'Met kleine maatregelen kun je al veel risico's beperken' 

'Met kleine maatregelen kun je al veel risico's beperken' 

Veel risico's in de bouwsector kun je al met kleine maatregelen beperken. Je moet alleen even weten hoe. Verzekerings- en risicoadviseur Howden ondersteunt bedrijven met preventie en benadrukt het belang ervan: "Ook kleine schades kunnen flink aantikken."

De naam Howden doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar Howden is sinds dit jaar één van de twee verzekeringspartners van Bouwend Nederland als exclusief aanbieder van de Bouwend Nederland Integraal Polis.  

Commercieel directeur Risk Diane Biersteker legt uit: “Howden is van oorsprong een familiebedrijf waar de oprichter nog aan het roer staat en waar ‘people first’ de belangrijkste kernwaarde is. Inmiddels staan we wereldwijd in de top 15 van verzekeringsmakelaars. We kunnen daardoor betere oplossingen bieden voor de meer complexe of grotere projecten. Op lokaal niveau kunnen we door onze grotere omvang ook betere afspraken maken met verzekeraars.” 

Eén partij

Met Howden als partner zullen leden van Bouwend Nederland toegang hebben tot hoogwaardige en innovatieve diensten op het gebied van risicomanagement en verzekeringsbemiddeling, niet alleen op het gebied van traditionele vastgoedverzekeringen, maar ook op het gebied van werknemersvoordelen. 

Een van de voordelen van de polis is dat alle risico’s bij dezelfde verzekeraar worden ondergebracht. “Dat voorkomt situaties waarin bijvoorbeeld de CAR-verzekeraar een schade gaat verhalen op de aansprakelijkheidsverzekeraar. Je hebt maar met één partij te maken”, zegt Biersteker. 

Korte lijnen 

Eric Stiemer is teamlead Construction & Engineering en benadrukt dat Howden niet alleen voor de medewerkers een people-first-bedrijf is, maar ook voor de klanten. “We zorgen dat je altijd iemand aan de lijn krijgt als je belt. Korte lijnen en bereikbaarheid zijn het allerbelangrijkste. Juist in de bouw is snel schakelen belangrijk, zeker als je in contractbesprekingen zit. Je wilt dan snel weten of je aan de wensen van de opdrachtgever kunt voldoen. Het komt ook voor dat we zelf aan tafel zitten met klant en opdrachtgever.” 

Bij Howden Nederland is de leus ‘verkennen, voorkomen, verzekeren’ leidend. Risico’s verkennen begint aan de voorkant door te inventariseren welke risico’s je loopt, welke je zelf kunt dragen en hoe je kunt zorgen dat je deze risico’s voorkomt. “Bij contractonderhandelingen kun je al een maximaal aansprakelijkheidsbedrag afspreken of bepaalde dingen uitsluiten”, geeft Biersteker als voorbeeld. “Zo voorkom je al veel risico’s en wordt het makkelijker om andere risico’s te verzekeren.” 

Risicoadvies op locatie 

Door de persoonlijke benadering van Howden hoeven ondernemers het beperken van risico’s niet helemaal zelf uit te zoeken. Stiemer staat geregeld ergens op een bouwplaats om te helpen. “Ik wil altijd met de voorman praten. In zo’n gesprek geef ik bijvoorbeeld aan dat je in ieder geval elke vrijdagmiddag de druk van de waterleiding af moet halen. Dat kan een hoop waterschade voorkomen en bespaart je het zelf opkomen voor je eigen risico. Het is een simpel voorbeeld, maar het werkt beter als je dat ter plekke met elkaar bespreekt.” 

Ook diefstal op de bouw is een risico dat met eenvoudige maatregelen al een stuk kan worden verkleind. “Sla je ergens airco-units op zonder de deur op slot te doen, dan is de kans groot dat ze er de volgende dag niet meer zijn. De hoofdkraan dichtdraaien en de deur op slot doen: het zijn eenvoudige preventieve maatregelen, maar vaak zijn ze simpelweg niet top of mind.” 

Een paar uur aandacht kan veel schelen 

Ongelukken zitten in een klein hoekje, ook in de verzekeringswereld. “Juist de kleine schades kunnen flink aantikken”, zegt Biersteker. “Ze kosten geld, maar ook tijd om alles te herstellen. En tijdverlies wil je juist voorkomen met personeelskrapte en afhankelijkheid van de aanlevering van grondstoffen.” Besteed daarom voldoende tijd aan het benadrukken van het belang van preventie. “Wij kunnen bedrijven ondersteunen in het maken van een plan om risico’s bespreekbaar te maken. Als je één of twee uur de tijd neemt om risico’s van diverse kanten te belichten, kun je al heel veel voorkomen.” 

Complete dienstverlening 

Naast de schadeverzekeringen is Howden ook druk met de pensioen-, zorg- en verzuimproducten. “Er komen grote wijzigingen aan in de pensioenregeling als gevolg van de nieuwe pensioenwetgeving”, legt Biersteker uit. “Pensioen is vaak niet het eerste waar bouwbedrijven aan denken, en dat begrijpen we. Daarom bieden we zoveel mogelijk ondersteuning.” 

Het is wettelijk verplicht om een pensioenregeling onder te brengen bij een uitvoerder”
— Eric Stiemer

Welk actueel onderwerp heeft momenteel de hoogste prioriteit bij Howden? “Dat zijn de veranderingen in de Excedent-pensioenregeling", (de Beter Excedent-regeling, oftewel BEX) zeggen beiden meteen. Eind juni heeft Bpf Bouw aangekondigd dat het per 1 januari 2025 zal stoppen met de uitvoering van de BEX. “En omdat het een arbeidsvoorwaarde betreft, kun je die niet zomaar stopzetten”, zegt Stiemer. “Het is wettelijk verplicht om een pensioenregeling onder te brengen bij een uitvoerder.”  

Als werkgever ben je dus verplicht om een oplossing te vinden voor je werknemers die deelnemen aan de BEX-regeling. De BEX-regeling stopt op 1 januari 2025, tenzij uitstel is aangevraagd. In dat geval stopt Bpf Bouw per 1 juli 2025  met de uitvoering. “Ook dan is spoed vereist, aangezien je slechts een half jaar extra hebt om een passend alternatief te regelen.”  

Dit artikel is gesponsord door Howden.