Waarom digitaal werken op de bouwplaats voor iedereen beter is

Waarom digitaal werken op de bouwplaats voor iedereen beter is

Mailen, factureren, AutoCAD-tekeningen inlezen, bouwprojecten (laten) inmeten en ontwerpen; veel op en rondom de bouwplaats gaat digitaal. Maar zodra de bouwwerkzaamheden zelf starten, komen de touwen en planken weer tevoorschijn. Kan dat niet anders? Wat zijn de voordelen van digitaal werken op de bouwplaats?

De vaklieden op de bouwplaats zijn vaak praktische mensen: de analoge aanpak met planken en touwen kennen ze. Gewapend met de bouwtekening op een A0-vel en de meetband onder hun arm gaan ze aan de slag. Zo werken ze immers al jaren. Dat het digitaal kan, is natuurlijk meestal wel bekend, maar veel aannemers en uitvoerders vinden maatvoeringapparatuur best ingewikkeld. En bovendien: het gaat nu toch goed?

Tot op de millimeter

Meestal gaat het goed met meten op de bouwplaats, maar het kan beter, vindt Ad van Gils, adviseur en trainer in digitaal meten bij Topcon. “Als je digitaal je project inmeet, ben je veel sneller klaar en het is nauwkeuriger. Je weet zeker dat het project op de juiste plek komt en dat de afmetingen tot op de millimeter kloppen. Dat is belangrijk, zeker nu er veel meer met prefab wordt gewerkt. Je wilt immers wel dat alle prefab-onderdelen precies passen. Dat betekent onder andere dat de fundering exact de juiste afmetingen moet hebben, op de juiste plek moet zijn gepositioneerd en dat de hoeken exact haaks moeten zijn. Als het beton eenmaal is gestort en het blijkt niet goed, heb je een probleem.”

Als je digitaal je project inmeet, ben je veel sneller klaar en het is nauwkeuriger”

Verificatie is eenvoudiger

Nog een voordeel van digitaal inmeten en werken is dat de positie van alle elementen in het bouwwerk kan worden vastgelegd en dat verificatie veel eenvoudiger is. “Die informatie is sneller voorhanden als opdrachtgevers erom vragen. Aannemers kunnen makkelijker laten zien dat ze hebben gewerkt volgens de specificaties in de bouwtekening. Ook richting onderaannemers kan dat een voordeel zijn. Als er toch ergens iets fout is gegaan, is sneller duidelijk waar de oorzaak ligt.”

Topcon digitaal werken bouwplaats

Simpel en toegankelijk

Overstappen naar digitaal inmeten klinkt wellicht als een grote verandering, maar dat hoeft het niet te zijn, legt Van Gils uit. “De eerste stap is de bouwtekening niet meer op A0 printen, maar inlezen in een tablet. In de bouwkeet kun je eventueel een groot scherm ophangen waar je de tekening groot op kunt tonen.”

Laagdrempelige software

Het inmeten zelf kan met een total station, maar Van Gils ziet dat dat apparaat voor veel aannemers vaak te ingewikkeld is. “Ze gebruiken maar 10 procent van de mogelijkheden. Daarom hebben we bij Topcon we een versimpeld apparaat ontwikkeld, de LN150. Het is een 3D-laser die als het ware tussen de total station en touw en planken in zit. Ook de software is laagdrempelig. Dat maakt dat het apparaat eenvoudig te bedienen is, ook voor de mensen op de bouwplaats. Bovendien is het gemakkelijk te combineren met andere apparatuur.”

Topcon digitaal werken bouwplaats

Geen anderhalve dag maar anderhalf uur

De beslissing om over te stappen van analoog naar digitaal is voor een aannemer niet eenvoudig, weet Van Gils. Daarom biedt hij altijd aan om een project samen digitaal in te meten, zodat de aannemer zelf de voordelen en eventuele nadelen kan ervaren. “Ik heb recent een zwembadenbouwer geadviseerd. We hebben samen een zwembad uitgezet in de tuin van een particulier. De projectleider was enthousiast en op zijn verzoek heb ik een offerte gemaakt inclusief een return-on-investment-calculatie. Die ging naar de directie, die nog wat aanvullende informatie wilde.”

Inmiddels is de kogel door de kerk: de zwembadbouwer meet voortaan alles digitaal in. De eerste winst is al meteen duidelijk: het gaat veel sneller. “Voorheen waren er drie mensen anderhalve dag bezig met de maatvoeringstechnische begeleiding, nu is één persoon al na anderhalf uur klaar.”

Het werk op de bouwplaats blijft grotendeels hetzelfde, maar het gereedschap is anders”

Klein beginnen

De overstap naar digitaal werken op de bouwplaats is best groot voor mensen die dat niet gewend zijn. Daarom is het verstandig als de aannemer de mensen op de bouwplaats daarop voorbereidt. “Maak duidelijk dat het sneller, slimmer en beter is”, zegt Van Gils.

Nog een tip van hem: begin klein. “Kies een eenvoudig project en betrek een klein team van mensen die er zin in hebben: een of twee uitvoerders, een projectleider en een werkvoorbereider. Van daaruit bouw je het steeds verder uit.”

Trainen is essentieel

Behalve de aankoop van hardware en software is ook mensen trainen essentieel voor succes. “Ook daar helpen we graag bij, door trainingen te geven. Ik maak mensen op de bouwplaats dan duidelijk dat hun werk grotendeels hetzelfde blijft, maar dat ze ander gereedschap gebruiken. Ieder bouwbedrijf heeft laserapparatuur om hoogtes uit te zetten. Met een 3D-laser zet je daarnaast ook posities uit. Dus wat de bouwlieden voorheen deden met touw en planken, doen ze voortaan met een 3D-laser.”

Dit artikel is gesponsord door Topcon.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.