Rendeert douchegoot met warmte­wisselaar net zo goed als zonnepanelen?

Rendeert douchegoot met warmte­wisselaar net zo goed als zonnepanelen?

De vraag om warmteterugwinning uit douchewater komt steeds vaker voor. Deze toegenomen vraag heeft alles te maken met de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Een douchegoot met warmtewisselaar sluit hier heel goed op aan en voldoet aan BENG2. Combineer het nuttige met het aangename: een mooie douchegoot en energie besparen.

Verlies geen warmte aan de riolering

Wat veel mensen niet weten is dat in een moderne goed geïsoleerde woning niet je voordeur, je dak of je raam de grote energievreter is, maar de riolering. Want aan de riolering verlies je de meeste warmte in je huis. Een douchegoot met warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte van de douchewater niet zomaar wegstroomt naar de riolering, maar dat het kan worden gebruikt voor de opwarming van je kraanwater.

Een douchegoot met warmtewisselaar (dwtw) combineert het nuttige met het aangename: een mooie douchegoot in je badkamer en tegelijkertijd energie besparen en comfort verhogen. Een dwtw kun je installeren op het moment dat je de badkamer gaat verbouwen, en deze graag duurzamer wil maken en/of energie wilt besparen. Daarnaast is het zo dat sinds 1 januari 2021 alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, moet voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen, kortweg BENG. Een douchegoot met warmtewisselaar sluit hier heel goed op aan en voldoet aan BENG2.

Wat is het rendement van een dwtw?

Je kunt een dwtw installeren in de nieuwe of te renoveren badkamer. Maar wat is nu het rendement? Een rekensommetje: de gemiddelde
Nederlander verbruikt bijna 50 liter warm water per dag om te douchen. Uitgaande van een standaard HR ketel is het gasverbruik hiervoor 95 kubieke meter gas per persoon per jaar. Met de dwtw ShowerDrain type X halveer je het energieverbruik voor het douchen, welke warmtebron je ook gebruikt voor de warmwaterbereiding. Dit betekent dat een gezin van 4 personen 190 kubieke meter gas per jaar bespaart, vermenigvuldigd met de huidige gasprijzen levert dit een aardig bedrag op.

Qua prijs zit de ShowerDrain met warmtewisselaar op ongeveer € 1.250,- (excl. BTW). Dat lijkt op het eerste oog een flink bedrag. Maar als je gaat terugrekenen dan heeft een gezin met twee kinderen binnen 5 jaar de investering eruit. In die zin heeft de ShowerDrain dwtw zeker een zo goed rendement als een zonnepaneel, misschien zelfs wat beter. Daarnaast wordt natuurlijk het milieu gespaard en dat is niet in geld uit te drukken.

Dit arikel is gesponsored door ACO.
Lees meer in de blog op www.aco.nl

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mandemaat in Assen.

Hegeman: 'We moeten af van het traditionele aannemersdenken'

Een modulair bouwsysteem voor utiliteitsbouw, Delos Modulair: daarmee gaat Hegeman Bouw & Infra de komende tijd de boer op. Het eerste raamcontract volgens dit nieuwe concept is binnen, met het consortium Het Schoolvoorbeeld. Het gaat om de realisatie van ongeveer dertig hoogwaardige, duurzame en flexibele scholen in Amsterdam, in samenwerking met verschillende ketenpartners. ''We moeten af van het traditionele aannemersdenken'', zegt algemeen directeur Willem van der Linde.

Vlnr: Bart Kemper, Niels Schuurman en Corine Jongerman.

Lagemaat: van papieren administratie naar digitale efficiëntie

Lagemaat is een familiebedrijf dat vooroploopt in de sloopbranche. Het was enkele jaren geleden dan ook tijd voor het digitaliseren van bedrijfsprocessen met de software van AFAS en Cleverdesk. Hierdoor heeft Lagemaat de papierstroom enorm verminderd, halen medewerkers snel de juiste informatie naar voren en is de foutgevoeligheid afgenomen.