Opinie | Wilhelminatoren: maak gebouwen-APK de standaard
De instorting van de Wilhelminatoren in Valkenburg is schokkend, maar gelukkig zonder slachtoffers gebleven. Beetje bij beetje wordt duidelijk wat hier heeft kunnen misgaan.
De instorting van de Wilhelminatoren in Valkenburg is schokkend, maar gelukkig zonder slachtoffers gebleven. Beetje bij beetje wordt duidelijk wat hier heeft kunnen misgaan.
Na eindeloos veel kleinere zaken treffen Schiphol en Ballast/TAV elkaar begin april in de rechtbank over de slepende kwestie van de A-pier. In de aanloop is Ballast/TAV als hoofdaannemer nog veroordeeld tot het betalen van 4,8 miljoen euro aan Bysteel, bouwer van de hoofdstaalconstructie.
Een week na de instorting is er nog geen eenduidige oorzaak gevonden voor het bezwijken van de Wilhelminatoren in Valkenburg. Een opeenstapeling van faal-factoren ligt voor de hand, met een hoofdrol voor mergel. Want de geringe sterkte daarvan is berucht en de toren had geen hulpconstructie van staal of beton.
'Bouwen, bouwen, bouwen' is het credo van minister Mona Keijzer. En 'tempo, tempo, tempo', terwijl ze intussen tal van bouwregels overboord gooit. Het roept de vraag op of architecten nog wel nodig zijn. "Harder dan ooit", pareert Jeroen de Willigen, sinds vorige week officieel het nieuwe boegbeeld van architectenbureaus.
De rechtbank in Amsterdam heeft een installateur van zonnepanelen veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een geldboete van 20.000 euro. De zaak kwam voor na een dodelijk ongeval van een medewerker drie jaar geleden.
Mergel is een materiaal met een gebruiksaanwijzing, of het nu in de bodem zit of als bouwsteen. Het onderzoek naar de ingestorte Wilhelminatoren in Valkenburg gaat vast nieuwe bijzonderheden aan het licht brengen van Limburgs geliefde bouwmateriaal.
Brancheorganisatie Bouwend Nederland vreest dat 138 miljard euro aan investeringen in bouwprojecten gevaar loopt door stikstof. Het gaat om projecten die in de buurt van kwetsbare natuurgebieden liggen. Dat zegt voorzitter Arno Visser tegenover het AD.
De zoons van Geert Hurks hadden geen interesse om het 109 jaar oude bouwbedrijf uit Eindhoven te leiden. En dus verkocht de zestigjarige ondernemer zijn bedrijf aan Ballast Nedam. Hurks vertrekt als bestuurder, de naam blijft. "Dat was voor mij een belangrijk uitgangspunt."
Funderingsschade. Het probleem is al tientallen jaren bekend, maar nog steeds denken veel betrokkenen dat wegkijken de beste oplossing is. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur heeft vorig jaar de omvang en de implicaties uitvoerig beschreven. Maar nu overheerst teleurstelling over wat er met het advies is gedaan.
OnderhoudNL
Gemeente Amersfoort
Evides
Rochdale