Je arriveert ’s ochtends op de bouwplaats en ontdekt dat een graafmachine of bobcat is verdwenen. Of dat de laserwaterpas en diamantboormachine die je die dag nodig hebt, zijn gestolen. De directe schade loopt al snel in de duizenden euro’s. Maar de gevolgen reiken verder. “Naast de financiële klap krijg je te maken met tijdverlies, frustratie op de werkvloer en druk van de opdrachtgever", zegt Keunen.
De verzekering dekt de schade, toch?
Je verzekering dekt mogelijk de schade, maar dan moet je wel je beveiliging op orde hebben. Een groot risico bij onvoldoende beveiliging is dat de verzekeraar schadeclaims niet volledig of zelfs helemaal niet uitkeert. Keunen: “Als er bijvoorbeeld diefstal plaatsvindt en je hebt niet voldaan aan de eisen, kan de verzekeraar oordelen dat je nalatig bent geweest en een lagere vergoeding toekennen. Sommige verzekeraars kunnen zelfs een claim afwijzen als er onvoldoende maatregelen zijn getroffen.”
De kosten van directe schade en gevolgschade door inbraak, diefstal of vandalisme wegen simpelweg niet op tegen de relatief eenvoudige preventieve oplossingen die je kunt inzetten”
Een doordacht beveiligingsplan
Als projectmanager kun je je volgens Keunen niet veroorloven om beveiliging als bijzaak te beschouwen. “De kosten van directe schade en gevolgschade door inbraak, diefstal of vandalisme wegen simpelweg niet op tegen de relatief eenvoudige preventieve oplossingen die je kunt inzetten.” De manager bij Boels Security denkt aan zaken als stevige omheiningen, toegangscontrole, goede bouwplaatsverlichting, beveiligingscamera’s, bewaking en het taggen van kostbare machines en gereedschappen.
Maar hoe weet je welke beveiligingsmaatregelen je op jouw locatie moet treffen? “Een goed beveiligingsplan. Dit helpt je de risico's op inbraak, diefstal en vandalisme te inventariseren en evalueren om op basis hiervan passende maatregelen te treffen. Elk project is uniek – qua locatie, omvang en de waarde van je materieel en gereedschap. De beveiligingsmaatregelen moeten aansluiten bij de specifieke omstandigheden en risico’s. Dit is essentieel om de kans op inbraak en diefstal te minimaliseren, maar ook om de pakkans te vergroten.”
Zo beveilig je jouw locatie
Keunen: “Het begint allemaal met een grondige veiligheidscheck. Door de risico’s van je projectlocatie nauwkeurig in kaart te brengen, weet je welke beveiligingsmaatregelen je moet treffen.”
- Welke plekken zijn extra kwetsbaar zijn voor inbraak?
- Zijn er dode hoeken op je terrein die extra aandacht nodig hebben?
- Hoe zorg je ervoor dat onbevoegden geen toegang krijgen tot je kostbare materieel?
“Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen om ellende voor te zijn. Door tijdig een beveiligingsplan op te stellen en de juiste maatregelen te treffen, voorkom je vertragingen en onnodige kosten op je project. Of je nu werkt met een klein bouwterrein of een grote bouwlocatie, de essentie blijft hetzelfde: zonder goede beveiliging kom je vroeg of laat voor onaangename verrassingen te staan.”
Beveiligingsplan op maat
Boels biedt geen standaardoplossingen, maar ontwikkelt samen met het betreffende bedrijf een beveiligingsplan dat past bij hun unieke situatie. “We hebben een breed scala aan beveiligingsoplossingen, van mobiele cameramasten tot slimme toegangssystemen. Met onze ervaring weten we precies welke maatregelen nodig zijn om zowel de beveiliging als de efficiëntie van het werk te waarborgen", zegt Keunen.
Dit artikel is gesponsord door Boels Verhuur.