ERP software voor de bouw

ERP software voor de bouw

Elk project in de bouwsector is uniek. Het is moeilijk in te schatten wat de kosten gaan worden of hoe de voortgang zal verlopen. Om het beheer van de middelen en mensen tijdens projecten zo efficiënt mogelijk te maken wordt er gebruikt gemaakt van ERP software.

In de bouw hebben we te maken met wetten, regels en standaarden die alleen voor deze sector gelden. Om die reden is het verstandig om een ERP leverancier te vinden die zich richt op de bouwsector. Ontdek wat deze software voor voordelen kan opleveren voor uw bedrijf. De volgende modules en functionaliteiten geven een indruk van wat er allemaal mogelijk is.

Projectbeheer

Met projectbeheer staat alle informatie over projecten verzameld op één plek. In een oogopslag beschikt men over de laatste gegevens over onder andere de betrokken partijen, uren, materiaal en documenten.

Planning

Een digitale planning geeft een compleet en actueel overzicht van alle werkzaamheden. Alle lopende en geplande taken kunnen per project, medewerker of periode worden gesorteerd. Functionaliteiten voor voortgangsbewaking zorgen ervoor dat het verloop van het project in goede banen wordt geleidt en deadlines worden behaald. Met de toevoeging van een mobiele applicatie beschikt iedere medewerker ook op locatie over de laatste versie van de planning.

Calculaties

Tijdens het hele project is het mogelijk om calculaties te maken. Aan het begin om een goede inschatting van de kosten en materialen te maken. En tijdens het project om de voortgang te monitoren en budgetten te bewaken.

Documentenbeheer

Een digitale omgeving maakt het papieren dossier overbodig. Alle tekeningen, foto’s en bonnetjes worden opgeslagen bij de juiste projecten of contacten en zijn altijd snel terug te vinden. Documenten worden automatische geüpdatet, zodat iedereen met de laatste versie werkt. Ze zijn ook ook voor de medewerkers op locaties beschikbaar via smartphones of tablets.

Werkstaten

Bouwprojecten starten met het opstellen van werkstaten. Bij het kiezen van ERP software is het belangrijk dat de leverancier bekend is met de geldende industriestandaard voor het opstellen van deze werkstaten. Op deze manier wordt alle informatie in het systeem geladen en op de juiste manier verwerkt.

Urenregistratie

Met urenregistratie behoudt u altijd het overzicht van de gewerkte uren van medewerkers. Met de toevoeging van een mobiele versie kunnen medewerkers na de afronding van een klus direct op een smartphone of tablet het aantal gewerkte uren doorgeven.

Facturatie

Standaard werkprocessen zoals facturatie kunnen eenvoudig worden geautomatiseerd en levert vanaf de implementatie direct tijdswinst op. De informatie die tijdens projecten worden ingevoerd, zoals van werkstaten of urenregistratie wordt automatisch ingeladen op offertes of facturen. Deze moeten alleen nog worden gecheckt en kunnen vervolgens direct in huisstijl naar de klant worden verstuurd.

Administratie

De administratie wordt dankzij ERP zeer eenvoudig. De juiste gegevens worden door de software verzameld en hoeft enkel nog worden gecontroleerd. Dit kan zowel met een administratie module in het systeem of door een koppeling met de huidige administratiesoftware. Per leverancier of klant kan eenvoudig worden gecheckt wat de betaalstatus is. Als een factuur te lang open staat wordt er indien gewenst automatisch een herinnering gestuurd naar het desbetreffende bedrijf.

Wilt u meer informatie over ERP, ERP software voor de bouw of een overzicht van ERP leveranciers kunt u terecht op erpoverzicht.nl.

Dit artikel is gesponsord door ERP Overzicht.nl 

Eerste publicatie door Olav Harmelwaard. Olav Harmelwaard is software consultant bij Software Informatie.

Foto: Shutterstock

Nederlandse regelgeving verbleekt bij Duitse bouweisen: 'Wij bouwen helemaal niks meer'

Ondanks een langzaam krimpende bevolking, kampt Duitsland met een snel oplopend woningtekort. Bureaucratie, regelgeving en toenemend nationaal chagrijn staan snelle oplossingen in de weg. 'De situatie is onhoudbaar.'

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.

Robin van der Heiden (links) en Age Tanja, brokers bij verzekeringsmakelaar Anchor Insurance

'Aannemer vaak niet op de hoogte van aansprakelijkheid'

Prefab gevel- en wandelementen die op de bouwplaats niet goed op elkaar aansluiten of aannemers die toch verantwoordelijk blijken te zijn voor ontwerpfouten; ontwikkelingen in de bouw leiden tot nieuwe risico's en dus ook nieuwe verzekeringen. "Aannemer, lees contracten heel goed door, breng risico's in kaart en ga in gesprek met een verzekeringsmakelaar voordat je tekent", zeggen de brokers van Anchor Insurance.

Maak impact in de bouw: adverteer in de Cobouw50

Maak impact in de bouw: adverteer in de Cobouw50

Cobouw brengt op 28 november de Cobouw50 uit. Deze special biedt een unieke kans om jouw bedrijf of product te presenteren aan een gericht publiek in de bouwsector. Deze editie verschijnt zowel in print als online, waardoor je verzekerd bent van een brede zichtbaarheid.