In deze woontoren heeft elk appartement een eigen warmtepomp

In deze woontoren heeft elk appartement een eigen warmtepomp

De 39 luxe appartementen in woontoren Manhattan Urban Residences in Roermond hebben allemaal een individuele warmtepomp van Alklima/Mitsubishi Electric. Hiermee worden de appartementen zowel verwarmd als gekoeld. De bewoners zijn hierdoor baas over hun eigen installatie en kunnen zelf bepalen hoe koud of warm ze het willen hebben. Dat past goed bij de doelgroep van de woontoren.

De 15 verdiepingen hoge woontoren Manhattan Urban Residences in het Roermondse herontwikkelingsgebied Jazz City is in 2020 opgeleverd. Het gebouw is ontworpen door Kernarchitecten en herbergt 39 luxe appartementen aan de Maashaven. De hoogte vormde voor de leverancier van de warmtepompen, Alklima, een mooie uitdaging, vertelt Theo Verharen van die firma. “Omdat het gebouw vijftien verdiepingen hoog is en de koelleidingen van de warmtepompen maximaal 75 meter lang mogen zijn, konden we niet alle buitenunits op het dak plaatsen en hebben we een aantal van deze units in de parkeergarage geplaatst.”

Wereldwijde ervaring

De buitenunits voor de onderste acht verdiepingen zijn dus in de ondergrondse parkeergarage geplaatst. Verharen: “Maar dat kan natuurlijk niet zomaar, het zijn niet voor niets buitenunits. Een vereiste is dus dat de parkeergarage zwaar geventileerd wordt met 36000 m3 luchtverplaatsing per uur. Dat is echt nodig, anders gaan de warmtepompen recirculeren met eigen lucht en wordt het in de parkeergarage al snel onder nul.” Voor Alklima was deze oplossing niet nieuw, vertelt Verharen. “Hoogbouw kent voor ons geen geheimen en we hebben eerder ervaring opgedaan met deze oplossing. Dat is ook het voordeel van ons wereldwijde netwerk. Als we bij een project voor een uitdaging komen te staan, informeren we bij het hoofdkantoor of dit elders al eens is voorgekomen en hoe we het kunnen oplossen.”

Baas over eigen installatie

Aanvankelijk werd voor de woontoren nog een collectieve oplossing overwogen, maar daar stapte de ontwikkelaar na overleg en de opgave van de juiste argumenten vanaf, vertelt Charles Gebben, directeur van Homij Technische Installaties. “Sinds we van het gas af moeten, zoeken we naar de beste oplossing voor de verschillende projecten. Al vrij snel bleek dat een collectief systeem hier niet de voorkeur heeft. Door de individuele systemen is iedere bewoner in dit gebouw baas over zijn eigen installatie.”

Wij denken nadrukkelijk mee en willen niet alleen dozen schuiven”

Verharen beschrijft de voordelen van individuele systemen ten opzichte van collectieve systemen.  “Een individueel systeem heeft een aantal voordelen. Je hebt niets met de warmtewet of collectieve afrekeningen te maken. Dat betekent dat de gebruiker alleen wordt afgerekend op zijn eigen gebruik. Bij collectieve systemen moet je elke woning individueel bemeteren en heb je bovendien te maken met verliezen die gezamenlijk afgerekend moeten worden. Bij deze doelgroep past onafhankelijkheid. Bewoners zijn door de individuele installaties niet afhankelijk van hun buren.”

Vrije indeling

Door de vrije appartement indeling is het geen makkelijk project geweest, weet Verharen. “In de appartementen zijn geen dragende muren, dus de bewoners kunnen het vrij indelen. Dat is fijn voor de bewoners, maar lastig voor de installateur omdat die van te voren niet weet waar hij de installaties moet plaatsen.” Dat wordt bevestigd door Gebben. “Je probeert in appartementsgebouwen de badkamers altijd zoveel mogelijk boven elkaar te plaatsen in verband met de standleidingen, maar door de vrije indeelbaarheid en het verspringen van de appartementen per verdieping ging dat hier niet. We hebben het goed kunnen oplossen, maar dat was een kwestie van heel goed tekenen en engineeren.”

Luxere appartementen

De bewoners konden kiezen voor een 200 of 300-liter boiler, vertelt Verharen. “Het zijn wat luxere appartementen met soms meerdere badkamers. Sommige bewoners willen dan graag meer capaciteit voor warm water.” Daarnaast kunnen de luxe appartementen gekoeld worden, zegt Verharen. “De appartementen kunnen door middel van vloerkoeling op temperatuur worden gebracht. Daarnaast heeft een aantal bewoners ervoor gekozen om aanvullend nog airco te installeren. Deze airco-units zijn ook door ons geleverd. Airco heeft als voordeel dat je ook vocht onttrekt en je dieper kunt koelen.”

Partner in het bouwproces

De samenwerking met Homij in het project was erg prettig, vertelt Verharen. “Homij gebruikt onze apparatuur in verschillende projecten. Wij denken nadrukkelijk met ze mee en willen niet alleen dozen schuiven. We zien onszelf als kennispartners en denken dan ook mee over de oplossingen.” Gebben ziet Alklima dan ook als partner in het bouwproces. “De verschillende partijen binnen het Volker Wessels-concern, waar wij ook onderdeel van zijn, werken veel met de systemen van Alklima/Mitsubishi Electric. Daardoor hebben wij veel ervaring met deze techniek en werken we er ook graag mee.”

Alklima werkt iedere dag aan duurzame oplossingen voor het koelen, verwarmen en ventileren van gebouwen en woningen. Naast premium warmtepompen, airconditioners, VRF-systemen, chillers en ventilatiesystemen vind je bij Alklima een team gemotiveerde professionals. Experts die advies en begeleiding bieden aan installateurs, adviseurs en andere stakeholders in de bouwkolom. Als exclusief importeur voor Nederland kun je bij Alklima terecht voor de toonaangevende apparatuur van Mitsubishi Electric Living Environment Systems.

Dit artikel is gesponsord door Alklima.