Gemeente Utrecht deelt circulaire aanpak tijdens InfraTech 2025

Gemeente Utrecht deelt circulaire aanpak tijdens InfraTech 2025
De InfraTech Innovatieprijs uitreiking in 2023

Van 14 tot 17 januari 2025 keert InfraTech terug naar Rotterdam Ahoy. Het onlangs bekendgemaakte uitgebreide kennisprogramma richt zich op de pijlers ontmoeting, kennisdeling en innovatie binnen de infrastructuursector, met als overkoepelend thema 'Ruimte voor Ontwikkeling'.

Het programma omvat zes hoofdthema's: Ondergrondse Infra, Vervanging & Renovatie, Human Capital, Klimaat & Verduurzaming, Mobiliteit & Logistiek en Digitalisering. Tijdens de vakbeurs zijn er diverse lezingen, workshops en presentaties om de nieuwste trends en innovaties te verkennen. 

InfraTech 2025 begint op 14 januari in Rotterdam Ahoy, met een programma dat de nadruk legt op duurzaamheid, innovatie en samenwerking.  Ondergrondse infrastructuur krijgt dit jaar extra aandacht, gezien de toenemende druk op stedelijke ondergrond door kabels, leidingen en bomen. Naast kennisuitwisseling tussen professionals uit de sector biedt InfraTech dit jaar enkele nieuwe initiatieven, zoals een vacaturebank om werknemers in contact te brengen met werkgevers en een samenwerking met The Education Factory, waar jongeren deelnemen aan ontwerpsprints.  

Energieplein  

Het Energieplein is een ander nieuw initiatief, waar netbeheerders zoals Tennet en Alliander kennis delen over de uitbreiding van het elektriciteitsnet in het kader van de energietransitie. 

De vakbeurs opent op dinsdag met een keynote die trends en uitdagingen in de infrastructuursector bespreekt. Tegelijkertijd vindt de Waterhackathon plaats, waarbij studenten oplossingen ontwikkelen voor waterbeheer. Diezelfde dag wordt de circulaire benadering van de Gemeente Utrecht bij het Grondstoffendepot toegelicht, gericht op het hergebruik van materialen in bouwprojecten.  

Ruimte voor Ontwikkeling
Ruimte voor Ontwikkeling

InfraTech Innovatieprijs 

Later op de dag behandelt een sessie over aquathermie hoe warmte uit water kan worden benut als energiebron. Ook staan presentaties gepland over digitalisering in de grond-, weg- en waterbouw (GWW) en het hergebruik van betonnen prefab-elementen om de impact op het milieu te verminderen. Het programma sluit op de eerste dag af met presentaties van deelnemers aan de InfraTech Innovatieprijs, die hun innovatieve ideeën presenteren waarmee ze een dag later de Innovatieprijs hopen te winnen.  

Emissieloos bouwen

Op 15 januari staat emissieloos bouwen centraal, waarbij nieuwe strategieën voor emissievrije bouwplaatsen worden besproken, met een specifieke focus op dijkversterking. Verder wordt de aanpak van Rotterdam voor zero-emissiezones in stadslogistiek besproken om de luchtkwaliteit te verbeteren. De InfraTech Innovatieprijs wordt die dag uitgereikt, waarbij de meest veelbelovende oplossingen in drie categorieën – productinnovatie, procesinnovatie en duurzame samenwerking – worden beloond. 

Hiermee hoopt de organisatie innovaties te stimuleren die bijdragen aan duurzaamheid en circulariteit binnen de infrastructuur​. Dit jaar ingediende innovaties zijn onder andere de ‘Asphalt Recycling Train’, een serie machines die op locatie oud asfalt hergebruiken om wegdekken te vernieuwen, en ‘DuSpot’ van BAM Infra, een tool die de matching van vrijkomende bouwmaterialen optimaliseert voor hergebruik.  

Procesinnovatie 

In de categorie procesinnovatie vallen datagedreven technieken van Rijkswaterstaat op, die helpen om de levensduur en het onderhoud van infrastructuur beter te beheren. In de categorie productinnovatie is er de XenoBike, een inspectietool op basis van LiDAR-technologie voor fietspaden, en de ‘Smart Circular Bridge’, een brug gemaakt van biocomposietmateriaal zoals vlas, ontwikkeld in samenwerking met universiteiten en bedrijven​. 

De beursvloer in 2023
De beursvloer in 2023

Waterschappen

Op 16 januari gaat InfraTech 2025 verder met onder andere het seriematig aanbesteden van waterschapsgemalen. De waterschappen hebben immers een flinke opgave in het renoveren en vervangen van hun gemalen. In welke mate helpt seriematig aanbesteden hierbij en kan IFD hierbij ondersteunend zijn? Waterschap Drents Overijsselse Delta presenteert samen met een aannemer de eigen ervaringen met een raamovereenkomst op dit vlak. Later op de dag volgt een prikkelend debat over waterveiligheid in de toekomst. Samen met Taskforce Deltatechnologie gaan we in gesprek over hoe de waterschappen en de markt de uitdagingen van dijkversterkingen in de toekomst samen kunnen oppakken.  

Op de laatste dag, 17 januari, is er onder andere aandacht voor dijkversterkingsopgaven, gaat InfraTech-partner CROW de diepte in met enkele boeiende kennissessies en is er in het paviljoen van Rijkswaterstaat extra aandacht voor het Hoogwaterbeschermings-programma.   

Dit artikel is gesponsord door Rotterdam Ahoy.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.