Gesponsord

Nieuw dak op AFAS Stadion vereist integrale aanpak

Nieuw dak op AFAS Stadion vereist  integrale aanpak

De vernieuwing van de dakconstructie van het AFAS stadion, de thuishaven van AZ in Alkmaar is een kolfje naar de hand van bouw- en staalbouwbedrijf ASK Romein. Het vormt een mooi voorbeeld van hoe het bedrijf haar uiteenlopende expertise op haar verschillende vestigingen kan inzetten om technische topkwaliteit aan te leveren. "Doordat we alle facetten van het bouwproces in eigen huis hebben kunnen we snel, efficiënt en duurzaam handelen', aldus Kees Oudshoorn, Manager Engineering.

Vanuit zeven vestigingen in België en Nederland bedient ASK Romein een internationale afzetmarkt. Met een staalproductiecapaciteit van 60.000 ton per jaar behoort de bedrijvengroep tot de top 5 van de staalbouwers in de Benelux.

Totaalaanpak en innovatie

Oudshoorn: “Met onze kennis en ervaring in uiteenlopende sectoren zoals bouw, staalbouw, offshore en bruggenbouw zijn we uitgegroeid tot een specialistpartner die totaaloplossingen aanbiedt. Om onze kennis en ervaring optimaal in te zetten zitten we het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium van een project mee aan tafel”, vertelt Oudshoorn. “We kunnen complexe bouw- en staalbouwprojecten van
A tot Z ontwerpen en realiseren. Wij hebben onze eigen architecten in dienst, die opdrachtgevers vanaf het prille begin volledig mee
ontzorgen.”

Het bedrijf zet regelmatig grote distributiecentra neer voor bedrijven zoals Jumbo en Hoogvliet. Oudshoorn: “Voor deze projecten staan wij als hoofdaannemer in voor het gehele proces, van schetsontwerp tot en met de volledige realisatie, inclusief installaties en zelfs
bestrating.”

Naast het volledig ontzorgen van de opdrachtgever vormen ook digitaliseren en innoveren al jaren de hoofdfocus in de bedrijfsvoering van ASK Romein, en het bedrijf mocht dan ook al meerdere BIM-awards in de wacht slepen. Oudshoorn: “Automatisering en robotisering zijn niet meer weg te denken en wij willen daarin voorop blijven. Zo hebben we recent een innovatie ontwikkeld waarmee we, aan de hand van ons BIM-model en met big data, onze productietijden kunnen voorspellen. Hierdoor kunnen we onze productieomgeving optimaal aansturen en beheersen.”

De technische uitdagingen van het nieuwe dak

Toen in augustus 2019 een deel van het dak boven de Molenaartribune instortte was de materiële schade enorm. Na een grondig onderzoek uitgevoerd door constructeur Royal HaskoningDHV bleek een combinatie van ontwerpfouten in de constructieve verbindingen, te dunne lasverbindingen en eerder opgelopen stormschade de onderliggende oorzaak van de instorting. Samen met Zwarts & Jansma
Architects (ZJA), kostendeskundige IGG en adviseur The Stadium Consultancy ontwierp ASK Romein een nieuw stadiondak. BAM Bouw en Techniek en ASK Romein hebben het bouwkundige en constructieve ontwerp uitgewerkt naar een uitvoeringsontwerp, waarna de turnkey overeenkomst voor de bouw van het nieuwe dak werd gesloten. Binnen de samenwerking is ASK Romein verantwoordelijk voor de engineering, productie, conservering en montage van de gehele staalconstructie.

Dit project is een fantastisch mooi voorbeeld van onze integrale aanpak”

De bouw van de staalconstructie is afgelopen zomer opgestart, met het vooruitzicht dat het stadion ook tijdens de werkzaamheden in gebruik blijft. “Uiteraard zorgen wij ervoor dat, in nauw overleg met AZ, het stadion tijdens de werkzaamheden 100 procent veilig kan worden gebruikt door de club en de bezoekers”, zegt Oudshoorn. Omdat het nieuwe dak de stadionconstructie niet mag belasten, wordt
de constructie als een ‘jas’ om het stadion gebouwd. De nieuwe kap loopt ook vier meter verder door richting het veld dan voorheen, wat maakt dat er een enorme overspanning nodig is. Oudshoorn: “De nieuwe hoofdspant of ‘mega-truss’ is maar liefst 170 meter lang, bij een hoogte en breedte van 19 bij 9 meter. De mega-truss is opgebouwd uit ronde buisprofielen en wordt aangevoerd in elementen van 30 meter lang. Deze elementen worden naast het stadion in elkaar gebout en waar nodig gelast.”

