Bouwprojecten worden steeds complexer. Bovendien hebben de wereldwijde pandemie, toegenomen economische onzekerheid en stijgende materiaal- en arbeidskosten veel invloed op de bouwsector. De kosten van materialen zijn gestegen en de arbeidsmarkt is onzeker geworden. Hoe navigeer je je succesvol door dit doolhof en maak je een nauwkeurige inschatting van de kosten, rekening houdend met de marktomstandigheden?
Helderde prognose
Wie gebruikmaakt van een budgetteringstool die rekening houdt met alle relevante factoren, kan het verschil maken in het bouwproject. Vroeg en accuraat budgetteren zorgt niet alleen voor een heldere prognose voor de kosten, maar geeft ook een benchmark waarmee andere begrotingen effectief getoetst kunnen worden.
Accurate budgettering vormt de ruggengraat van elk succesvol bouwproject. Onjuiste inschattingen kunnen leiden tot onverwachte uitgaven en vertragingen of erger. Een gemiste kans, want juist in de beginfase van een bouwproject kan de grootste invloed worden uitgeoefend op de kosten en de tijd die benodigd is om het project te voltooien.
Bouwkosten nauwkeurig inschatten
BouwkostenKompas biedt hier de oplossing voor. Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen, gevoed door een uitgebreide en up-to-date database van bouwkosten. Het houdt rekening met veel verschillende factoren, zoals het type gebouw, de materialen en de locatie van het project. Dit maakt het mogelijk om de bouwkosten van bouwprojecten efficiënt en nauwkeurig in te schatten in een vroeg stadium.
Vier eenvoudige stappen
Ontwikkeld met het oog op de vertaalslag van aanneemsom naar totale investeringskosten, stelt BouwkostenKompas opdrachtgevers in staat om in een vroeg stadium de haalbaarheid van hun projecten te toetsen. Dit geeft een helder en nauwkeurig inzicht in het benodigde budget. BouwkostenKompas wordt uitgebracht in vier verschillende edities, zowel offline als online:
- Grond-, weg en Waterbouw
- Woning- en Utiliteitsbouw
- Installaties
- Sloopwerken
Het proces van budgetteren met deze tool werkt op basis van vier eenvoudige stappen:
- Bepaal
- Selecteer
- Definieer
- Budgetteer
Stap 1: Voer kenmerken en locatie in
Een project starten is eenvoudig. Voer simpelweg de eigen kenmerken voor het project in en bepaal vervolgens de locatie. Daarna is het tijd voor de volgende stap.
Stap 2: Selecteer gebouwtype
Het kiezen van het juiste gebouwtype uit talloze opties is een essentiële stap. Deze stap helpt om de juiste te vinden met behulp van diverse filters.
Stap 3: Definieer project parameters
Met projectspecificaties kunnen aanpassingen gemaakt worden, bijvoorbeeld wat betreft de gevel, verdiepingshoogte en afwerkingsniveau. Aspecten zoals geveltype en verdiepingshoogte hebben grote invloed op de kosten. Parameters kunnen naar wens worden aanpast, waardoor een nauwkeurigere kosteninschatting onstaat.
Stap 4: Budgetteer projectkosten
Na het verzamelen van alle benodigde informatie, berekent de tool de potentiële kosten van het project. Wie bijvoorbeeld aan een nieuw kantoorgebouwproject werkt, kan alle relevante kosten in deze stap inschatten. Van de fundering, het skelet en de gevel, tot de afbouw van de daken, inbouw, afwerkingen en installaties.
35 jaar ervaring
BouwkostenKompas is specifiek ontworpen om de budgetteringsprocessen in de bouw te verbeteren. Als initiatief van IGG Bouweconomie steunt de tool op basis van meer dan 35 jaar kostenervaring en altijd actuele informatie en betrouwbare begrotingen op elementniveau. De tool is een begrip in de markt en wordt niet alleen ingezet als instrument voor de budgettering van bouwprojecten, maar dient ook als een benchmark in de industrie. Elk gebouwtype is onderbouwd met een begroting op elementniveau die continu wordt geactualiseerd per kwartaal wordt gepubliceerd. Zo houdt BouwkostenKompas.nl gelijke tred met de dynamische bouwsector.
De komende tijd zal het product nog verder uitgebreid worden met extra parameters, die betrekking hebben op nieuwe bouwtechnieken en materialen. Dat maakt het mogelijk om nog beter en accurater te budgetteren.
Dit artikel is gesponsord door IGG Bouweconomie.