Aggregaat op HVO is groen, met een accucontainer groener, een waterstofaggregaat het groenst!

Aggregaat op HVO is groen, met een accucontainer groener, een waterstofaggregaat het groenst!

In de Cobouw Special Duurzaamheid van 3 december 2020 is een artikel gepubliceerd over de vele hobbels op de weg naar emisssieloos bouwen. Het artikel ging over het gebruik van een accucontainer als een groener alternatief ten opzichte van de bestaande generatoren die normaal de gehele bouwperiode staan te draaien en zorgen voor een hogere CO2 uitstoot en brandstof verbruik. Uiteraard kun je de fossiele brandstof vervangen voor biobrandstof wat de opstelling hybride groener maakt, maar een accucontainer blijft ten opzichte van een generator op HVO een schonere oplossing.

Helaas moeten ook accucontainers worden opgeladen en dit is niet altijd mogelijk door middel van een stroomnetwerk. Zo vallen we noodgedwongen weer terug op de dieselgenerator als stroomtoevoer.

Complete groene oplossing

Dit moet toch ook anders kunnen dacht Ralph van Veen, eigenaar van F&L Powerrental. Daarom besloot hij naast het doorontwikkelen van de accucontainer ook serieus te kijken of hij een complete groene oplossing kon aanbieden. Een opstelling geheel op zichzelf staand en zonder CO2 uitstoot. Deze oplossing is na een periode van ontwikkelen en productie nu daadwerkelijk van de band gerold. Met trots presenteert het bedrijf als eerste verhuurder in Nederland het waterstofaggregaat.

F&L Powerrental is een groene onderneming en investeert in de toekomst van mens en milieu. Het bedrijf gelooft dan ook in slimme oplossingen door gebruik van de nieuwste hedendaagse technologie. Hierdoor worden ook in eigen beheer producten ontwikkeld die aansluiten bij de wensen van de klanten.

Door het dagelijks bezig zijn met duurzame oplossingen en de uitbreiding van een emissieloze verhuurvloot streeft ook F&L Powerrental naar een emissieloze, groene en energiezuinige toekomst op de bouwprojecten en op evenementen en festivals.

Nieuwe markten

“F&L Powerrental is een bekende speler in de wereld van festivals en evenementen als verhuurspecialist van onder andere stroom, drinkwater en licht. Maar de laatste jaren zijn we ook actief op het gebied van bouw- en infra, bij gemeentes en in de industrie waar wij als F&L Powerrental een prominente positie in de markt hebben weten te veroveren”, aldus Ralph van Veen.

DENS Hydrozine aggregaat 480KWH schone energy per dag.

Volgens Van Veen is het toepassen van het DENS Hydrozine aggregaat een grote stap voorwaarts op weg naar een emissievrije bouwplaats. “Het aggregaat wekt elektriciteit op, op basis van de waterstofdrager Hydrozine. Hydrozine maakt het mogelijk om grote hoeveelheden waterstof op te slaan in vloeistof en op deze manier gemakkelijk te transporteren in standaard rvs of kunststof verpakkingseenheden. Het gebruik lijkt hierdoor veel op dat van conventionele brandstoffen als diesel of benzine”.

“De hydrozine wordt in het aggregaat terug omgezet naar waterstof en vervolgens in elektriciteit door een conventionele brandstofcel. Op deze manier kan waterstof op een gebruiksvriendelijke en veilige manier worden toegepast als emissieloze en duurzame energiebron. Doordat zowel het reformer proces als de omzetting in de brandstofcel op lage temperaturen plaatsvindt, ontstaan er geen schadelijke stoffen zoals zwaveloxides, stikstofoxides en of fijnstof. De set bestaat uit een 30kVA aggregaat, een accupakket en 6000 liter tank ingebouwd in een solide  container. Er wordt dus vermogen geleverd zonder uitstoot, een schone omgeving en geen geluidshinder. Het proces is volledig fluisterstil en daardoor overal toepasbaar. Het enige geluid wat je nu hoort komt van de machines en omgeving.” legt Van Veen uit.

Een waterstofaggregaat is het groenst

“Wij zijn dan ook super trots dat we als eerste verhuurder met een waterstofaggregaat aan de slag kunnen gaan. De doelstellingen van 2030 en 2050 zijn bekend, dit betekent dat we nu moeten doorpakken en investeren om op tijd gereed te zijn voor de markt.”

Lees ook: Accucontainer laat grote torenkranen emissieloos draaien.

Dit artikel is gesponsord door F&L Powerrental.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.