Verlies geen warmte aan de riolering
Wat veel mensen niet weten is dat in een moderne goed geïsoleerde woning niet je voordeur, je dak of je raam de grote energievreter is, maar de riolering. Want aan de riolering verlies je de meeste warmte in je huis. Een douchegoot met warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte van de douchewater niet zomaar wegstroomt naar de riolering, maar dat het kan worden gebruikt voor de opwarming van je kraanwater.
Een douchegoot met warmtewisselaar (dwtw) combineert het nuttige met het aangename: een mooie douchegoot in je badkamer en tegelijkertijd energie besparen en comfort verhogen. Een dwtw kun je installeren op het moment dat je de badkamer gaat verbouwen, en deze graag duurzamer wil maken en/of energie wilt besparen. Daarnaast is het zo dat sinds 1 januari 2021 alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, moet voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen, kortweg BENG. Een douchegoot met warmtewisselaar sluit hier heel goed op aan en voldoet aan BENG2.
Wat is het rendement van een dwtw?
Je kunt een dwtw installeren in de nieuwe of te renoveren badkamer. Maar wat is nu het rendement? Een rekensommetje: de gemiddelde
Nederlander verbruikt bijna 50 liter warm water per dag om te douchen. Uitgaande van een standaard HR ketel is het gasverbruik hiervoor 95 kubieke meter gas per persoon per jaar. Met de dwtw ShowerDrain type X halveer je het energieverbruik voor het douchen, welke warmtebron je ook gebruikt voor de warmwaterbereiding. Dit betekent dat een gezin van 4 personen 190 kubieke meter gas per jaar bespaart, vermenigvuldigd met de huidige gasprijzen levert dit een aardig bedrag op.
Qua prijs zit de ShowerDrain met warmtewisselaar op ongeveer € 1.250,- (excl. BTW). Dat lijkt op het eerste oog een flink bedrag. Maar als je gaat terugrekenen dan heeft een gezin met twee kinderen binnen 5 jaar de investering eruit. In die zin heeft de ShowerDrain dwtw zeker een zo goed rendement als een zonnepaneel, misschien zelfs wat beter. Daarnaast wordt natuurlijk het milieu gespaard en dat is niet in geld uit te drukken.
Dit arikel is gesponsored door ACO.
Lees meer in de blog op www.aco.nl