De 5 hardnekkigste redenen om niet digitaal te gaan werken in de bouw

De 5 hardnekkigste redenen om niet digitaal te gaan werken in de bouw

Crisis op crisis, wispelturig beleid, minimale winstmarges en goed personeel is bijna niet te vinden: begrijpelijk dat je als eigenaar van een MKB-bouwbedrijf digitalisering niet bovenaan jouw prioriteitenlijst hebt staan. Begrijpelijk, maar niet verstandig. In dit artikel beschrijven - en weerleggen - we de 5 meest gehoorde redenen om niet te digitaliseren.

Ad van Gils traint dagelijks eigenaren en bouwprofessionals in het gebruik van digitale meetapparatuur. Rob Homan is eigenaar en maatvoerder bij MKB-bouwbedrijf Stamsnijder-Homan en investeerde in twee Total Stations waarmee hij nu elk bouwterrein en -project digitaal inmeet en uitzet. Hieronder lees je de door Ad meest gehoorde twijfels als het gaat om digitalisering, waarom Rob deze opzij zette en hoe hij dat deed.

5. We doen het al 40 jaar zo en dat gaat prima

De magere winstmarges en groeiende prefab-bouw laten geen ruimte voor zelfs maar de kleinste fouten. Dat maakt van digitalisering geen luxe maar een noodzaak. Rob: “Of je nu punten moet uitzetten over vijf meter, vijftig of tien kilometer; het blijft even nauwkeurig. Ook bij schuine of ronde lijnen, die je in de woningbouw steeds meer ziet. Met een bouwraam is dat niet te doen, met de Total Station is het eenvoudig. Bovendien bouwen we nu veel sneller en nauwkeuriger, noodzakelijk om te kunnen concurreren.

4. Ik besteed de maatvoering uit

Het maatvoerdersbedrijf werkt digitaal; dat is snel en accuraat. Waarna jouw mensen op de bouwplaats het project op de traditionele manier voortzetten. Wie is verantwoordelijk wanneer zaken niet passen? Van Gils: “Ik train timmerlieden en maatvoerders hoe ze vaste controlemomenten invoeren en alle stappen vastleggen. Zo kun je aantonen wat je exact hebt gedaan. Bovendien kan je met de apparatuur snel eerst de tekeningen verifiëren. Matchen bouwterrein en tekeningen niet, dan moet de architect terug naar de tekentafel.  En heb jij hoge faalkosten voorkomen”, aldus Van Gils.

 3. Het bedrijf kent uitdagingen die nu belangrijker zijn

Krapte heerst over de hele linie: ervaren personeel, winstmarges, oplevertijden. Digitalisering is juist een oplossing voor al deze uitdagingen. Digitaal inmeten en uitzetten reduceert faalkosten en manuren en het verhoogt de bouwsnelheid, allemaal drastisch. Homan vertelt zonder overdrijven: “Het grondwerk traditioneel uitzetten met een bouwraam kostte ons twee man en een dag. Nu neem ik alleen de Robotic mee en een uur later rijd ik weg. Dan staat het grondwerk er in.”

2. Mijn mensen zijn al ouder en kunnen niet meer veranderen

Het is niet eenvoudig om met computer te leren doen wat je altijd met handen en ogen deed. Ad van Gils: “Daarom komen altijd langs om een training te geven aan gebruikers en eigenaren van nieuwe apparatuur. Een halve dag; dan hebben de meeste het door. ” Homan bevestigt: “Bij de eerste klus met de Total Station, wilde een oudere timmerman er alsnog een bouwraam omheen zetten. Maar tijdens de vrijdagmiddagborrel kwam hij naar me toe: ‘Die Total Station mag je nooit meer verkopen. Dat werkt toch donders handig.’”

1. De investering weegt voor mijn kleine bouwbedrijf niet op tegen het rendement

Zowel Homan als Van Gils kunnen hier heel kort over zijn: onzin. De apparatuur van Topcon is heel goed te betalen voor MKB-bedrijven. Homan zegt over zijn Total Stations: “We verdienen er geld mee. Het duurt één, twee jaar om de investering terug te verdienen, maar deze apparatuur is het dubbel en dwars waard. Het gemak en de snelheid zijn ongekend.”

Wil je meer weten of ben je benieuwd hoe je de eerste stap kunt zetten in het digitaliseren van je bouwbedrijf? Download dan nu de whitepaper: Krijg controle over je bouwprojecten en maak meer winst: In 8 stappen naar een digitaal bouwbedrijf.

Dit artikel is gesponsord door Topcon.

Nieuwe vestiging Hoppenbrouwers in Dongen in aanbouw.

Hoppenbrouwers: 'Netcongestie? Altijd kijken naar wat wél kan'

Door netcongestie was de uitbreiding en nieuwe vestiging van Hoppenbrouwers een uitdaging. Door te kijken naar wat wél mogelijk is, kunnen beide projecten alsnog doorgaan en is de technisch dienstverlener een nieuw werkgebied rijker.

Ter Steege bouwt aan toekomst met digitale woningconfigurator

Ter Steege bouwt aan toekomst met digitale woningconfigurator

In de dynamische bouwsector is het vermogen om vooruit te denken en te innoveren een belangrijke succesfactor. Ter Steege Bouw Vastgoed, met inmiddels de vierde generatie aan het roer van dit familiebedrijf, weet dat stilstand achteruitgang betekent en dat continuïteit alleen lukt door continu te blijven ontwikkelen.

Bouwkennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

Bouwkennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

Hoe zet je als bouwprofessional koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Foto: Shutterstock

Wat kost dat eigenlijk: Camera's op de bouwplaats?

Een beetje bouwondernemer ziet ze met regelmaat voorbijkomen: aanbiedingen van webcam's en camera's voor op de bouwplaats. Kopen, huren of leasen? Wat kost zo'n (nep)camera eigenlijk?