Elecosoft: 'Planning steeds belangrijker in de bouw'

Elecosoft: 'Planning steeds belangrijker in de bouw'

Een merknaam is soms zo sterk, dat het een zelfstandig naamwoord wordt. Asta staat voor Asta Powerproject, een projectplanningspakket van Elecosoft. Wie een 'Asta' maakt, maakt dus een projectplanning. De tool maakt plannen eenvoudig, met 4D-planningsmogelijkheden en een mobiele app. ''Dit leidt tot betere projectresultaten'', zeggen Björn Schrauwen en Marco van Kemenade van Elecosoft.

Asta Powerproject is al jarenlang dé planningstool in en voor de bouwsector. Elecosoft, de ontwikkelaar van de software, is een beursgenoteerd bedrijf uit Engeland met circa 250 werknemers. Asta Powerproject is een volledig geïntegreerd en schaalbaar planningsplatform waarmee bouwprofessionals hun projecten kunnen plannen, bewaken en uitvoeren. Het is geschikt voor alle bouwprojecten, ongeacht de omvang en complexiteit, waar en wanneer dan ook.

Planning is vooruitzien en communicatie. De toepassing helpt hierbij en zorgt voor een betere besluitvorming, tijdige levering en kostenverlaging op een veilige en duurzame manier. “De tool ondersteunt intussen meer dan 100.000 bouwprofessionals wereldwijd”, zegt Björn Schrauwen, managing director bij Elecosoft Nederland.

De planningssoftware levert inzicht en helpt het bouwproces beter te beheersen”
— Björn Schrauwen

Gebruiksvriendelijkheid

‘’Bijna de hele top vijftig van de Nederlandse bouwbedrijven werkt met onze software. Dat is niet vreemd, want al in de jaren negentig werd de planningssoftware ontwikkeld. Door steeds te innoveren, groeide het uit tot een standaard in de bouwwereld. Dat was mede te danken aan de gebruiksvriendelijkheid.”

Asta Powerproject werkt intuïtief doordat het grafisch heel sterk is, zegt Elecosoft. Het creëren van een planning wordt hierdoor eenvoudiger. Taken – inclusief taakduur en volgordelijkheid – kunnen met de muis getekend worden. Vervolgens geeft de software de mogelijkheid om de planning door te rekenen en het kritische pad te berekenen.

Clashes inzichtelijk

De planningssoftware levert inzicht en helpt het bouwproces beter te beheersen, aldus Schrauwen. “Ook op het gebied van capaciteitsplanning en personeelsmanagement.” Het is mogelijk om financiële gegevens te koppelen binnen de software. Daarmee kan de aannemer zijn piek in uitgaven en inkomsten inzichtelijk maken. De planning geeft een goed inzicht in het voorkomen van clashes en is daarmee een duidelijk communicatiemiddel naar de opdrachtgever.

Asta Powerproject is in eerste instantie een planningstool, maar door het koppelen van meer data krijg je ‘overkoepelende informatie’, zoals Schrauwen het noemt. ‘’Die informatie kan heel belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering. Goede planning gaat een steeds belangrijker rol spelen in de bouw. Waarom? Marges worden kleiner, er moet steeds sneller gebouwd worden en de prijzen van personeel en bouwmaterialen zijn gestegen. Dus ook vanuit financieel perspectief is efficiënte planning cruciaal.”

Asta Powerproject is de enige software die meerdere taken achter elkaar op de regel toestaat”
— Marco van Kemenade

Zeer overzichtelijke planning

Van Kemenade zegt dat planning in de bouw vaak nog een ondergeschoven kindje is. “Toegegeven, het is ook niet altijd makkelijk. Door slechte weersomstandigheden of een levering die te laat is, kunnen bepaalde taken niet worden afgerond. Dit kan gevolgen hebben voor de vervolghandelingen in het bouwproces. Het is belangrijk om dit vast te leggen. Asta Powerproject is de enige software die meerdere taken achter elkaar op de regel toestaat. Door met kleurcoderingen de verschillende fases aan te duiden, wordt een planning zeer overzichtelijk.”

4D-model

Met de opkomst van 4D heeft Elecosoft besloten tot een ontwikkeling van een BIM-module waarmee het 3D-model direct aan de planning te koppelen is. Het is dé oplossing voor het optimaliseren van het planproces, aldus Van Kemenade. “Een groot voordeel van het 4D-model is de heldere visuele communicatiemogelijkheid naar de opdrachtgever en onderaannemers. De bouwvolgorde an sich wordt duidelijker. Elke afwijking wordt inzichtelijk gemaakt, waardoor de voortgangsbewaking eenvoudig en overzichtelijk wordt.”

Via de app is het mogelijk om voortgangsregistratie in Asta te doen. Van Kemenade: “Wanneer een bepaalde taak klaar is, kan de uitvoerder of onderaannemer de voortgang registreren, een foto maken en dit in de app uploaden. Zo kan de projectleider eenvoudig zien of een taak is afgerond. Of juist niet is afgerond.”

