Altijd verzekerd van voldoende stroom

Altijd verzekerd van voldoende stroom
Het parkeerterrein van a.s.r. verzekeringen in Utrecht. De door de zonnepanelen opgewekte stroom kan worden opgeslagen in batterijen en wordt gebruikt om elektrische auto’s op te laden.

Met zonnepanelen en windmolens als aanjagers, speelt duurzaam opgewekte elektriciteit een sleutelrol binnen de energietransitie. In steeds meer regio's in Nederland begint het elektriciteitsnetwerk echter tegen zijn grenzen op te lopen. In het verlengde daarvan ontdekken steeds meer bedrijven de voordelen van de smart energy boxes van PowerUnited.

Het Nederlandse stroomnet behoort tot de betrouwbaarste en meest robuuste ter wereld, maar in steeds meer regio’s zijn netbeheerders niet meer in staat om vraag en aanbod te faciliteren. “Aan de ene kant wordt het net gevoed met steeds meer stroom die door zonnepanelen en windmolens is opgewekt,” legt CEO Erik-Jan van der Linden van PowerUnited uit. “Aan de andere kant neemt de vraag naar stroom snel toe, bijvoorbeeld door de toename van het aantal elektrische auto’s. Die moeten allemaal worden geladen, thuis of op het werk. Bedrijven die hun netbeheerder vragen om een grotere aansluiting, bijvoorbeeld om een aantal laadpalen mogelijk te maken, krijgen echter vaak nul op het rekest.”

Slimme laadtechnieken

Volgens Van der Linden is het een van de vele voorbeelden waarbij de smart energy boxes van PowerUnited uitkomst kunnen bieden. “In feite zijn het gewoon batterijen, zij het de meest geavanceerde en veilige in hun soort, met een capaciteit van 20 kW tot meerdere MW. Door er bijvoorbeeld de stroom in op te slaan die wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak, is een bedrijf zelfvoorzienender op energiegebied. Ook als de netbeheerder even niet thuis geeft of als de prijzen stijgen, omdat de vraag naar stroom groter is dan het aanbod. Gecombineerd met slimme laadtechnieken, bieden onze smart energy boxes de mogelijkheid om die laadpalen toch nu al te realiseren.”

Onze smart energy boxes bieden bedrijven de mogelijkheid om stroom te bufferen en maken ze daardoor minder afhankelijk van de grillen van de markt”

Van der Linden benadrukt dat de smart energy boxes van PowerUnited niet alleen een tijdelijke oplossing zijn, die achterhaald zijn zodra de capaciteit van het Nederlandse elektriciteitsnet weer op orde is. “Naarmate de elektriciteitsprijzen gaan stijgen, en je kunt er vergif op innemen dat dat gaat gebeuren, zal de opslag van zelf opgewekte elektriciteit steeds aantrekkelijk worden. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om stroom te bufferen en maakt ze daardoor minder afhankelijk van de grillen van de markt.”

Als voorbeeld noemt Van der Linden een distributiecentrum dat smart energy boxes van PowerUnited heeft geplaatst met een capaciteit van 240 kW. “De stroom die ze overdag opwekken met de zonnepanelen op het dak, kunnen ze daardoor ’s nachts zelf gebruiken. Maar PowerUnited heeft ook een distributiecentrum als klant dat een te kleine stroomaansluiting heeft, zonder dat er zicht is op een grotere aansluiting. Eveneens gevoed door de zonnepanelen op het dak, voorkomen onze smart energy boxes in dit geval dat de productie stokt door tekort stroom vanuit het grid.”

Voldoende laadpalen

PowerUnited heeft ook een veehouder als klant die de stroom die wordt opgewekt door een windmolen en de zonnepanelen op de staldaken opslaat in smart energy boxes met een capaciteit van 0,5 MW. “De gebufferde stroom gebruikt hij deels voor zijn eigen bedrijfsvoering. Maar die decentrale energieopslag verschaft hem ook een extra verdienmodel. Als er in de regio een tekort is aan elektriciteit, kan de netbeheerder bijvoorbeeld ’s nachts tijdelijk stroom halen uit de smart energy boxes van die veehouder.”

Ook steeds meer gebouwbeheerders weten PowerUnited volgens Van der Linden te vinden. “Huurders van een kantoor eisen tegenwoordig dat er voldoende laadpalen zijn, voor hun medewerkers en voor bezoekers. Als een te kleine aansluiting een bottleneck is, zijn onze smart energy boxes een uitkomst. ‘Laden as a service’ behoort daarbij ook tot de mogelijkheden. En dankzij onze partner Nexton kunnen onze smart energy boxes worden geïntegreerd in een smart grid dat slimme laadoplossingen mogelijk maakt, als onderdeel van een gebouw dat op energiegebied steeds slimmer en zelfsturender is.”

Onder invloed van het ultieme klimaatdoel, nul procent CO2-uitstoot in 2050, weren steeds meer gemeenten dieselvoertuigen uit het stadscentrum. Van der Linden: “In toenemende mate maken bouwbedrijven gebruik van elektrische voertuigen, zowel van en naar binnenstedelijke bouwplaatsen als op die bouwplaatsen zelf. Smart energy boxes bewijzen zich ook steeds meer als een efficiënte tijdelijke en mobiele manier om al het materieel tijdens een bouwproject van voldoende elektriciteit te voorzien.”

Dubbele belasting afgeschaft

PowerUnited werd twee jaar geleden opgericht door Van der Linden, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie. “Dat heeft onze groei enigszins getemperd, want het bleek lastig om de voordelen van onze smart energy boxes via een Teams-gesprek uit te leggen. Inmiddels zijn we klaar om te oogsten wat we de afgelopen jaren hebben gezaaid. Wat ons helpt is dat de dubbele belasting bij energieopslag begin volgend jaar wordt afgeschaft. En ook de stijgende energieprijzen en de congestie in het elektriciteitsnet spelen ons uiteraard in de kaart.”

Dit artikel is gesponsord door Nexton.

Energietransitie

Hoe draagt de bouw bij aan de overgang naar groene energie? Welke uitdagingen en kansen zijn er?
Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Foto: Shutterstock

Weinig vermindering CO2-uitstoot én weinig plannen daartoe in de bouwsector

De CO2-uitstoot van de bouwsector neemt nauwelijks af. Bovendien ontbreken concrete doelstellingen en plannen. Opvallend is dat de bouwmaterialenindustrie al wel het reductiedoel voor 2030 heeft bereikt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.