Breaking news over de snoerloze bouwplaats

Breaking news over de snoerloze bouwplaats

Met MX FUEL brengt Milwaukee de accu naar het lichtere constructiesegment. De daartoe behorende krachtpatsers waren nog niet eerder snoerloos beschikbaar. Daar komt nu snel verandering in. MX FUEL mag met recht een doorbraak worden genoemd.

Vanaf juni zijn bij de dealers van Milwaukee Benelux de eerste nieuwelingen in de MX FUEL range verkrijgbaar: de 14 inch afkortzaag MXF-COS350-601, breekhamer MXF368-1XC en diamantboormachine MXF301-1CP. Aansluitend wordt het nieuwe accu-platform vanaf augustus stap voor stap verder uitgebreid tot vele tientallen veel gebruikte machines en apparaten in het lichtere constructiesegment.

En dit is nog maar het begin, vertelt Robert Vos, algemeen directeur van Techtronic Industries (TTi), het marketing- en verkoopkantoor van Milwaukee. Zo staat op het programma ook de nieuwe lichtmast met slim tijdmanagement en komen er nog meer baanbrekende hulpmiddelen aan, die binnen de kortste keren hun plek zullen veroveren en niet meer afstaan.

Geen geloei meer van benzine of dieselmotoren op de werkplek en al helemaal geen uitlaatgassen meer”

Stikstofproblematiek

Zoals we gewend zijn van de Noord-Amerikaanse producent van elektrische gereedschap, is het doel om zoveel mogelijk apparaten in het lichtere constructiesegment snoerloos te maken. Voor Europa en zeker voor Nederland met z’n stikstofproblematiek, klinkt dat als muziek in de oren, want snoerloos betekent voor een deel ook emissieloos. Geen geloei meer van benzine of dieselmotoren op de werkplek en al helemaal geen uitlaatgassen meer. Hoe fijn gaat dat zijn, niet alleen voor de bouwvakkers en omwonenden, maar ook voor de bedrijven die er bij tenders mee kunnen pronken (en vervolgens de opdracht krijgen).

Slimmer maken

Lichte handgereedschappen zonder netsnoer kennen we al vele jaren. Het mag duidelijk zijn, we willen niet meer zonder. Het M12FUEL platform van Milwaukee omvat ruim tachtig van die handgereedschappen. Ze doen wat ze moeten doen. Het bleek voor Milwaukee al snel een leuke uitdaging om al dat elektrische gereedschap slimmer te maken. Het succes volgde in 2008, toen de eerste microchip leidde tot het communicatiesysteem Redlink Intelligence. Vervolgens waren de Redlithium accu’s in 2011, de borstelloze motor in 2012 en het One Key platform in 2016 belangrijke stappen voorwaarts.

Een grote doorbraak volgde in 2018/2019, toen Milwaukee de krachtige elektrische M18FUEL aandrijving presenteerde. Inmiddels maken daar meer dan 165 apparaten gebruik van, tot groot genoegen van hun gebruikers. Alleen lopen die al snel tegen een grens aan, want veel van de grotere en zwaardere gereedschappen en apparaten kunnen er geen gebruik van maken.

Problemen oplossen

Het is een kernkracht van Milwaukee: oplossen van problemen. Die zijn er volop bij het gebruik van apparatuur in het lichtere constructiesegment, waar aandrijvingen die werken met fossiele brandstoffen of perslucht tot nog toe de regel zijn. Trillingen, geluid, uitlaatgassen, met de (hoofd)pijn daarvan hebben we tot nog toe moeten leren leven. Vraag gebruikers naar hun ervaringen en ze noemen ook de lastige draagbaarheid en verplaatsbaarheid van apparatuur en niet te vergeten: het struikelen over snoeren, het moeten aansluiten en koppelen daarvan, maar ook het tijdverlies bij het starten van benzinemotoren en het onvermijdelijke brandgevaar bij het vullen van de tank, enzovoort. Dat kan beter dachten ze bij Milwaukee. Waarom niet de positieve ervaringen met de bestaande elektrische systemen M12 en M18 benutten voor het lichtere constructiesegment? Je bent marktleider snoerloze techniek of niet. MX FUEL was geboren!

Emissieloze bouwplaats

De marktkansen voor dit snoerloze platform zijn enorm. Vooral nu de emissieloze bouwplaats eerder een eis dan een wens aan het worden is en Europa een heel stimuleringsprogramma aan het optuigen is. Want als we in ons land willen blijven bouwen, dan zullen we dat zonder uitstoot van allerlei nare stoffen moeten gaan doen. Het scheelt nogal of de betonvlinder, het dumpertje, de stamper, diamantboormachine, generator, afkortzaag en soortgelijke apparaten uit het lichtere constructiesegment ter plekke hun uitstoot hebben of gevoed worden uit een centraal systeem dat steeds meer gebruik gaat maken van schone energiebronnen als zon en wind.

MX-Fuel-breekhamer-in-actie_2

De eerstelingen van het baanbrekende MXFUEL- platform zijn vanaf nu te bestellen. Het gaat om:

  • MX FUEL 350 doorslijpmachine, met snelle snedes van begin tot einde.
  • MX FUEL 2-snelheden combi diamantboor. Kern met een hoge betrouwbaarheid.
  • MX FUEL statiefverlichting. Een nieuwe manier om de werkplek te verlichten (zie foto bovenaan.)
  • MX FUEL 25 kg klasse 28 mm HEX breekhamer: sneller, veiliger, eenvoudiger, vernietigend (zie foto boven kader).

Dit artikel is gesponsord door TTi

Renewi pleit voor open dialoog met bouwsector voor maximale impact

Renewi pleit voor open dialoog met bouwsector voor maximale impact

Als waste-to-product bedrijf speelt Renewi een verbindende schakel in een circulaire economie. Door nauwere samenwerking met partners valt in de bouwwereld nog veel winst te behalen, zegt Sander Leenders, commercieel directeur van Renewi. "Sámen impact maken, daar geloof ik heilig in."

Tanja Lendzion, CEO

Tanja Lendzion van Antea Group: 'Ik wil nú verschil maken, niet wachten tot 2050'

Van een Smart Bridge Leeuwarden en een circulair energiesysteem op forteiland Pampus tot de planstudie 'Kaderrichtlijn Water' Oost-Nederland; met dit soort duurzame projecten maakt Antea Group Nederland elke dag een stukje mooier, aldus CEO Tanja Lendzion. "Stop met eindeloos praten. Maak die eerste stap, begin gewoon."

Rhenu Logistics

Duurzaamheid en esthetiek gaan samen bij Kingspan Geïsoleerde Panelen

"Distributiecentra zijn nodig, dus als je ze neerzet, zorg er dan voor dat je het meest duurzame én mooie vastgoed bouwt. Wij willen goede gebouwen." Dit zegt Joep Breukels, Managing Director Benelux van Kingspan Geïsoleerde Panelen.

Ronald Keurntjes

Bestcon: 'Prefab beton heeft de toekomst'

Met een groeiend woningtekort, strengere milieueisen en de vraag naar snellere bouwprocessen is innovatie cruciaal. Eén van de oplossingen is prefab beton, dat snelheid combineert met efficiëntie en duurzaamheid. Dat maakt het aantrekkelijk voor een sector die steeds meer onder druk staat, zegt Bestcon, prefab hoogbouwspecialist in het Brabantse Best.