Bouwfysica bij het Rijksvastgoedbedrijf: wetenschap en boerenverstand

Bouwfysica bij het Rijksvastgoedbedrijf: wetenschap en boerenverstand
Binnenhof & skyline ministeries

Of je nu beleidsmedewerker, rechter, gevangenisbewaarder, staatssecretaris of straaljagerpiloot bent: iedereen die in een gebouw waarvoor het Rijksvastgoedbedrijf werkt, heeft recht op een prettige, comfortabele en gezonde werkomgeving, zeggen Stef Voermans en Jaap de Jonge, adviseurs Bouwfysica & Duurzaamheid bij dé vastgoedorganisatie van de Rijksoverheid. Voermans en De Jonge adviseren onder meer op het gebied van visueel, akoestisch en thermisch comfort, luchtkwaliteit en waterdichtheid. En ze zijn op zoek naar nieuwe collega's.

Als adviseur Bouwfysica en Duurzaamheid bij het Rijksvastgoedbedrijf heb je letterlijk toegang tot talloze unieke gebouwen, denk bijvoorbeeld aan paleizen, gevangenissen en hangars van de F35. ,,Mijn werkomgeving is nooit hetzelfde. Die diversiteit vind ik een van de leukste aspecten van dit werk’’, zegt Voermans.  

Elk project – of het nu gaat om nieuwbouw, verbouwing en/of renovatie - is bijzonder en vaak uniek, vervolgt Voermans. ,,Ik heb me bijvoorbeeld bezig gehouden met de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer. Dat vraagt om maatwerk. Voor ‘normale’ kantoorruimtes zijn er standaardeisen op het gebied van geluid. Maar welke mate van vertrouwelijkheid heb je nodig in een gebouw waarin meer dan twintig Tweede Kamerfracties een plek moeten hebben? Ook bij bijvoorbeeld de verbouwing of nieuwbouw van een rechtbank is beveiliging een heel belangrijk aspect: bij een ophoudcel is een goede geluidisolatie tussen de cellen onderling van groot belang om ongewenste informatieoverdracht tussen verdachten te voorkomen. Juist die specifieke eisen maken ons werk complex en leuk.

Het Rijksvastgoedbedrijf beschikt volgens De Jonge over een ‘basisbibliotheek aan eisen’, maar die kunnen dus niet altijd blind worden toegepast. ,,We moeten ze vaak projectspecifiek maken. Neem het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, een museum met een bijzondere collectie. Het gaat hierbij om museumstukken die je voor de eeuwigheid wilt bewaren. Dat vraagt weer om een hele andere benadering.”

Het Rijksvastgoedbedrijf verkent momenteel de grenzen van hergebruik. Zo is de dienst het project Kantoor Vol Afval (KaVA) gestart, waarbij hernieuwbare, hergebruikte en herbruikbare grondstoffen worden gebruikt en zo min mogelijk primaire, eindige grondstoffen. Materialen die bij sloop of renovaties van andere rijkspanden niet meer gebruikt kunnen worden, komen bij de circulaire gebouwtransformatie goed van pas. Denk aan stenen, deuren, kozijnen of plafondplaten. Voermans: ,,Als bouwfysicus een interessant project. Hoe ziet een circulaire uitvraag er precies uit?  Wat doe je met een constructie die je gaat hergebruiken? Hoe zit het met draagvermogen of scheurvorming? En hoe zit het met thermisch comfort bij hergebruikte materialen? Bij dit project werk ik veel samen met andere disciplines, denk aan specialisten op het gebied van elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Het is een mooie puzzel om samen op te lossen.’’

De Jonge benadrukt het nog maar eens: als adviseur Bouwfysica en Duurzaamheid werk je aan de meest bijzondere gebouwen. ,,Elk project is anders. We zijn vooral bezig met toepassingen uit de fysische wetenschap, maar soms moet je ook gewoon je boerenverstand gebruiken!’’

Dit artikel is gesponsord door het Rijksvastgoedbedrijf.

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Ritchie Bros veilt wereldwijd zwaar materieel, zoals landbouwmachines, shovels en hoogwerkers.

Ritchie Bros viert 25-jarig jubileum van locatie Moerdijk

Het bedrijf is bekend geworden met grootschalige materieelveilingen in Moerdijk, maar de afgelopen jaren heeft Ritchie Bros zijn diensten flink uitgebreid. "Van een organisatie die vijf keer per jaar alleen verkocht via de veilingen zijn we nu een bedrijf waar eigenlijk elke dag transacties plaatsvinden op de manier waarop de inbrenger het graag wil."

Building Tomorrow: het festival voor iedereen in de infra, bouw en aanverwante sectoren

Building Tomorrow: branche evenement faciliteert kennisdeling en netwerken

Het festival 'Building Tomorrow' keert terug. Op dinsdag 4 juni transformeert het terrein van Netl opnieuw tot een ontmoetingsplek voor professionals uit de bouw-, GWW- en aanverwante sectoren. "Een dag vol inspiratie", aldus Peter Winkeler, commercieel manager bij VanMeijel.

Rekentool biedt nauwkeurige inschatting van bouwkosten

Rekentool biedt nauwkeurige inschatting van bouwkosten

In de complexe wereld van bouwprojecten is accurate budgettering cruciaal. BouwkostenKompas is ontworpen om in een vroeg stadium de haalbaarheid van projecten in te schatten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.