hij. Met de grote groei van de afgelopen jaren hebben de Belgische en Nederlandse bouw een enorme digitale inhaalslag gemaakt. Toch is er nog veel te winnen. “Inmiddels hebben we de stap van papier naar pc gemaakt. Voor alle afdelingen is software aangeschaft, die processen sneller, eenvoudiger en/of goedkoper maakt. De volgende stap is om deze software te laten ‘praten’. Een lastige stap, omdat bewustwording én een juiste mindset van alle betrokken partijen nodig is. Maar heb je eenmaal deze stap gezet, dan kun je pas écht van de voordelen van digitalisering profiteren.”

Gebruiksvriendelijk

Volgens De Groot is investering in mensen in dit kader essentieel. “De digitale transformatie gaat slechts voor 25% over techniek en tools”, vertelt hij. “De overige 75% gaat over aanpak, processen én de mensen die met de producten moeten werken. De innovaties en investeringen die wij bij VolkerWessels doen, zijn daarom met name gericht op het gebruiksvriendelijker maken van werkmethodes. Ons voornaamste doel is dat medewerkers de tools gaan zien als gereedschap en niet als iets engs, duurs of tijdrovends.”

Roadmap naar digitale transformatie in de bouw

Schaalbaar

“Innovaties en digitalisatie-initiatieven zijn pas iets waard als je ze schaalbaar weet te maken. Zowel binnen je eigen organisatie als in de keten”, benadrukt De Groot. “Immers: bouwen doe je samen. In iedere fase van het ontwerp- en bouwproces schuiven andere partijen aan tafel, die belangrijke input en data aanleveren. Dit moet op een bepaald moment worden samengebracht.” BIM kan hierin ondersteunen. “Wanneer je praat over BIM, dan is zeker in de ontwerp- en engineeringsfase al een enorme digitalisatieslag gemaakt. Op het gebied van ontwikkeling, (pre)fabricage, uitvoering en gebruik echter liggen er nog grote kansen, wat tevens geldt voor het aansturen van machines en beheren van logistieke processen. Door bijvoorbeeld de uitvoerders en monteurs op de bouw een tablet te geven, kunnen zij tekeningen, modellen en andere projectinformatie altijd én overal bekijken.” Van Sante: “Wat daarbij heel belangrijk is, is dat zij deze data ook realtime kunnen inzien. Wanneer alle partijen kijken naar dezelfde waarheid (‘Single Source of Truth’), worden processen efficiënter.” De Groot: “De tools hiervoor zijn reeds beschikbaar. Nu moeten de mensen de mogelijkheden gaan ontdekken en ermee leren werken.”

Connected

“Door standaard te werken in datamodellen in plaats van met papieren of AutoCAD tekeningen, kunnen we tijd, geld én resources besparen. Bovendien worden knelpunten sneller zichtbaar”, aldus De Groot. “We bouwen eerst digitaal voordat we écht gaan bouwen.” De oplossing voor de toekomst is dus vooral om slimmer (samen) te werken. “Het is belangrijk dat het management/de directie in deze ontwikkeling meegaat. Ook de directeur moet snappen hoe de toekomst van zijn bouwbedrijf eruit ziet.” Kats onderstreept dit: “Wat wij belangrijk vinden, is Connected Construction. Vanuit Trimble proberen we op tal van manieren de keten te verbinden. In plaats van losse datasilo’s streven wij naar een toekomst waarin data van álle disciplines efficiënt samenkomt, hergebruikt wordt én over elkaar wordt gelegd, op basis waarvan de beste beslissingen worden genomen. Voor deze ‘common data environment’ is samenwerking met en input van grote bedrijven als VolkerWessels essentieel. Als software-ontwikkelaar kunnen wij nog zulke mooie producten bedenken, zoals onze XR10 voor HoloLens 2 en autonome scanoplossing op basis van de Spot robot, maar het zijn de mensen die ermee moeten werken. Door middel van onze e-learning initiatieven en open data-platform Trimble Connect proberen wij de digitale transformatie voor iedereen toegankelijk te maken. De IT-evolutie is niet langer een toekomstverhaal, maar ligt voor iedereen binnen handbereik. We kunnen samen doorpakken van 3D naar 4D en zelfs 5D. Onze bouw is erbij gebaat.”

Dit artikel is gesponsord door Trimble.

ROCKWOOL lanceert Rockzero W(ood) gevelvullend prefab bouwsysteem

ROCKWOOL lanceert Rockzero W(ood) gevelvullend prefab bouwsysteem

Vorige week introduceerde ROCKWOOL Prefab Building Systems hun nieuwe 'Rockzero W(ood) gevelvullend systeem' op de beurs PREFAB in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Dit innovatieve prefab systeem, speciaal ontworpen voor ontwikkelaars en aannemers, biedt efficiënte en duurzame geveloplossingen voor hoogbouwprojecten. Het combineert een slank ontwerp voor meer rendement met uitstekende akoestische prestaties en brandveiligheid.

Foto: Gealan

Innovatie | Chip geeft kozijnen digitaal geheugen

Een chip in kunststof kozijnen kan miscommunicatie tussen aannemers, glasbedrijven en consumenten voorkomen. Gaat er een ruit kapot, dan volstaat inscannen en doorsturen van gegevens. De innovatie voorkomt ook administratieve rompslomp rond de Wet Kwaliteitsborging.

Met Kelderwaterdicht ook droge kelders tijdens extreme buien

Met Kelderwaterdicht ook droge kelders tijdens extreme buien

Tijdens het natte jaar dat Nederland achter de rug heeft, kwamen ook veel kelders en souterrains na hevige buien vol met water te staan. Bij Kelderwaterdicht.nl nam het werk daardoor fors toe de afgelopen periode, merkte directeur Rick van Es. "We zijn twee keer zo groot geworden."

Foto: Broad

Elf etages made in China in 28 uur

In negentien dagen een volledige prefab-wolkenkrabber bouwen. Broad werd er beroemd mee, doordat de bouw live op internet te volgen was. Het Chinese bedrijf meent daarmee de oplossing te hebben voor de woningnood in Nederland.