Service en dienstverlening

Elecosoft is naar eigen zeggen meer dan alleen een softwareontwikkelaar. “Onze kracht zit voornamelijk ook in onze serviceverlening”, zegt Van Kemenade. “We bieden ondersteuning op allerlei vlakken, denk aan het verzorgen van cursussen of maatwerkoplossingen. Voor iemand die nauwelijks of zelfs helemaal geen ervaring heeft met plannen, hebben wij een basiscursus over Asta. Verder hebben we een aantal vervolgcursussen waarin je personeelsplanningen of histogrammen leert bouwen en grafieken leert maken. Daarnaast is het mogelijk om een 4D-cursus te volgen. Hierin leer je alles over het 4D-plannen met Asta. Ook verzorgen we specifieke cursussen voor uitvoerders. Daarbij gaan we in op het maken van een day-to-day planning voor een periode van drie tot zes weken.”

Technische ondersteuning

Bovendien kunnen specialisten van Elecosoft worden ingeschakeld wanneer een klant met speciale projecten aan de slag gaat. “Onze consultants worden ingezet voor het bouwen van sjablonen en bedrijfsspecifieke behoeften. Elecosoft beschikt ook over een supportafdeling in Veenendaal. Die afdeling is altijd bereikbaar, voor technische ondersteuning of voor specifieke gebruikersvragen als je bijvoorbeeld even niet meer weet waar dat ene knopje ook alweer zit.” Schrauwen: “Elecosoft is weliswaar een Engels bedrijf, maar onze support en dienstverlening is altijd in het Nederlands. Als je onze supportafdeling belt, word je dus in het Nederlands te woord gestaan.”

De bouw en installatiebranche zijn sterk met elkaar verweven, zegt Schrauwen. “Daardoor zijn werkzaamheden van de beide disciplines van elkaar afhankelijk. Wij denken een efficiëntieslag te kunnen faciliteren wanneer de partijen die met elkaar samenwerken dezelfde planningstool gebruiken. Asta beperkt zich niet tot de bouwsector, maar is ook zeer goed toepasbaar in aanverwante branches. Denk aan de installatiebranche, maar ook infra, scheepswerven en bijvoorbeeld machinebouw.”

Met de opgedane kennis van de programmatuur plannen wij nu alle appartementencomplexen en projecten op lastige locaties in 4D”
— Jeoffrey Schaeffer

Heijmans

Projecten worden steeds complexer en daarmee worden planningen ook lastiger leesbaar, aldus Jeoffrey Schaeffer, projectcoördinator Bedrijfsbureau bij Heijmans Woningbouw Zuidwest. “De 4D-module in Asta Powerproject is voor ons een extra hulpmiddel om visueel met anderen te communiceren hoe de planning en welke werkvolgorde is bedacht.”

Heijmans werkt sinds eind 2017 met de 4D-module die in Asta Powerproject geïntegreerd is. Het bouwbedrijf is begonnen met kleine projecten. “Met de opgedane kennis van de programmatuur plannen wij nu alle appartementencomplexen en projecten op lastige locaties in 4D. Met de gedetailleerde BIM-modellen die wij van onze adviseurs krijgen en 3D-tekeningen die wij zelf maken, kunnen wij met 4D op dagniveau laten zien wat we hebben gepland.”

Efficiënt en veilig

De module zit volgens de projectcoördinator van Heijmans vol mogelijkheden. “Doordat de ifc-modellen in Asta ingeladen kunnen worden, kun je bijvoorbeeld plannen door 3D-elementen naar je planning te slepen waar een taak gemaakt wordt, of 3D-elementen koppelen aan taken die je al gemaakt hebt. De taken kun je vervolgens verschillende opdrachten in weergaves meegeven. Dit kan een kleur zijn of een volgorde van bouwen.”

Het knippen en samenvoegen van 3D-elementen biedt de mogelijkheid om onder meer stortnaden en werkvolgordes zichtbaar te krijgen. Op deze manier kan de juiste afweging worden gemaakt om het project zo efficiënt en veilig mogelijk te kunnen bouwen.

Bouwvolgorde

Schaeffer: “Wij gebruiken het 4D-plannen vooral vanaf de VO- en DO-fase, omdat onze BIM-modellen dan de gedetailleerde informatie bevatten die we willen laten zien. De 4D-planning gebruiken wij vervolgens binnen onze ontwerp- en uitvoeringsteams, om de planning toe te lichten en waar nodig verder te optimaliseren. Tijdens de uitvoeringsfase wordt de planning vooral gebruikt om onze bouwplaatsmedewerkers, onderaannemers en leveranciers te laten zien wat onze bouwvolgorde is. Onze ervaring is dat dit meer leeft dan het laten zien van een papieren planning.”

Dit artikel is gesponsord door Elecosoft.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.