Zirro en Schouls Leiden: gebouwd met prefab én vertrouwen

Zirro en Schouls Leiden: gebouwd met prefab én vertrouwen
Het complex in Leiden bestaat uit 780 huurappartementen; 358 in het Zirro woongebouw en 422 in het Schouls-complex. Beeld: Kampman Architecten.

In universiteitsstad Leiden bouwt ontwikkelend bouwer Ten Brinke twee appartementencomplexen: Zirro en Schouls. Op de locatie aan de Lammenschansweg en het voormalige aannemersbedrijf Schouls verschijnen twee woongebouwen die samen goed zijn voor 780 woningen. Ze dragen bij aan de woningbouwopgave van Leiden en zorgen ervoor dat de Lammenschansdriehoek als stadswijk levendiger wordt. Ten Brinke werkt in dit project samen met een expert op het gebied van prefab cascobouw.

Bestcon, de Brabantse prefab betonproducent die zowel engineering, productie als de montage van hoogbouwcasco’s doet, heeft beide gebouwen in opdracht gekregen. Voor de gevel wordt samengewerkt met Hibex (voor Zirro) en Decomo (voor Schouls). Beide partijen leveren sandwichgevelelementen afgewerkt met zowel architectonisch beton als (bak)steenstrips.

Voor Bestcon zijn beide woongebouwen een project dat impact heeft op het bedrijf. “Het is één van de grotere projecten die we in onze portefeuille hebben. Dat we dit als Bestcon mogen uitvoeren, ervaren we dan ook als een groot compliment en bevestiging van onze expertise", aldus Ronald Keurntjes, algemeen directeur van Bestcon. “Door dergelijke projecten uit te voeren in prefab beton, heeft de opdrachtgever een duidelijke keuze gemaakt.”

Prefab komt optimaal tot zijn recht wanneer je alle voordelen ten volle benut”
— Ten Brinke vestigingsdirecteur Erik Hooijschuur

Zorgvuldige afweging

En dat die opdrachtgever dat beaamt, horen we van Ten Brinke vestigingsdirecteur Erik Hooijschuur. “Ook voor ons is dit een omvangrijk en significant project dat we, samen met Ten Brinke LuBro, in eigen beheer hebben ontwikkeld. Zoals bij ieder project maken we een zorgvuldige afweging in de bouwmethode. Hierbij speelt naast zaken als omvang, duurzaamheid en organisatie ook bijvoorbeeld de investeringstijd van de belegger mee. Ook belangrijk: juist in dit binnenstedelijke project is het zaak dat er snel en met zo min mogelijk overlast en transportbewegingen gewerkt kan worden. De combinatie van het Bestcon60 prefab casco met de sandwichgevelelementen (die in de fabriek al zijn voorzien van architectonisch beton, ingestorte steenstrips en kozijnen) droeg dan ook bij aan het maken van een bewuste keuze. Prefab paste in alle opzichten het beste bij dit project.”

Prefab-beton neemt vlucht

Vanuit leverancier Hibex komt ook een enthousiaste reactie. Directeur Michael Hermes: “Ik vind het een mooie ontwikkeling dat de markt nu ziet dat prefab beton gewoon een goede oplossing is. De ontwikkeling van het Bestcon60-systeem van Bestcon heeft zeker bijgedragen aan de vlucht die prefab beton de afgelopen jaren heeft genomen. Voor dit specifieke project denk ik dat het de onderlinge en goede communicatie is die waarde toevoegt aan het proces. Er zijn meerdere partijen betrokken en dat kan nog weleens voor ruis en onbegrip zorgen.”

Voor Hibex is Zirro een mooi en omvangrijk project; de uitdaging is voornamelijk de planning. Hermes: “Maar dat kunnen we absoluut aan en gaan we fixen.” Het bedrijf van Michael Hermes start in week 45 met de productie van de gevelelementen. “Over de gehele hoogte worden de gevels van Zirro voorzien van ingestorte steenstrips. Daarnaast wordt er ook architectonisch beton toegepast wat tezamen een mooie uitstraling geeft. Wij kunnen dus doen waar we goed in zijn.”

prefab-cascobouw
Eén van de grootste hoogbouwprojecten in Nederland. Beeld: Kampman Architecten.

Steigerloos bouwen

Ook Decomo, de leverancier van de gevelelementen voor het andere woongebouw (Schouls), is enthousiast over het project en de onderlinge samenwerking. Accountmanager Werner Hulstaert: “Schouls is voor Decomo een groot project en beslaat circa 20 tot 25 procent van onze jaaromzet. Wij zien dat de keuze voor een sandwichelement aansluit bij de huidige toenemende vraag naar steigerloos bouwen. De perfecte oplossing voor dit project dus.”

Goede communicatie

Als leverancier van de sandwichelementen maakt Decomo deel uit van het casco en drukt een stempel op de planning. “Goede communicatie tussen de producent van het casco, de opdrachtgever en Decomo is dus erg belangrijk. Met Bestcon 'communiceren' we vooral via het BIM 3D-model. Hierin werken we gezamenlijk en zijn daardoor altijd actueel. En dat komt de snelheid van het project ten goede.”

Primeur

Decomo maakt voor Schouls gebruik van CEM3-cement dat een derde lagere ecologische footprint heeft dan het traditionele Portlandcement. De grijzige uitstraling van CEM3 past perfect bij het architectonische beton met reliëf dat voor de onderste lagen van Schouls wordt gebruikt. De stelkozijnen voor dit project zijn gemaakt van glasvezelversterkt composiet. Dit zorgt voor en lucht- en waterdichte aansluiting met het beton. Dat betekent geen overlappingen van folies meer en ook de toepassing van een slab is niet meer nodig. Dat is, volgens Decomo, een primeur bij dit project.

