Ierse constructie bouwt verder voor Nederlandse digitale infrastructuur

Ierse constructie bouwt verder voor Nederlandse digitale infrastructuur
Het innovatieve datacenter AM4 in Amsterdam.

Ierse hightech bedrijven dragen structureel bij aan de digitale infrastructuur in Nederland. Langdurige kennis, ervaring en stabiele relaties komen nu van pas. Ierse constructiebedrijven (en engineers) bedienen, ook in Nederland, al jarenlang de snelgroeiende Nederlandse datacentermarkt. Duurzaamheid wordt daarbij een steeds belangrijker drijfveer.

Dit toenemende duurzame belang bleek eind januari tijdens de vierde editie van de KickStart Europe Conference, het jaarlijkse netwerkevenement van en voor de digitale infra-sector.

In eigen land varen Ierse bedrijven al jaren op innovaties voor de bouw van datacenters. Van kleinere bedrijfsdatacenters tot de hyperscale datacenters voor grote technologiebedrijven. Amerikaanse bedrijven, waaronder Microsoft, Google en Facebook, vonden hun weg naar Ierland. Zij sloegen vanuit Ierland hun vleugels uit naar andere Europese landen.

De Ierse overheid zag voordelen in digitalisering en heeft die ontwikkeling gestimuleerd”

Diverse factoren versnelden de komst van Amerikaanse datacenters naar Ierland, stelt Richard Engelkes, hoofd van Enterprise Ireland in Nederland. Dit is het Ierse handelsagentschap dat Ierse mkb-bedrijven ondersteunt met hun export. Een stabiele regering, een gunstig belastingregime en de aanwezigheid van groene energie bevorderden het vestigingsklimaat. “De Ierse overheid zag voordelen in digitalisering en heeft die ontwikkeling gestimuleerd.” Wat verder meespeelde is dat er al veel Amerikaanse callcentra in Ierland waren gevestigd. Ook ketensamenwerking is gemakkelijk te realiseren, bijvoorbeeld door aanwezigheid van callcenters.

Richard Engelkes, hoofd van Enterprise Ireland in Nederland.

Relatiebouwers

Ierse ingenieursbureaus en gespecialiseerde hightech aannemers passen hun opgedane kennis en ervaring al jaren succesvol in Nederland toe. “Ieren zijn echte relatiebouwers”, benadrukt Engelkes. “Dat effent de weg om met hun Amerikaanse klanten nieuwe markten te betreden, zoals de bouw van farmaceutische laboratoria en fabrieken.”

Digitaal knooppunt

In Nederland groeit de vraag naar datacenters. Stabiele dataverbindingen zijn van belang, toont ook de huidige coronacrisis. Nederland ontwikkelde zich als een van de koplopers voor digitale infrastructuur. De regio Amsterdam werd daarbij een belangrijk digitaal knooppunt. Engelkes verwacht dat Ierse bedrijven hierin ook een leidende rol behouden. “Ierse bedrijven zijn vaak hoofdaannemer in een datacenterproject. Zij werken intensief en vol vertrouwen samen met Nederlandse partners. Nederland was vorig jaar binnen Europa de belangrijkste handelspartner voor Ierse mkb-bedrijven, grotendeels te danken aan de Ierse bouwsector.”

Ierse inhuur tijdens coronacrisis

De coronacrisis heeft de intensieve samenwerking verder bekrachtigd. Ierse bedrijven konden binnen het Nederlandse regime gewoon verder ontwikkelen en bouwen. De coronaregelingen, met verplichte quarantaines, maakt het voor Nederlandse projectontwikkelaars aantrekkelijk en betrouwbaar om Ierse werknemers in te huren voor hun bouwprojecten.

Een les van Covid voor de bouw is de groeiende druk op procesverbetering en digitalisering”

Beperkende coronamaatregelen gaven digitalisering in de bouw een forse impuls, constateert Engelkes. Daarin houden beide landen gelijke tred, net als voor duurzaamheid. “Een les van Covid voor de bouw is de groeiende druk op procesverbetering en digitalisering. Dit leidt tot minder papierstromen op de bouwplaats. Complete audits verlopen nu digitaal. Dat heeft een duurzaam effect: minder reisbewegingen betekent ook minder CO2-uitstoot. Zo ontstonden versneld zero emissie- en zero waste-initiatieven.”

Duurzaamheid tijdens KickStart Europe

Ook bij vergunningverlening gelden tegenwoordig duurzame eisen. Volgens brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) draait inmiddels 80 procent van de datacenters op groene stroom. Innovatieve technologieën minimaliseren energieverbruik en restwarmte van diverse datacenters wordt ingezet voor verwarming van de omgeving: voor huizen, kantoren en andere gebouwen.

Datacenter klimaatneutraal

Tijdens de conferentie KickStart Europe 2021 ondertekenden 25 internationale bedrijven en zeventien verenigingen het ‘Climate Neutral Data Centre Pact’.  Volgens deze overeenkomst moeten datacenters in Europa rond 2030 klimaatneutraal moeten zijn. Het pact is in lijn met de Europese Green Deal en de Europese Datastrategie dat Europese datacenters in 2030 klimaatneutraal zijn. Concrete doelen zijn onder andere recycling, reparatie van servers, hergebruik van restwarmte en inkoop van 100 procent koolstofvrije energie.

Stimuleren samenwerking

Enterprise Ireland, een van de partners van KickStart, stimuleert tijdens het event intensieve samenwerking tussen het Ierse en Nederlandse bedrijfsleven. Engelkes concludeert dat de 900 bezoekers ook bij deze digitale editie voldoende konden netwerken.  “De opgedane contacten tijdens Kickstart zijn altijd waardevol voor het vergroten van orderportefeuilles. Dat zorgt weer voor nieuwe Ierse projecten in Nederland, bijvoorbeeld voor projecten in Middenmeer Amsterdam en in Groningen. Het hele ecosysteem van datacenters is op Kickstart aanwezig: vanaf de groen grond tot het opleveren en in bedrijf houden van een datacenter.”

Enterprise Ireland is de handelsagentschap van de Ierse overheid. De organisatie ondersteunt mkb-ondernemingen bij het starten, groeien, innoveren en exporteren op de wereldmarkt.

Dit artikel is gesponsord door Enterprise Ireland.