Prefab bouw en tegelwerk: 'De juiste lijm voorkomt scheuren'

Prefab bouw en tegelwerk: 'De juiste lijm voorkomt scheuren'

Steeds vaker kiezen ontwikkelaars en aannemers voor prefab bouwen. Als producent van lijmen, kitten en chemische producten denkt Mapei graag met deze partijen mee, zegt sales manager Tom Verhagen van Mapei Nederland. "Mijn boodschap aan bouwers? Geef zo exact mogelijk aan hoe en wat je wil bouwen, inventariseer alle risico's en betrek ons er in een vroeg stadium bij. Wij kunnen de pijnpunten aanwijzen en hebben de eventuele oplossingen."

De markt van prefab bouwen ziet er behoorlijk anders uit dan de traditionele markt, aldus Arthur Schonewille, technical manager bij Mapei Nederland. “Bij prefab bouwen worden elementen en complete modules in een fabriek gemaakt. Daar wordt anders gedacht én geëngineerd. Bovendien wordt er vaak met andere materialen gewerkt, want het moet licht en snel verwerkbaar zijn. Neem badkamermodules die worden voorzien van tegels; daar is een lijm voor nodig die hoogwaardiger is, want die modules worden op een vrachtwagen gehesen en op de bouwplaats afgeleverd. Tijdens dat takelen komen flinke krachten vrij. Gebruik je geen hoogwaardige producten, dan barst alles uit zijn voegen.”

Wereldwijde R&D faciliteiten

Mapei wordt steeds vaker gevraagd om een specifieke lijm of kit te leveren die beter geschikt is voor prefab bouwen. Tom Verhagen: “Vaak beschikken we over het juiste product. Als we het niet hebben, kunnen we een bestaand product aanpassen.” Schonewille geeft een voorbeeld: “Een tegelzetter gebruikt een tegellijm met een corrigeertijd van twintig minuten. Wanneer een robot tegels tegen een bouwelement in een fabriek plakt, is twintig minuten te lang. Wij kunnen in afstemming met onze wereldwijde R&D-faciliteiten aanpassingen aanbrengen in de receptuur zodat onze tegellijm sneller uithardt.”

Opmars houtskeletbouw

Een ander voorbeeld is de opmars van prefab houtskeletbouw. Schonewille: “Daarbij wordt gebruikgemaakt van hout en plaatmaterialen. Hout heeft echter als eigenschap dat het gaat ‘werken’: onder invloed van temperatuur en vocht is er sprake van zetting en krimp. Het aanbrengen van een harde vloer met een cementgebonden product is hierdoor gevoeliger voor schade.” Mapei heeft een oplossing om bijvoorbeeld vloertegels op hout en plaatmateriaal te verlijmen, vervolgt Verhagen. “De tegelvloer wordt ontkoppeld van de houten vloer met onze ontkoppelingsmat Mapeguard UM 35. We laten de tegelvloer dus min of meer zweven. Daarmee vangen we de werking van de vloer goed op en blijft het tegelwerk intact.”

Anti-scheur en waterdicht

Mapeguard UM 35 is een ontkoppelingsmembraam dat het mogelijk maakt om scheuren in de ondergrond te beheersen en niet door te laten zetten in het vloertegelwerk. Dit membraam is niet alleen anti-scheur, maar ook waterdicht. Ook is het semi-transparant, waardoor de tegelzetter goed kan zien of de mat goed aan de ondergrond verlijmd is.

We hebben veel kennis in huis, gaan geen uitdaging uit de weg en bewegen graag mee met de markt, dus ook met de prefab markt”
— Tom Verhagen

Mapeguard UM 35 is eenvoudig aan te brengen: de tegelzetter snijdt de mat op maat, brengt met een lijmkam de lijm aan en verlijmt de mat vervolgens op de verse lijmlaag. Voor het waterdicht afwerken van de randen en naden kan Mapeband Easy gebruikt worden, in combinatie met Mapegum WP Adhesive. Voor het voegen van de tegels heeft Mapei een nieuwe, kant- en-klare voorgemengde voegmortel ontwikkeld: de Flexcolor Easy Grout. Deze schimmelbestendige voegmortel is zeer flexibel en goed in staat werking van de ondergrond op te vangen tijdens bijvoorbeeld het takelen van de prefabmodules en het transport.

Onderzoekscentra

Mapei heeft voor de meeste uitdagingen een oplossing, aldus Verhagen. “Omdat we een multinational zijn met onderzoekscentra in meerdere landen, hebben we toegang tot bouwmethoden die afwijken van wat gangbaar is in Nederland. We hebben veel kennis in huis, gaan geen uitdaging uit de weg en bewegen graag mee met de markt, dus ook met de prefab markt.”

Dit artikel is gesponsord door Mapei.

Zelfbouw brengt het droomhuis van Klanker en Marx dichterbij. Foto's: Johan Nebbeling

Gratis toolbox helpt zelfbouwer aan woning op maat

Hoe staat het met WikiHouse, het open source bouwconcept waarmee iedereen een eigen huis kan bouwen? Cobouw ging kijken in de natuurinclusieve wijk in ontwikkeling, Wijnbergen De Kwekerij in Doetinchem. Daar bouwen Hans Klanker en Sanne Marx hun eigen WikiHouse.

Foto: Broad

Elf etages made in China in 28 uur

In negentien dagen een volledige prefab-wolkenkrabber bouwen. Broad werd er beroemd mee, doordat de bouw live op internet te volgen was. Het Chinese bedrijf meent daarmee de oplossing te hebben voor de woningnood in Nederland.

'Powertrain is het technische hart voor compacte nieuwbouwwoningen'

'Powertrain is het technische hart voor compacte nieuwbouwwoningen'

De groeiende tekorten aan zowel woningen als arbeidskrachten zorgen voor meer vraag naar prefab nieuwbouwwoningen. Interduct speelt hierop in met de Powertrain, een compacte installatiekast die ventilatie, verwarming en energieopwekking samenbrengt in één geluiddempende module. Niek Kleuskens, engineer research & development bij Interduct, omschrijft de Powertrain als "het technische hart van de woning."

Emergo innoveert verder met biobased renovatiedaken

Emergo innoveert verder met biobased renovatiedaken

Naar aanleiding van een directe vraag vanuit de markt heeft Emergo binnen een half jaar nieuwe biobased renovatiedaken ontwikkeld met zowel stro als houtwol als isolatiemateriaal. "Biobased en circulair bouwen leeft enorm in de bouwwereld. Wij denken dat dat uiteindelijk steeds meer de standaard wordt", zegt directeur Koos Wessels.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.