Logistieke puzzel

Hulstaert legt uit dat Schouls zal volgen op Zirro. “De bouw van Zirro wordt eerder gestart. De bedoeling is echter wel dat beide torens nagenoeg gelijk kunnen worden opgeleverd. Wij staan dus voor een uitdagende logistieke puzzel. We gaan gebruikmaken van twee bouwkranen, zodat we flink snelheid kunnen maken. En dat in de wetenschap dat we met prefab al snel zijn.”

prefab-cascobouw

Voordelen van prefab

Ten Brinke ging overigens niet over één nacht ijs bij de keuze voor Bestcon. “Ze deden gedegen onderzoek naar ons”, zegt Ronald Keurntjes. Hooijschuur en zijn team bezochten onder andere het naast Zirro en Schouls gelegen Hof36 in Leiden, een markant hoogbouwproject uit de koker van Bestcon. “We hebben gezien wat mogelijk was en welke rol de expertise van Bestcon daarin kon spelen. Wij zijn er op onze beurt trots op dat we zowel Zirro als Schouls in opdracht hebben gekregen. Dat Ten Brinke ervoor gekozen heeft om het geheel, dus inclusief gevels, in prefab te laten uitvoeren, is voor ons het bewijs van toegevoegde waarde van bouwen in prefab beton. Prefab komt optimaal tot zijn recht wanneer je alle voordelen ten volle benut. En dat is wat we in dit project doen.”

Samenwerken

Erik Hooijschuur licht toe dat toen eenmaal de keuze voor prefab gemaakt was, de trein ging rijden. “Om optimaal te kunnen profiteren van de bouwmethode, wisten we dat we vroegtijdig de specifieke kennis aan boord moesten halen. Bestcon zat daarom vroeg aan tafel en heeft fors in tijd en inspanningen geïnvesteerd, ook vóórdat de daadwerkelijke opdracht viel. Dat kan alleen maar wanneer je samenwerkt op basis van vertrouwen. Vertrouwen in prefab als bouwmethode en in elkaar als partners in het project.”

Volgens Hooijschuur is het gunnen van een dergelijk groot project aan één producent best een risico voor de opdrachtgever. “Maar eerlijk is eerlijk: ook voor Bestcon geldt dat risico. Voor hen is dit ook niet zomaar even een project.” Keurntjes beaamt dat “Ook dat gaat over vertrouwen. Maar dat hebben we in elkaar én in prefab. En dat is een stabiele basis op te bouwen.”

prefab-cascobouw

Groot hoogbouwproject

Het omvangrijke project Zirro en Schouls is één van de grootste hoogbouwprojecten in Nederland. Het complex bestaat uit 780 huurappartementen; 358 in het Zirro woongebouw en 422 in het Schouls-complex. Van alle woningen is 30 procent sociale huur en 20 procent middel-dure huur. De overige 50 procent is vrije sector-huur. Beide gebouwen zijn ontworpen door Kampman architecten.

De focus van dit project ligt op energieneutraal en natuur-inclusief bouwen. Natuur-inclusief bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij het bouwwerk bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuur. Alle appartementen zijn gasloos en het dak van beide torens wordt voorzien van zonnepanelen. Een daktuin zorgt voor het afvoeren van hemelwater. Klimplanten zullen de gevels tot en met de vierde verdieping sieren. De bouw van zowel Schouls als Zirro start in het derde kwartaal van 2024.

Dit artikel is gesponsord door Bestcon

Barli assemblagehal. Beelden: Barli

Alle vernieuwing ten spijt blijft imago prefab parten spelen

Ook voor industriële bouwers die al beschikken over uiterst moderne fabrieken valt er nog genoeg te verbeteren. In de productie, maar ook in materialen, ontwerp of marketing. Innovatie? "Wij spreken liever over pragmatische slimheid."

Na het polijsten van het beton is de natuurlijke structuur van de grindsoort goed zichtbaar.

Unieke hoogbouw dankzij prefab gepolijst beton

Een in het oog springend project in Amsterdam is zonder twijfel The Bridge. Onder meer de unieke gepolijste betonnen sandwichelementen van deze woontorens worden geproduceerd door Preco. In zeer korte tijd heeft de betonleverancier al veel gerealiseerd. "In november 2023 ondertekenden we de opdracht en al in maart 2024 leverden we de eerste elementen."

Keermuren, hier geplaatst bovenaan de dijk in Breskens, hebben een brede basis en zijn daardoor zeer stabiel.

Betonproductie op specificatie; zo pakt Fassaert dat aan

Prefab maatwerk in beton voor de openbare ruimte en industrie; dit is waar Fassaert Beton - onderdeel van De Hoop Terneuzen - naar eigen zeggen al meer dan zeventig jaar in uitblinkt. "Onze kracht ligt in de productie van beton op specificatie", zegt Antoine Thoen. De commercieel directeur geeft voorbeelden van bijzondere projecten.

Eigen montagebedrijf onmisbaar voor groei van prefabricering

Eigen montagebedrijf onmisbaar voor groei van prefabricering

Nederland staat voor een enorme bouwopgave, terwijl het aantal vakmensen al jaren onder druk staat en duurzaamheid belangrijker wordt. De oplossing wordt vaak gezocht in verdere industrialisatie van de bouw. Het Noord-Hollandse Spaansen, al jaren bekend om haar prefab betoncasco's, heeft daarom een paar jaar geleden een gloednieuwe fabriek gebouwd voor haar Gevelklaar-concept.