Gesponsord

Gebiedsgericht isolatieprogramma helpt kwetsbare woningeigenaren vooruit

Gebiedsgericht isolatieprogramma helpt kwetsbare woningeigenaren vooruit

De Gemeente Rotterdam heeft Eiffel Projects gevraagd een gebiedsgericht isolatieprogramma te ontwikkelen en uit te rollen. Doel: particuliere woningeigenaren met beperkte middelen ondersteunen bij de verduurzaming van hun woning. Niet alleen door technische maatregelen te adviseren en uit te voeren, maar ook door het proces begrijpelijk, persoonlijk en toegankelijk te maken.

In een stad als Rotterdam zijn de drempels richting verduurzaming divers. Sommige woningeigenaren weten niet waar te beginnen, anderen wantrouwen commerciële partijen of voelen zich niet aangesproken door algemene informatiecampagnes. De doelgroep is uiteenlopend: van digitaal vaardige bewoners tot mensen die minder zelfredzaam zijn. Dat vroeg om maatwerk.

"Je moet altijd blijven uitgaan van de bewoners: waar zij mee zitten en waar hun belangstelling ligt. Dat verschilt per buurt of wijk," vertelt Ivo Snijder, kwartiermaker van het isolatieprogramma en consultant bij Eiffel Projects. In zijn rol was hij verantwoordelijk voor het opzetten van het project, het organiseren van de benodigde budgetten, het aangaan van samenwerkingen met externe partijen, het ontwikkelen van subsidieregelingen en het opbouwen van het team binnen de gemeente.

Wij wilden juist die woningeigenaren bereiken die digitaal minder vaardig zijn ”
— Ivo Snijder, kwartiermaker van het isolatieprogramma en consultant bij Eiffel Projects

Adaptieve aanpak met schaal

De gekozen aanpak combineert technische isolatiemaatregelen – zoals het vervangen van ramen en kozijnen – met laagdrempelige ondersteuning en persoonlijke begeleiding. Daarmee wordt niet alleen geïnvesteerd in de woning, maar ook in het vertrouwen van bewoners. Ook zaken als gedrag, onderhoud en ventilatie maken onderdeel uit van het programma. "We hebben het zo ingericht dat we kunnen blijven kijken naar wat de woningeigenaren in een buurt nodig hebben", aldus Snijder.

Een grote uitdaging was om het project zo in te richten dat het adaptief is, maar ook schaalbaar blijft. Want het doel is om duizenden woningeigenaren per jaar te bereiken. Snijder: "Dat laatste is gelukt. We kunnen steeds blijven kijken of er lokale bewonersinitiatieven zijn die een rol willen spelen, maar we hebben ook professionele partijen aan ons weten te binden die de kwaliteit en kwantiteit aankunnen die nodig zijn om hier een succes van te maken."

Ondersteuning en oplossingen

Bij het opzetten van het programma is bewust gekozen voor uitvoerende partners die het traject begrijpelijk maken en bewoners begeleiden bij elke stap. Daarbij is extra aandacht besteed aan mensen die moeite hebben met digitale communicatie. Voor hen is aanvullende ondersteuning ingericht, zodat niemand buiten de boot valt.

Een ander punt waar Snijder op wijst, is de complexiteit van de subsidieregelingen. "Doorgaans zijn het vooral de hoger opgeleide, digitaal vaardige mensen die de weg weten te vinden naar subsidie. Wij wilden juist die woningeigenaren bereiken die het normaal gesproken lastiger vinden om daar hun weg in te vinden. Tegelijkertijd moet je als gemeente wel het geld dat je uitgeeft kunnen verantwoorden. Die balans vinden bleek een grote uitdaging."

Om het eenvoudiger te maken voor bewoners, is de subsidieregeling uiteindelijk aangepast. "We zijn veel meer uitgegaan van vertrouwen in de woningeigenaar, zodat we het aanvraagproces simpeler konden maken", zegt Snijder.

Ruim tienduizend woningen per jaar

Jaarlijks maken meer dan tienduizend Rotterdammers gebruik van het isolatieprogramma. Dat zorgt voor een structurele verduurzaming van de Rotterdamse woningvoorraad. Door nauwe samenwerking tussen gemeente, maatschappelijke organisaties en uitvoerende partijen ontstaat er bovendien een stevige basis om het programma duurzaam voort te zetten.

De kracht van deze aanpak zit niet alleen in de techniek, maar vooral in het contact. Inwoners weten waar ze aan toe zijn, voelen zich gehoord, en wonen straks in een comfortabeler, energiezuiniger huis. Dat levert niet alleen woonplezier op, maar ook lagere energiekosten – en bovenal: vertrouwen in de mensen en instanties die hen daarbij begeleiden. Snijder: “Als Eiffel Projects zijn we trots dat we daaraan mogen bijdragen.”

Dit artikel is gesponsord door Eiffel Projects.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

Cobouw BouwMonitor is een periodiek onderzoek dat inzicht verschaft in de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de bouwbranche. Doe mee aan het onderzoek en ontvang gratis de onderzoeksresultaten.