Als de mega-truss gereed is wordt ze met twee enorme kranen over het stadion heen getild en op twee grote ‘bokconstructies’ geplaatst. “Om het stadion worden 22 kraanspantkolommen gemonteerd”, vertelt Oudshoorn. “De kolommen zijn 30 meter hoog en 9 meter breed en bestaan uit buisprofielen. Het nieuwe dak wordt aan deze kolommen gehangen.”

Expertise over vestigingen heen bundelen

De productie van de hoofddraagconstructie vindt simultaan plaats in de verschillende vestigingen van ASK Romein. Oudshoorn: “De collega’s van Hillebrand produceren een aantal complexe constructieonderdelen, terwijl Oostingh de vierlaagse coating aanbrengt. De montage van de staalconstructie gebeurt dan weer door onze eigen montageploegen.”

De specialisten van ASK Romein moesten ook geheel nieuwe oplossingen ontwikkelen. Oudshoorn: “De vier oplegpunten van de
mega-truss moeten kunnen meebewegen met bijvoorbeeld de verplaatsingen en de thermische uitzettingen van het spant. Daartoe hebben we geheel nieuwe oplegpunten ontwikkeld die worden geproduceerd door onze collega’s van offshore. Dit project is een fantastisch mooi voorbeeld van onze integrale aanpak.”

Dit artikel is gesponsord door ASK Romein.

Alles wat Excel niet kan voor de bouwGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Alles wat Excel niet kan voor de bouw

Chisa is een softwarepakket dat alle bouwprocessen volledig begeleidt. "Het programma is ontwikkeld door aannemers, voor aannemers", licht John Wibier, Business Developer bij Chisa enthousiast toe. "Alles wat je tijdens het bouwproces nodig hebt is erin verwerkt. Het helpt bouwbedrijven hun bouwprocessen efficiënter in te richten met een directe koppeling naar het eigen financiële systeem en eenvoudige functionaliteiten."

Dinsdag is het eerste boogdeel voor de Nettelhorsterbrug op zijn plek gelegd. Bij de vier hijspunten zijn de synclifts zichtbaar waarmee de 140 ton zware ligger heel minutieus op zijn plek kan worden gelegd.  Foto: Arjan Gotink

Lochem verlost zich voorzichtig van haar brugtrauma

Met sterkere hijspunten op de juiste plekken en verbeterde rigging is het eerste boogdeel van de Nettelhorsterbrug op zijn plek gelegd. Daarmee hoopt provincie Gelderland de dramatische operatie van 21 februari te vergeten, toen twee hijsbegeleiders omkwamen.

In de avond van 26 mei van dit jaar stortte de hellingbaanconstructie in van de parkeergarage bij het Sint Antonius Ziekenhuis in  Nieuwegein. Foto: Sjef Prins / APA

Van staalconstructie ingestorte parkeergarage Nieuwegein zijn nooit detailberekeningen gemaakt

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid maant eigenaren en beheerders van parkeergarages alle tekeningen en berekeningen nog eens goed na te slaan. Bij de garage naast het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein blijken namelijk nooit detailberekeningen te zijn gemaakt van de staalconstructie.

'Met kleine maatregelen kun je al veel risico's beperken' Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'Met kleine maatregelen kun je al veel risico's beperken'

Veel risico's in de bouwsector kun je al met kleine maatregelen beperken. Je moet alleen even weten hoe. Verzekerings- en risicoadviseur Howden ondersteunt bedrijven met preventie en benadrukt het belang ervan: "Ook kleine schades kunnen flink aantikken."