Een betonproduct dat in vormgeving, gewicht en functionaliteit afwijkt van de standaardproductie? Bij dergelijke verzoeken komen de creatieve mensen van Fassaert Beton in actie. Commercieel directeur Antoine Thoen noemt een treffend voorbeeld: “De productie van ongeveer 150 waterdichte putten voor een project in de Botlek. Bij dit project leverde de aannemer zelf de instroomvoorziening van diverse kunststoffen. We hebben het hier over een aanzienlijke hoeveelheid robuuste, complexe maatwerkputten met uiteenlopende specificaties. Onze capaciteit om prefab maatwerkproducten tot wel veertig ton te produceren, stelt ons in staat om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van de markt.”
Gezamenlijke kracht
Fassaert wordt volgens Thoen versterkt door de expertise van de zusterbedrijven, die al tientallen jaren ervaring in deze sector hebben. Antoine Thoen is niet alleen de commercieel directeur van Fassaert Beton, maar heeft ook de commerciële leiding over de activiteiten van Bleijko Betonindustrie, Haringman Betonwaren en transportbedrijf Trablo. Deze bedrijven werken frequent samen en zijn actief in Nederland, België, Noord-Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het aanbieden van een complete oplossing met één aanspreekpunt maakt het werken makkelijker en efficiënt voor de klant, aldus Thoen.
Het assortiment van Bleijko bestaat uit bestrating, straatmeubilair en riolering. Haringman staat – met RONA ton XL – vooral bekend om dijkversterking en zeeweringen. Trablo zorgt voor het transport van de betonproducten.
Hangschorten
Als voorbeeld van een combinatieproject wijst Thoen naar hangschorten in Zierikzee en kade-elementen voor de Nieuwe Zeesluis in Terneuzen: prefab elementen voor de afwerking van kademuren. “Voor de afwerking van kademuren wordt vaak gebruikgemaakt van een stalen of betonnen damwand. Het is praktisch, maar kan esthetisch minder fraai zijn. Hangschorten kunnen we maken van verschillende afmetingen. Hierin zijn bakstenen in halfsteensverband verwerkt.’’
Keermuren
Een ander project waarbij Fassaert, Bleijko en Haringman hun krachten hebben gebundeld, is de creatie van prefab betonelementen voor het versterken van de dijk in Breskens. Om tijdens een (super)storm het overstromingswater tegen te houden, zijn er boven aan de dijk kermuren geplaatst. Deze keermuren, gekenmerkt door hun brede basis, bieden een uitzonderlijke stabiliteit. Het is bovendien een tijdloos ontwerp, waarin grote letters zijn gegraveerd die de geschiedenis van het oude fort Frederik Hendrik tot en met vandaag vertelt. Dit was een specifieke wens van de architect.
Poeren en sleepers
Poeren en sleepers vormen een ander specialisatiegebied van Fassaert Beton. Poeren, veel gebruikt in de industrie en bouw, zijn essentieel voor het overdragen van krachten van een constructie naar de ondergrond of paalfundering. Thoen licht toe: “Denk hierbij aan toepassingen zoals prefab fundering van pijpleidingen, lichtmasten en staalconstructies.”
Sleepers vinden voornamelijk hun toepassing in de industrie, zoals de uitbreiding van het landelijk energienet. Afhankelijk van de specifieke vereisten, wordt de vorm van de sleeper bepaald. “Hierin spelen toepassingseisen zoals vormgeving en sterkte een belangrijke rol”, aldus Thoen.
Meer dan 45 dochterondernemingen
De Hoop Terneuzen – ruim 110 jaar geleden opgericht – is een Zeeuws-Vlaams familiebedrijf met intussen meer dan 45 dochterondernemingen. Het bedrijf is in de loop der jaren uitgegroeid tot een handels- en productiemaatschappij van kwalitatieve bouwgrondstoffen, betonmortel, betonwaren en bouwmaterialen, inclusief doe-het-zelf-zaken.
Bleijko Betonindustrie werd in 1985 onderdeel van De Hoop Terneuzen. Haringman Betonwaren volgde dit voorbeeld in 1987. Trablo sloot zich aan in 1993, gevolgd door Fassaert Beton in 1994.
Bijdrage aan circulaire economie
Het familiebedrijf hecht aan duurzaam en maatschappelijk ondernemen en werkt het liefst samen met lokale bedrijven. Met innovatieve productoplossingen levert De Hoop een bijdrage aan de circulaire economie. Dat doet het bedrijf onder meer door het gebruik van secundaire grondstoffen en energiebesparende maatregelen, om zo de ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken.
“We beschikken over verschillende laboratoria”, zegt Antoine Thoen. “Daar worden niet alleen proeven gedaan om te kijken naar functionaliteit van onze producten, maar we doen er ook duurzaamheidsproeven. We zijn constant bezig met het ontwikkelen van groenere producten.”
Dit artikel is gesponsord door Fassaert Beton.